Język a prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku Droid
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Droid

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Czytałem ustawę, szukałem informacji w internecie i nie znalazłem odpowiedzi, więc zdecydowałem się zapytać tutaj. Zastanawiam się, czy i w jakim zakresie(słownictwo, wyrażenia, wymowa) język może podlegać ochronie prawem autorskim. Szczególnie interesuje mnie, czy wolno uczyć się języków obcych korzystając z różnego rodzaju utworów(filmów, dzienników) w danym języku - nabyte tak umiejętności wykorzystujemy bez zgody twórców dzieła, i to często w celach komercyjnych.

Droid napisał:
Zastanawiam się, czy i w jakim zakresie(słownictwo, wyrażenia, wymowa) język może podlegać ochronie prawem autorskim.
rozumiem, że chodzi o sposób formułowania treści, a nie o samo abstrakcyjne pojęcie języka. Zgodnie z Art.1. - USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. 'o prawie autorskim i prawach pokrewnych' (zwana dalej upaipp), ochronie podlega FORMA utworu, a więc przekładając to na pytanie - byłaby to FORMA w jakiej przekazywane są treści, na którą składać by się mogły przykładowo następujące elementy: stylistyka, sposób doboru słownictwa, interpunkcja, układ nagłówków, wcięcia, użycie formatowania czcionek... tym, niemniej same te elementy nie podlegają ochronie prawnoautorskiej.

Szczególnie interesuje mnie, czy wolno uczyć się języków obcych korzystając z różnego rodzaju utworów(filmów, dzienników) w danym języku - nabyte tak umiejętności wykorzystujemy bez zgody twórców dzieła, i to często w celach komercyjnych.
instytucje oświatowe i naukowe mogą - upaipp:
Przepis prawny:
Art. 27.
Instytucje naukowe i oświatowe mogą, w celach dydaktycznych lub prowadzenia własnych badań, korzystać z rozpowszechnionych utworów w oryginale i w tłumaczeniu oraz sporządzać w tym celu egzemplarze fragmentów rozpowszechnionego utworu.

_chris_ napisał:
"Szczególnie interesuje mnie, czy wolno uczyć się języków obcych korzystając z różnego rodzaju utworów(filmów, dzienników) w danym języku - nabyte tak umiejętności wykorzystujemy bez zgody twórców dzieła, i to często w celach komercyjnych. "
instytucje oświatowe i naukowe mogą - upaipp:
Przepis prawny:
Art. 27.
Instytucje naukowe i oświatowe mogą, w celach dydaktycznych lub prowadzenia własnych badań, korzystać z rozpowszechnionych utworów w oryginale i w tłumaczeniu oraz sporządzać w tym celu egzemplarze fragmentów rozpowszechnionego utworu.

Zostałem źle zrozumiany - chodziło mi o wykorzystywanie do celów edukacji własnej(rozwijania znajomości danego języka) utworów, które w zamyśle autora nie miały służyć do celów edukacyjnych.

w mojej ocenie nic nie stoi na przeszkodzie aby się uczyć języka obcego korzystając z cudzych utworów ...

z punktu widzenia prawa autorskiego istotne jest jedynie to czy służy nam uprawnienie do eksploatowania cudzego utworu ... a zatem czy służy nam odpowiednie prawo wynikające z umowy prawno-autorskiej czy też licencji ustawowej (np. udzielonej nam w ramach dozwolonego użytku osobistego)

Ale moje wątpliwości wynikają z faktu, że autor przeznaczył swój utwór np. dla celów rozrywkowych, a jego użytkownik posługuje się nim w innych celach(uczy się języka obcego, którego znajomość potem bez wiedzy autora wykorzystuje).

Ostatnia edycja:
Droid napisał:
Ale moje wątpliwości wynikają z faktu, że autor przeznaczył swój utwór np. dla celów rozrywkowych, a jego użytkownik posługuje się nim w innych celach(uczy się języka obcego, którego znajomość potem bez wiedzy autora wykorzystuje).
ale realizujesz użytek osobisty z utworów - Art.23.upaipp - więc możesz jak najbardziej...

a ja odpowiem inaczej - prawo autorskie nie wprowadza ograniczeń co do sposobu korzystania z wiedzy, jaką uzyskamy dzięki cudzemu utworowi ... zaś ograniczenie co do sposobu eksploatowania cudzego utworu (poprzez zawężenie korzystania jedynie do realizacji określonego celu) może co najwyżej wynikać z umowy licencyjnej i to takiej, w której wyraźnie o tym przesądzono

Powrót