Job Center i zasiłek na meble

• Autor wątku Autor wątku Omnimus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Omnimus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Od listopada przebywam na stałe w Niemczech (Rheinland-Pfalz), na
razie jestem zameldowany u swojej siostry, która mieszka tutaj od 11 lat.
Ostatnio w końcu udało mi się wynająć własne, pierwsze mieszkanie (jestem na Job Center), niestety dodatkowe koszta kompletnie "wypompowały" mnie z
gotówki. Czy w związku z tym mam szansę ubiegać się w Job Center o jakiś
zasiłek chociażby na podstawowe umeblowanie aby móc zacząć w tym mieszkaniu "normalnie" funkcjonować? (kuchenka, lodówka, pralka).
Z tego co słyszę u nas w mieście wśród polaków, to jedni dostali, inni nie
i sam już nie wiem jak to jest.

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale jestem tutaj na Niemieckim dowodzie
(pochodzenie), i pracowałem już legalnie w Niemczech w okresie 2000-2006, z tym tylko okresowo poprzez polskich pośredników i w związku z tym tak naprawdę niewiele się orientuję co i jak. Posiadam również ważne świadczenia jak AOK, czy sozialversicherung.

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Czy w związku z tym mam szansę ubiegać się w Job Center o jakiś
zasiłek chociażby na podstawowe umeblowanie aby móc zacząć w tym mieszkaniu "normalnie" funkcjonować? (kuchenka, lodówka, pralka).
Napisz pismo do Job Center o pożyczkę na zakup mebli i AGD zgłoś się do Caritasu tam też otrzymasz pomoc na początek.
powodzenia

Witam,

Bardzo dziękuję za odpowiedź, i jeszcze takie małe pytanko;

belunia napisał:
do pewnej sumy na osobę ok 1000 € na jedna

Gdy mieszkanie będzie już formalnie na mnie (umowę mam od 01.04) ma
do mnie przyjechać z polski dziewczyna, którą mam zamiar u siebie zameldować.
Czy po zameldowaniu, ją również mogę w owym wniosku wpisać jako drugą osobę? Będzie to
miało jakieś znaczenie?

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
lepiej nic nie wspominaj narazie ,jak ja zameldujesz wtedy stracisz trochę pieniędzy , będzie musiała płacić czynsz i opłacić sobie ubezpieczenie obowiązkowe :)

poczytaj tu ,oni maja dziecko a mimo to nic nie przysługuje partnerce ,same kłopoty jedynie

http://forumprawne.org/niemcy/400037-ubezpieczenie-partnerki-z-dzieckiem.html

no chyba ze ona ma niemieckie obywatelstwo? jeżeli tylko polskie a ty nie pracujesz to szykują Ci się kłopoty

Ostatnia edycja:
czy mogłabys bielunia powiedziec cos na ten temat o tej jednorazowej zapomodze na te meble?jak sie o to starac jakie kryteria cza spełnic?

A gdzie te druki dotyczace zapomogi na podstawowe umoeblowanie mozna znalesc w innych miastach? Mnie interesuje Braunschweig ale nic takiego tam nie znalazlem.
Moze jak to sie nazywa taki druk, to szybciej uda mi sie znalesc?
Niestety link ktory podala bielunia nie dziala :(

witam:) orientuje się ktoś czy istnieje możliwość otrzymania dodatku na meble z Job Center (przyjechaliśmy niedawno do niemiec i chciałąm porade bo nie bardzo znalazłam odpowiedź na takie pytanie) chodzi mi dokładnie o meble dla dzieci biurko jakaś szafa i komoda nie pobierając z Job Center żadnych pieniędzy . Mój mąż pracuje zarabia jakieś 1500e narazie nam to starczy do tego złożyłam dokumenty na Kindergeld tylko nie wiadomo kiedy będzie odpowiedź dlatego nie chce pobierać zasiłków tylko jakieś małe dofinansowanie aby dzieci mogły żyć w swoich pokoikach. Proszę o poradę. Pozdrawiam

Powrót