O
Omnimus
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Witam,
Od listopada przebywam na stałe w Niemczech (Rheinland-Pfalz), na
razie jestem zameldowany u swojej siostry, która mieszka tutaj od 11 lat.
Ostatnio w końcu udało mi się wynająć własne, pierwsze mieszkanie (jestem na Job Center), niestety dodatkowe koszta kompletnie "wypompowały" mnie z
gotówki. Czy w związku z tym mam szansę ubiegać się w Job Center o jakiś
zasiłek chociażby na podstawowe umeblowanie aby móc zacząć w tym mieszkaniu "normalnie" funkcjonować? (kuchenka, lodówka, pralka).
Z tego co słyszę u nas w mieście wśród polaków, to jedni dostali, inni nie
i sam już nie wiem jak to jest.
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale jestem tutaj na Niemieckim dowodzie
(pochodzenie), i pracowałem już legalnie w Niemczech w okresie 2000-2006, z tym tylko okresowo poprzez polskich pośredników i w związku z tym tak naprawdę niewiele się orientuję co i jak. Posiadam również ważne świadczenia jak AOK, czy sozialversicherung.
Pozdrawiam.
Od listopada przebywam na stałe w Niemczech (Rheinland-Pfalz), na
razie jestem zameldowany u swojej siostry, która mieszka tutaj od 11 lat.
Ostatnio w końcu udało mi się wynająć własne, pierwsze mieszkanie (jestem na Job Center), niestety dodatkowe koszta kompletnie "wypompowały" mnie z
gotówki. Czy w związku z tym mam szansę ubiegać się w Job Center o jakiś
zasiłek chociażby na podstawowe umeblowanie aby móc zacząć w tym mieszkaniu "normalnie" funkcjonować? (kuchenka, lodówka, pralka).
Z tego co słyszę u nas w mieście wśród polaków, to jedni dostali, inni nie
i sam już nie wiem jak to jest.
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale jestem tutaj na Niemieckim dowodzie
(pochodzenie), i pracowałem już legalnie w Niemczech w okresie 2000-2006, z tym tylko okresowo poprzez polskich pośredników i w związku z tym tak naprawdę niewiele się orientuję co i jak. Posiadam również ważne świadczenia jak AOK, czy sozialversicherung.
Pozdrawiam.
Ostatnia edycja: