Jobseeker allowance - problemy

• Autor wątku Autor wątku ch2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

ch2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

Czy ktoś wie czy jest możliwe aby otrzymywać angielski zasiłek w Anglii i czy jest to w ogóle możliwe dodam że przepracowałem 52 tygodnie. Jeżeli ktoś zna jakąś stone bądź udzieli mi wyczerpującej odpowiedzi na ten temat to z góry dzięki. Teraz przebywam w Polsce i od ukończenia pracy minęły 2 miesiące

Re: Przejście na zasilek dla bezrobotnych w anglii

Po pierwsze aby otrzymac ten zasilek to musisz miec przepracowany pelny rok ( legalnie) otrzymanie zasilku zalezy rowniez od tego jaki oplacales NIN i ile godzin pracowales. Nalezy zarejstrowac sie w Jobcentre Plus jako osoba bezrobotna poszukujaca pracy po utracie wczesniejszej. Wiecej informacji znajdziesz tu http://www.direct.gov.uk/en/MoneyTaxAnd ... G_10018757

jobseeker allowance-problemy

Witam
13 lutego wraz zmoim partnerem zarejestrowalismy sie w Jobcenter jako osoby zdolne do pracy.Moj partner po tygodniu znalazl prace na full time
ja caly czas pracuje jako self employe nieztety w nienormowanym czasie ,czasami 2 godz w tyg czasami wcale.self employed jestem od 17 marca,wczesniej razem z partnerem pracowalismy od 1 listopada 2007 r na full time-niestety bez Homme oficce.
procedura otrzymania zasilku przedluza sie..po mojej interwencji telefonach dostalam info,ze mi sie zaden zasilek nie nalezy bo nie mam wrs?
przeciez liczac zalozenie dzialalnosci w marcu teraz mine rok,a do zakwalifikowania sie do zalilku tyle wlasnie potrzeba.
moja sytuacja tez teraz sie zmienila
rozeszlismy sie z partnerem..jednakze on jako lokator bedzie u mnie mieszkal.
czy zglaszajac ten fakt do jobcenter a wczesniej skladajac aplikacje jako para mozemy miec jakies problemy,wkoncu i tak bedziemy mieszkac pod jednym dachem
co zrobic abym mogla otrzymac zasilek bo narazie nie mam widokow na prace brak srodkow do utrzymania i oszczednosci

RE: jobseeker allowance-problemy

W Wielkiej Brytanii istnieją dwa rodzaje zasiłku dla bezrobotnych: oparty na składkach (Contribution-based Jobseeker's Allowance) i oparty na dochodzie (Income-based Jobseeker's Allowance).

Żeby uzyskać zasiłek dla bezrobotnych oparty na składkach musisz być dyspozycyjny, zdolny do pracy, aktywnie poszukiwać zatrudnienia, być gotowym do podjęcia pracy i mieć poniżej 65 lat (mężczyźni) lub 60 lat (kobiety), co oznacza, że nie osiągnąłeś wieku emerytalnego.

Żeby otrzymać zasiłek dla bezrobotnych oparty na dochodzie, oprócz spełnienia wymienionych wyżej warunków nie możesz mieć oszczędności większych niż L16000, a twój partner nie może pracować więcej jak 24 godziny w tygodniu.

Trudno jest udzielic Ci informacji poniewaz biuro podchodzi indywidualnie do kazdej osoby nie jestem w stanie przewidziec jaka podejma decyzje kiedy zglosisz im rozstanie z partnerem.

ale faktem jest ze roztanie jest prawdziwe,i moj ex mimo ze ze mna bedzie mieszkal nie bedzie przeciez mnie utrzymywac...
wiec co powinnam zrobic?:mad:

Wg. przepisow nie mozecie miec wspolnego gospodarstwa domowego. Jezeli kazde z Was utrzymuje sie na wlasny rachunek to wg. mnie powinni to uwzglednic ale naprawde nie wiem jaka decyzje podejma.

Prawo do contributory jobseeker's allowance nie jest uzaleznione od prawa do rezydencji a co za tym idzie nie jest brany pod uwage habitual residence test, czyli te 12 miesiecy ciaglosci w legalnie zarejstrowanej pracy (home office). Jesli zaplacilas wystarczajaca ilosc skladed, tj w ciagu ostatnich dwoch pelnych lat finansowych (czy w chwili obecnej kwiecien 2006-kwiecien 2008) przez 50 tygodni odprowadzane byly za ciebie skladki, to masz prawo do tego zasilku, mimo ze nie pracowalas legalnie. Jesli masz 25 lat wzwyz, to powinnas dostawac £60.50 tygodniowo i nie mozesz zarobic wiecej niz £65.49, zeby nie stracic prawa do zasilku. Jesli robia ci problemy w urzedzie pracy to polecalabym sie udac do Citizen's Advice Bureau, jesli masz mozliwosc.

Proponuje isc zarejstrowac sie w JC i starac sie o ten zasilek a zobaczysz wowczas co jest potrzebne. Ostatnio pisala do mnie dziewczyna, ktorej odmowiono zasilku z tego powodu iz brakowalo jej 1 tygodnia do pelnego roku pracy. ( Takie wymogi sa dla emigrantow z krajow Unii, ktore w 2004 roku przystapily do niej )

nie sadze, ze rejestracja w jc to koniecznosc. EC Reg 1408/71 wyraznie stwierdza, ze skladki placone w kazdym innym stanie UE sa traktowane na rowni. Nie ma znaczenia jak dlugo ktos jest w danym kraju. Mozesz byc tu nawet trzy tygodnie. Kraj, w ktorym jako ostatnim byly odprowadzane skladki na ubezpieczenie, jest odpowiedzialny za placenie contribution based jsa. Oczywiscie, jesli historia skladek jest satysfakcjonujaca, (BIORAC POD UWAGE PRACE GDZIEKOLWIEK W UNII EUROPEJSKIEJ). Jesli masz watpliwosci to proponuje poczytac te regulacje, albo skontaktowac specjalistyczne linie, np. CPAG.

Wydaje mi sie , ze mylisz pojecia. Kto i w jaki sposob wyplaci Ci zasilek dla poszukujacych pracy jezeli nie zarejstrujesz sie w JC?? Przepisy UK na temat przyznania zasilku sa bardzo jasne :)

Proponuje poczytac lekturke, ktora ci wczesniej polecilam, a jesli nadal bedziesz miala watpliwosci co do tej kwestii, to daj znac. Pozdrawiam :-)

przeczytam, jak cos to dam znac.

WItam Ponownie
Ciag dalszy nastapil
otorz przez telefon uzyskalam informacje z JC ze oni nie potrafia ustosunkowac sie do sytuacji w jakiej jestem i bylam.dlaczego na moje prosby nie przysla mi decyzji na pismie???
Podanie o zasilek skaldalam z pratnerem,pozniej po tygodniu podjal prace na full time,,i tutaj oni nic nie potrafia dalej zrobic...dlaczego?
17 marca mija mi rok legalnego zatrudnienia jako self -employer.dodatkowodo do 2009.lutego pracowalam na full time.zostalam zwolniona to od razu poszlam do JC sie zarejstrowac jako poszukujaca pracy.
bylam w Citizenie i to samo ...polecili mi abym nie zmieniala i nie podawala faktu ze rozeszlam sie z partnerem,nic nie rozumie z tego?
nie zawiesilam dzialalnosci self nadal odprowadzam skladki ale zaznaczylam ze pracuje max 16 godzin w tyg.
ale skoro partner(raczej ex) pracuje wiecej niz 24 godz w tyg to mi sie zaden zasilek nie nalezy!
tak samo dzieje sie z housing benefit i cansil taxem,po 3 miesiacach analizowania nie wiem czego dostalam odmowe.w pismie podali mi ze nie mam rejestracji w HO -poprostu jakas paranoja.dodatkowo jako osoba ,ktora ubiega sie o zasilek mam za wysokie dochody,co za szalenstwo!:mad::mad::mad:

Ja zglosilabym ta zmiane - przeciez przepisy mowia, ze nalezy jak najszybciej zglaszac kazda zmiane. Wiec jezeli faktycznie rozstalas sie z partnerem to nie widze w czym oni widza problem?? Napewno byloby latwiej i wiarygodnie jezeli nie mieszkalibyscie razem.

wlasnie tez myslalam zeby zglosic,ale skoro nawet w Citizen tak mowia =zglupialam.
Podobno nie zalicza sie skladkek odprowadznych jako self employed ~Self employed contributions will not generally qualify you for contribution-based Jobseekers Allowance.
a tutaj zupenie inny zapis

Self-employed and claiming Jobseeker’s Allowance
If you are self-employed and get Jobseeker’s Allowance (JSA)
you may be awarded JSA credits but you remain liable for
Class 2 contributions.

przepraszam to po jaka cholere to robic jak nic z tego nie mozna pozniej miec..? niektore materialy zaprzeczaja same sobie
caly rok placilam i teraz Panstwo na mnie sie wypnie???:(
MOj Byly i tak bedzie mieszkac ze mna bo nie ma zamiaru sie wyprowadzic,ale to zupelnie inna bajka.Kontraku na mieszkanie tez nie moge zmienic bo landlord nie wyrazil zgody,a jakbym chciala ponownie zaczac rejestracje to i tak na kontrakcie bedzie widnial moj byly.
wiem ,ze ktos powie -znajdz prace a nie kombinujesz!!!!ale naprawde teraz ciezko nawet o jakis part time. a ja prze ten caly czas nie mam kasy na oplaty i zycie!oszcednosci stopnialy do zera,co moge udowodnic im na wyciagu z banku

ale mozesz starac sie o income - based Jobseekers Allowance.

Eliss oswiec mnie prosze lopatologia please,

Income-based Jobseeker's Allowance
This is based on your income and savings. You may get this if you have not paid enough National Insurance contributions (NICs) (or you've only paid contributions for self-employment) and you're on a low income.
JSA for 16 and 17 year olds
If you're unemployed and 16 or 17 years old you may be able to get income-based JSA for a short amount of time. For example, this could be if you:
are forced to live away from your parents
will find it very hard to live without Jobseeker’s Allowance
are part of a couple responsible for a child
Contact your local Jobcentre Plus office for more information.

Jesli chodzi o pobieranie jako osoba samotna, to bedzie problem, poniewaz bardzo trudno wykazac, ze zyjecie osobno pod jendym dachem. Brane sa pod uwage takie czynniki jak polki w kuchni, czy macie podzial, osobna zywnosc, czy osobno spicie, czy osobno jecie, czy macie oddzielne konta, czy osobno robicie oplay itd. Ogolnie to trzeba udowodnic, ze macie kompletnie oddzielne zycia i z gory powiem ze to jest b. trudne.

W tescie o contrib based jsa sa brane pod uwage skladki placone w dwoch ostatnich pelnych lata (kwiecien), Rozumiem ze zawitaliscie do uk w listopadzie 2007, a co robiliscie przed przyjazdem?

niestety szkola,nauka, ,zadnego zatrudnienia a jak bylo to tylko umowy zlecenia lub o dzielo

Powrót