Jobseeker allowance - problemy

• Autor wątku Autor wątku ch2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: jobseeker allowance-problemy

a jak niby oni by to mieli sprawdzic?
jesli zaloze osobne konto
przypuszczalnie powiem ze moj ex ze mna nie mieszka,jedyny slad po nim to zapis na kontrakcie o wynajem domu

Mozesz probowac, z tego co mi sie wydaje, to oni z gory zaloza ze macie wspolne gospodarstwo, a ty bedziesz musiala ich z tego bledu wyprowadzic. Zwykle w podobnych sytuacjach sie ludziom odradza jakichkolwiek staran w tym kierunku, tak jak ci poradzili w cab. Jedyne co bym mogla wam doradzic to wyprowadzka jednego z was, jesli istnieje taka mozliwosc. Ale tak jak Ellis napisala oni do kazdego podchodza indywidualnie. Powodzonka i daj znac jak sie sprawy potocza.

Pomagam pewnemu panu X uzyskanie Jobseeker Allowance. Jako że on angielskiego nie zna prawie w ogóle- jestem jego tłumaczem, wypełniam dokumenty-pomagam w załatwianiu spraw. Sprawa jego jest bardzo podobna, bo mieszka pod jednym dachem z żoną (dla JC są w separacji odkąd pan X stracil pracę). W drukach napisaliśmy, że mieszkają w osobnych pokojach ale pod 1 dachem, pan X sam się utrzymuje-z oszczędności których już prawie nie ma...
Pan w JC powiedział mi, że skoro nie mają sądowej separacji, zasiłku o jaki się stara raczej nie uzyska... No ale wszelkie dokumenty wypełniamy i odsylamy. Jak się potoczy ta cała sprawa nie wiem- decyzji jeszcze nie podjęto-bo ciągle dosylają dokumenty (drugi raz te same...:mad:). Więc spróbowac nie zaszkodzi- ja bym nie oszukiwała, można trochę nagiąc prawdę, ale lepiej bajek nie opowiadac...
Musicie pamietac ze powstala linia telefoniczna do defraudacji benefitow, gdzie kazdy może zadzwonic i zagrac rolę "dobrodusznego" sąsiada...

No tak ale w przypadku Twojego Pana X bylo malzenstwo. Oosby, ktore zyja w konkubinacie nie otrzymaja sadowej separacji.

Taka linia tez juz dziala dlugo a........i nalezy pamietac ( przy telefonach ze mozemy byc nagrywani :) )

Ostatnia edycja:

podobno idzie juz do mnie pismo z odmowna decyzja...bede Was informowac
CIEkawe stwierdzenie uslyszalam od angielskiego urzednika na moja sytuacje
jesli nie jest sie malzenstwem lepiej sie nie chwalic niczym w urzedach,w {koncu to Pani placila skladki a nie Pani facet i logicznie powinna dostac Pani na siebie te wszystkie swiadczenia...
i badz tu madry i jeszcze uczciwy...

czy ktos wie jaka kwota w przypadku osoby samozatrudnionej powinna byc brana do zakwalifikowania sie do zasliku opartego na skladkach?chodzi mi o skadki odprowadzane na NIn? w 12 ostatnich miesiacach zatrudnienia plus 11 miesiacach zatrudnienia na full time w tym samym czasie?
nie licze okresu 5 miesiecy wczesniej kiedy rowniez pracowalam na full time jednakze bez HO,pozniej zakladajac dzialalnosc gospodarcza i dodatkowo ciagle pracujac na etatie z HO bylam zwolniona.

I HAVE DECIDED THAT FORM :!:bla bla DOES NOT HAVE A RIGHT TO RESIDE AND IS CONSEQUETLY NOT HABITUALLY RESIDENT IN THE UK BECOUSE SHE IS NOT QUALIFICED PERSON :o:what:AS DEFINED BY REGULATION(2)4 AND 5(2) OF THE ACESSION (IMMIGRATION AND WORKER REGISTRATION) REGULATIONS 2004 OR REGULATION 6(1)(C) OR 6 (1) d,OF THE IMMIGRATION 9EUROPEAN ECONOMOC AREA) REGULATIONS 2006. THE ABOVE RIGHT TO RESIDE AND HABITUAL RESIDENCE DECISION WAS MADE IN ACCORDANCE WHIT REGULATION 85A(1) AND (2) OF THE JOOBSEEKERS ALLOWANCE:what

ale sie napocili....no i co teraz????nie wspomne ze kompletnie pomylili wszystko okres mojego zatrudnienie a to ze pracowalam jako self employed to napisali ze sobie pracowalam jak tylko chcialam ..

Do Contribution-based Jobseekers Allowance zaliczaja sie skladki placone class 1 National Insurance jako self employed oplacasz skladki class 2 National Insurance sa one za niskie aby dostac ten zasilek na ich podstawie. Dali Ci odmowe bo wg. przepisow nie masz ciaglosci zatrudnienia ( chodzi wlasnie o pelne 12 miesiecy jako osoba zatrudniona) tutaj nie licza okresu Twojej dzialalnosci. Jezeli chcesz dostac zasilek na podstawie dzialalnosci musisz aplikowac o income - based Jobseekers Allowance.

http://forumprawne.org/wielka-brytania/50060-zwolnienie-dobrowolne-zasilek-dla-bezrobotnych-2.html

dostajecie working tax credit? jako self employed mozesz zglosic godziny ktore spedzasz na rozkrecanie biznesu, nawet jesli obecnie nie masz zadnego dochodu z tego. Nie wiem czym sie zajmujesz, mozesz poswiecac czas np. na tworzenie strony internetowej, rozpowszechnianie ulotek, itd. Wielka improwizacja - cokolwiek co pomoze w uzyskaniu dochodu. W ktora kategorie wpadasz 16 czy 30 godzin? Jesli nie ma dzieci, a ex pracuje min 30 godzin to moze uwzglednic cie w swojej aplikacji z zerowym dochodem. O ile spelniacie pozostale warunki. Jakie ex ma zarobki/dochody, ile wynosi czynsz i ile sypialni? chodzi mi czy w ogole jako parze daliby wam jakies dofinansowanie do mieszkania?

Eliss ale oni nakrecili ze wszystkicm
( CAME TO UK AND WORKED AS SELF-EMPLOYED PERSON FROM 21.10.2007 TO 9.02.2009)
ja w tym czasie pracowalam na full time a od 17 marca 2008 zaczelam jako self-emloyed. w dniu 9.o2.09.ustal moj stosunek pracy w agencji z powodu redukcji,ale jako slef jeszcze pracuje.
Dlaczego oni mi tak pocisneli z uzasadnieniem o prawach wspolnoty grupy A8??czuje sie zdyskryminowana,skoro wykazalam chec pracy legalnej i zalozylam firme to musialam placic skladki itp,wiec ktos czerpal z tego kozysci ,a jak potrzebuje pomocy od panstwa to oni do mnie ze jestem z A8 i jak strace prace przed uplywem 12 miesiecy ciaglego zatrudnienia to nic mi sie nie nalezy!!!!??? jak ja mam teraz te odwolanie im napisac?
pocisnac ,ze mnie dyskryminuja ?bo raczej tak powinnam napisac.
co do partnera obecnego czy ex to wcale nie powinnam o nim wspominac jedynie jak jest mezem na papierze
,moge teraz powiedziec ,napisac,ze on nie zyczy sobie brania go pod uwage itp bo niestety ja nie jestem jego jedyna partnerka.takie info uzyskalam ze strony
Department for Work and Pensions
moze ktos mi poradzi i pomoze z odwolaniem?

Citizens Advice Bureau pomoze napisac Ci takie odwolanie.

no i moj znjomy otrzymal takze decyzje odmowna.. a oto co napisali mu w uzasadnieniu:

I am writing to tell you that you are not entitled to JA. This is because we decided that, for benefit purposes only, uou do not meet the qualifying criteria to have right to reside in the UK.

Podejrzewam ze mogl miec przerwe miedzy pracodawcami... Status rezydenta ma, wiec nic innego nie przychodzi mi do głowy...

Po przeżywaniu tych samych problemow,(mnie przysłali również decyzję odmowna o podobnym uzasadnieniu), jestem pewna ze Twojemu znajomemu przysługuje ten benefit i wcale nie musi miec papierów rezydenta.Wystarczy, że pracował nieprzerwanie rok, wiec automatycznie nabył prawo do rezydentury.Niech pisze odwołania do skutku!!!Ale uprzedzam, że to może przeciągać się w czasie.Nie neleży się jednak poddawać.
Powodzenia!

Witam !
Postanowulam po dlugim czasie napisac co wyszlo w mojej sprawie.
Otorz przezylam szok i to nie jeden z powodu ze faktycznie jestem tu nielegalnie.Pomimo ze jestem self employed-nikt nie potrafil mi udzielic info ani HMRC ANI CAB ,ze powinnam sie rejestrowac w WRS gdyz pracuje takze dodatkowo jako normalny pracownik.trzeba bylo przyznac racje JObcenter ...odwolania nie napisalam...bo coz mialam na swoje usprawiedliwienie?ze nie wiedzialam,szkoda .Naprawde jestem taka zla na siebie,ze przeoczylam wtedy wazna sprawe jak rejestracja w HO,wszystkow trudnej sytuacji bylo by inne, wtedy gdy strailam prace moglabym otrzymac pomoc od Panstwa ,a tak nic.To samo dotyczy wszystkich innych benefitow nie zwiazanych z ciaza i dziecmi-HO i !" miesiecy nieprzerwanej pracy to wymog bezwzgledny.z Drugiej strony jakby znalazl sie jakis prawnik moglby zaswiecic,bo jak ma sie prawo do osob ktore dobrowolnie oplacaja skladki self employed ponad rok i to ze jeszce pracuja dodatkowo laza na podatki i benefity z ktorych utrzymuja sie nieroby z krajow poza Unii??? ja bylam uczciwa az za nadto i nie otrzymalam nic zadnej pomocy.

Przeciez mozesz starac sie o benefity tylko na podstawie self-employed. Bedac self-employed mozesz od razy starac sie o rezydenture nie musisalas czekac roku - mozesz to zrobic w kazdej chwili.

Eliss-wiec moze TY dasz mi jakies wskazowki?wiem ze sa od tego instytucje,ale skoro tam przez ten czas nie potrafia mi nic konkretnego powiedziec to co mam robic?
-dlaczego dostalam odmowe w Jobcenter?powolali sie na Wrs ktorego nie mialam?
-Nie dostalam zasilkow na HB CT bo rowniez nie mialam HO,itp

Czy teraz jakbym ponownie zlozyla aplikacje o Income basic to mam podac ze tylko jestem self employed?
i wszedzie mam tylko tak sie okreslac,zeby nikt ne chcial ode mnie tego cholernego WRS!!!!!

Pisalam Ci wczesniej o jaki zasilek masz sie starac nie podawaj im, ze pracowalas jako zatrudniona bo kolo znowu sie zamknie. Lub odwolaj sie od decyzji powolujac sie na
Treaty establishing the European Community; Regulation (EEC) 1612/68, Articles 1 to 6;
Council Directive 2004/38/EC; Treaty of Accession, Annexes V, VI, Viii, IX, XII, XDIII and XIV;
the Accession (Immigration and Worker) Regulations 2004, regulation 4.

The following A8 nationals are not required to register with the WRS:-

* Self-employed workers

Tylko, ze w Twoim przypadku moga swoja decyzje argumentowac tym, ze jednoczesnie bylas zatrudniona i prowadzilas dzialalnosc ( beda mieli racje)

Dostalam wczesniej od nich Pismo z JC ze,sumujac moje dochody za poprzedni rok wraz z moim partnerem zaden zasilek sie nie malezy,bede probowala starac sie o INcome basic i udac glupa -moze mi sie uda...dzieki Eliss

Pamietaj,ze aby otrzymac income-based JSA rowniez musisz spelnic szereg warunkow
- musisz mbyc zarejstrowana w IR jako selfemployed nie krocej niz 12 miesiecy
- twój dochód musi być niższy niż twój ‘applicable amount’ jest to kwota ustalana co roku przez Department for Work and Pensions określająca twoje minimalne tygodniowe potrzeby. To sa takie najwazniejsze.

spelniam te 2 warunki co podalas powyzej...
wracajac do osob ktore pracuja dla siebie i jednoczesnie pracuja dodatkowo na etacie
Co sie dzieje z taka osoba ktora przepracowala zarejestrowana w IR wiecej niz 12 miesiecy,opalcala skaldki co 3 miesiace,miedzyczasnie przestanie pracowac na etacie bedac ciagle zatrudniona self????tak jak w moim przypadku.jaki powinnam miec status wtedy i jakie uprawnienia?teraz mam problem ze zdrowiem bede chciala sie starac jako osoba samozatrudniona o Incapacity Benefit .juz nie zrobie bledu jak przy staraniu sie o JSA -nie mowie o partnerze itp.
czy w tym przypadku jesli lekarz stwierdzi ze nie moze mi wydac zwolnienia w pracy na etatcie bo jestem do niej zdolna a w drugiej gdzie jestem samozatrudniona nie moge pracowac gdzy np.mam problem ze staniem(wykonuje zawod gdzie duzo stoje ) to jak mam to zalatwic?czy da rade tak bez zwolnienia na pismie od lekzra-na wlasna prosbe?:confused:

Powrót