Jobseeker allowance - problemy

• Autor wątku Autor wątku ch2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: jobseeker allowance-problemy

Witam serdecznie, mam ogromny problem z JSA . Jestem w UK od sierpnia 2005 roku przez 1,5 roku pracowalam w biurze gdzie w miedzy czasie bez zadnych problemow dostałam Rezydenta. Zachowujac ciagłosc pracy przeszłam do innej firmy gdzie pracowłam od 14 lutego 2007 do 22 marca 2009. Firma została zamknieta praktycznie z dnia na dzien (tylko 7 dni wypowiedzenia). Straciłam prace z winy pracodawcy. 25 marca zarejstrowałam sie w Job Centre wyznaczono mi date spotkania na 2.04 oraz 16.04 . na pierwszym spotkaniu poinformowalam pracownika JC ze nie moge przyjsc 16.04 poniewaz jade do Polski na swieta wielkanocne i własnie 16.04 wracam do UK ,pan byl bardzo nieuprzemy wrecz rzucal moja ksiazeczka i dal mi do zrozumienia ze jak to jade sobie na wakacje jak ja tu musze sie podpisywac i pracy szukac(dodam ze bilet do Polski kupilam 3 miesiace wczesniej kiedy jeszcze pracowalam i nie mialam pojecia ze zostane bez pracy) zawiesił mi zasilek i podał numer telefonu pod ktory mam zadzownic kiedy wroce aby odnowic JSA. Po powrocie czekal na mnie list z Job C w ktorym prosza mnie o dodatkowe dokumenty Home Office WRS i aplikacja do wypełnienia odnosnie rezydentury. Zadzwoniłam pod wskazany numer i cala procedura od nowa przez telefon po godzinnym wywiadzie ze mna pani umowila mnie na spotkanie do Job C na 21.04 i znowu od poczatku podalam wszystkie swoje dokumenty na tacy pracownicy JC powiedziala mi ze ona nie wie o co im chodzi z tym listem bo przeciez HO mam no i ksiazeczke rezydenta ktora jasno i wyraznie mowi ze mam prawo do pracy w UK. Wypełnilam tylk test na rezydenta ktorego nie dostalam na pierwszym spotkaniu a to w wyniku niedbalstwa pracownika JC poniewaz niczego takiego nie dal mi wczesniej do wypelnienia( i tego tez nie rozumiem dlaczego mam w osobnej aplikacji wypelniac wszystkie dane ktore oni juz maja tzn. od kiedy jestem w UK, w jakim celu tu przyjechalam , czy mi ktos wczesniej prace tu załatwił jak znalazłam mieszkanie, imie i nazwisko lekarza-to jest najlepsze przeciez jak cos mi jest to ide do pierwszego lepszego GP ktory ma dyzur itd.)Kolejne spotkanie 5.05 podpisalam sie na liscie i zapytalam grzecznie czy ktokolwiek jest mi w stanie odpowiedziec kiedy ja dostane jakiekolwiek pieniadze i decyzje. Mam dzwonic do DWP tam powiedziano mi ze mam czekac wiec czekalam az tu dzisiaj tj 15.05 dostaje decyzje ze nie dostałam od 25.03 JSA a w uzasadnieniu napisane jest "bo tak mowi prawo"(wszystko).Poszlam do Job C tam na desku trzej panowie z rekoma w kieszeniach zdziwieni ze ja prosze o rozmowe bo chialabym wyjasnic co takiego sie stalo ze nie otrzymalam tego zasilku. Jeden z panow powiedzial ze musze zadzwonic do DWP i zapytac o powod, z DWP dowiedzialam sie ze nie dostalam JSA poniewaz oblałam test na rezydenta- rece mi opadly. Napisalam odwołanie i czekam co dalej.
Duzo tego wiem ale mam prosbe czy ktokolwiek z Was mial podobne doswiadczenia lub moze jest jakas podstawa prawna na ktora moge sie powołac nie wiem co mam robic , potrzebuje pomocy.
Za wszelkie rady i pomoc z gory dziekuje. Kasia

Niestety przepisy mowia,ze musisz sie wstawic raz na 2 tyg. do JC jezeli nie mozesz to mozesz stracic zasilek. ( Co prawda postawa urzednika pozostawia duzo do zyczenia bo to od niego zalezalo) Mozesz sie odwolac powolujac sie na Council Directive 2004/38/EC i wyslac im kopie listu z HO, ktory potwierdza Twoja rezydenture.

Dziekuje Eliss za odpowiedz.
Sprawa wyglada tak zlozylam apelacje, z CAB dostalam prawnika a sprawa moze potrwac nawet do 6 miesiecy w tym samym czasie dopoki nie znajde pracy mam sie stawiac co 2 tyg. w JC (o czym advisor nie wiedzial) bo jego zdaniem jesli otrzymalam negatywna decyzje z DWP to moj JSA jest zamkniety koniec kropka. Wytlumaczylam mu ze wlasnie wracam z CAB i tam mi powiedziano ze jesli zlozylam apelacje to nadal mam obowiazek stawiania sie w JC co 2 tyg. Jestem tak wkurzona na cala ta sytuacje nic nie idzie gladko a ja musze sie z wszystkim szarpac i dochodzic swoich praw przed ludzmi ktorzy moim zdaniem wykonuja prace o ktorej nie maja zielonego pojecia.Tak czy inaczej trzymajcie kciuki za mnie.Pozdrawiam.

sprawa z JBA z Jobseeker jest coraz bardziej zagmatwana i ciezko uzyskac Polakom zasilek.Mysle ,ze gdyby tak zebrac wszystkich ,ktorym go odmowiono z tak bzdurnych powodow jak np posiadanie rezydentury itp moze jakis prawnik podjal by sie zaskarzenia przed Trybunal, ja juz sie poddalam,choc sprawa u mnie bylaby do przeejscia gdym troszke nagiela prawde.TEraz mam problem takze z uzyskaniem HB CTC z Counsilu bo w odmowie z JObcenter napizano ze nie mam prawa do zasilku bo jestem tutaj nielegalnie,jakis pacan pomylil wszystko na moja niekorzysc i zamiast poinformowac mnie ze osoby samozatrudnione nie maja prawa do JBA a do IB i od razu wypelnic forme wlasciwa teraz mam pozamiatane wszedzie:confused:

Juz informowalem na innych forach Prawo Who automatically passes the right to reside test ---A8 workers who have completed 12 months registered employment oznacza to ze jezeli w ciagu 30 dni od rozpoczecia pracy zarejestrowaliscie sie w HO (WRS) i przepracowaliscie 12 miesiecy (tu nalezy zaznaczyc ze w czasie pierwszych 12 m-cy jak zmieniacie prace to musicie o tym informowac HO) to automatycznie jestescie Habitually resident:

Multikulti : Habitual Residence test and Right to Reside --Link do polskiej wersji Habitual Residence test and Right to Reside
Informuje ze tez odmowiono mi wyplaty jobseeker's po 2 latach legalnej pracy z motywacja not habitually resident worked lees 12 momth.zlozylem odwolanie (maja 6 tygodni na odp.nie otrzymalem odpowiedzi )to nastepnego dnia wyalalem pismo za potwierdzeniem zwrotnym rekorder delivery gdzie napisalem ze wczesniejsza decyzja zostala wydana w wyniku dyskryminacji i dolaczylem kopie HO P45 lub payslipy i umowy o prace .dajac im 7 dni i chyba sie zmieszcza.a jezeli nie to Trybunal

Do kasiad1976 Musisz wyslac skarge do menagera jobcenter z informacja o dyskryminacji.Poniewaz zgodnie z przepisami nabylas prawo do rezydentury automatycznie (oni bazuja na niewiedzy Polakow i to im sie udaje) po legalnej 12 m-cznym okresie pracy powolac sie na przepisy o rownym traktowaniu Regulacja 1612/68 Parlamentu europy w ciagu ok 2 tygodnie sprawa bedzie zalatwiona pod warunkiem ze skarge wyslesz za potwierdzeniem odbioru

witam ..

jestem swiezak... pisalem wczoraj posta ale zniknął chyba ;)

mam pytanie odnosnie Job seekers Allowance.

pobieram to od lutego ...

wyrabiam okolo 20 godzin, reszte placi mi panstwo .. mialem odpracowane 2 lata jak skladalem papiery o to dofinansowanie ...

mam pytanie :

jak dlugo moge pobierac ten zasilek , bo jak narazie nie wyglada zeby sytuacja miala sie zmienic w pracy ..

prosze o odpowiedz ..

z gory dziekuje :)

witam,
dzisiaj mialam spotkanie z job centre w sprawie Jobseeker allowance. poniewaz wychowuje sama 1.5 roczne dziecko, stwierdzili ze nie moge o to aplikowac gdyz nie jestem w stanie podjac pracy na full time.
powiedzieli ze mam starac sie o Income support. probowalam juz 3 razy i zawsze dostawalam odmowe, gdyz " ... you don't have right to reside in the UK because you failed Habitual residency test..."
za kazdym razem odwolywalam sie od decyzji, ale oni je zawsze podtrzymuja poniewaz "... you are person from abroad..."
Poza tym manager job centre powiedzial ze jesli dostalam odmowe income support z takim uzasadniem, to na pewno odmowia mi tez jobseeker allowance. czy to prawda???
mieszkam w uk prawie 5 lat, pracowalam legalnie 4 lata, ostatni rok nie pracowalam gdyz urodzilam dziecko, dziecko ma brytyjskie obywatelstwo, a w tym kraju odmawia mi sie jakiejkolwiek pomocy!!
bylam w Citizen Advice bureau, powiedzieli ze napisza odwolanie, ale nie wiadomo jak to bedzie rozpatrzone!
odnosze wrazenie, ze w tym kraju nie ma jednolitego prawa, albo decyzyjni pracownicy urzedow podejmuja decyzje w/g wlasnego widzimisie. poza tym niby kompetetne osoby pracujace w urzedach mowia ze te zasilki mi sie naleza, a managerowie podejmujacy decyzje twierdza odwrotnie! Co robic???

Ostatnia edycja:

Prawo jest jak najbardziej jednolite tylko nalezy zapoznac sie z przepisami :) Znajdz tu temat o Income support i odwolaj sie tam podalam na jaka ustawe powinno sie powolywac. Jobseeker allowance zapewne Ci nie dadxza bo tam musisz byc faktycznie "dostepna do pracy "

dzieki Ellis, poszukam!

witam
tez mam zagmatwana sytuacje z JSA. JEstem w Walii od sierpnia 2007 czyli prawie 2 lata. do stycznia 2008 pracowalam przez agnecje i w styczniu 2008 dostalam kontrakt. tam pracowalam do pazdziernika 2008, gdy z powodu recesji zostalam zwolniona. w listopadzie staralam sie o incmoe based JSA i HB. ktore zostaly mi przyznane. od grudnia zaczelam prace, która skończyla sie w czerwcu 2009. oczywiscie oba zasilki zostaly w tymc zasie wstrzymane. kiedy stracilam poraz kolejny prace znow zlozylam wnioski o w/w zasilki. Ku mojemu zdziwieniu dostalam odpowiedz, ze JSA nie nalezy mi sie gdyz nie jestem rezydentem (nie zlozylam do tej pory wniosku o rezydenta). gdzy dzwonilam do JC pan stwierdzil, ze poprzednim razem dostalam zasilek przez pomylke, gdyz nie jestem na wyspach minimum rok czasu. jak mu tlumaczylam ze jestem - udawalze nie rozumiem. po prawie godzinie poprosilam o tlumacza, powiedzial, ze zaaranzuje rozmowe i ze do konca tygodnia ktos oddzwoni ;/ i oczywiscie cisza. dzis dostalam pismo ze HB rowniez minie przysluguje z tego samego powodu.
BArdzo prosze o jakakolwiek pomocna informacje, nawet nie wiem do kogo oprocz JC i Council udac sie po informacje.

chcialabym o jeszcze jedna sprawe zapytac. jezeli bez przerwy przepracowalam 15 m-cy, pozniej mialam prawie 40 dni przerwy i przepracowalam kolejne 6 m-cy i od czerwca jestem bezrobotna, moge zlozyc wniosek o rezydenta? jedyne informacje jakie znalazam na ten temat, mowia, ze musze miec przepracowane 12 m-cy w ciagu oastatniego roku i nei dluzsza przrwe nic 30.
z gory dziekuje za pomoc

mam pytanko-czy mozna zsumowac czas pracy jako zatrudniony i samozatrudniony by uzyskac 12 miesiecy pracy i w tym wypadku otrzymac status rezydenta? bardzo prosze o pomoc

jezeli jestes samozatrudniony nie musisz czekac 12 miesiecy o potwierdzenie statusu rezydenta mozesz starac sie od razu. Tylko czy Twoje pytanie ma cos wspolnego z tematem jaki sie tu toczy?

Przepraszam ale to dluga historia i chcialam tak napisac w skrocie. Moj maz byl samozatrudniony od 03.06.2008 do 13.02.2009. Po tym okresie postanowil zamknac dzialalnosc poniewaz nie przynosila dochodow i tym samym zlozyl wniosek o JSA. Po kilku miesiacach przyszla negatywna odpowiedz w ktorej napisali ze nie ma prawa do rezydenta. Nie mielismy pojecia, ze mogl starac sie o rezydenta zaraz po rozpoczeciu dzialalnosci. Czy istnieje jakis przepis ktory pomoglby nam w jaki sposob?

Do Ellis! Przepraszam, nie chce byc natretna ale zalezy mi na czasie. Czy mozesz mi podac linki gdzie moge znalesc cos o rezyenturze dla samozatrudnionego? To jedyna nasza opcja na ktorej mozemy sie oprzec w odwolaniu. Bardzo prosze

czy ktos moze mi podac przepis gdzie jest napisane jasno na bialym, ze mozna sie starac o rezydenta od pierwszego dnia rozpoczecia samozatrudnienia?

Powrót