Jobseeker allowance - problemy

• Autor wątku Autor wątku ch2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: jobseeker allowance-problemy

art 7 (1)a EC Directive 38/2004. Tu jest napisane, ze samozatrudniona osoba ma prawo do rezydencji, ty masz na mysli ta niebieska legitymacje - residence permit- to tylko potwierdza, ze macie prawo do rezydencji jako qualified person, czyli w waszym przypadku jako self employed. Art. 7 (3) tej samej dyrektywy powinien wyjasnic kilka spraw..

Obawiam sie,ze kasmej6 to nie zadowoli :) tam nadal nie ma czarno na bialym, ze o potwierdzenie rezydentury mozna starac sie zaraz po zarejestrowaniu dzialalnosci.

ok, to moze tak na chlopski rozum - tam jest napisane, o ile dobrze pamietam, ze osoba self employed ma prawo do rezydencji od momentu kiedy zacznie byc self empl. Teraz o residence permit moga skladac osoby ktore praktykuja ec treaty rights - tu self employed.

W ogole to ja nie rozumiem, czemu ludzie tak polegaja na tych residence permit..One same w sobie nic nie daja i nie sa zadnym legalnym wymogiem..

czesc prosze o rade co mam zrobic czy moge walczyc?w lipcu zostalam zwolniona bedac w ciazy 3 mcy z powodu massowego zwolnienia,pracowalam w tym zakladzie przez 17 miesiecy mam payslipy a takze mam HO wyrobiony 2 mcy pozniej od zarejestrowania,w takiej sytuacji zglosilam sie do jobcentre no i zaproponowali mi jobseeker allowance,prez 3 miesiacy hodzilam sie popisywac a dopiero wczoraj otrymalam od nich list

We cannot pay you because you have not paid,or been credited with,enouth Cass 1 national insurance contributions.
We have used the tax year ending 5april 2007 and april 2008 to assess your claim.
We may still credit you with Class 1 national insurance contributions if you continue to attend the jobcentre.

W chwili obecnej jestem w 7mcu ciazy i zlozylam o Maternity Allowance i teraz sie obawiam moze i to mi juz sie nie nalezy jestem zalamana,prosze o rade co mam zrobic,dziekuje:o

Co do pierwszej czesci pytania to jest jasne dlaczego odmowili Ci zasilku po drugie jako osoba w zaawansowanej ciazy nie kwalifikujesz sie do zasilku dla osob poszukujacych pracy :) Co do drugiej czesci to
If you are unemployed at the 11th week before the week your baby is due and you satisfy the conditions for payment, Maternity Allowance will start from this date. You cannot choose when to start getting your Maternity Allowance.
Maternity Allowance will usually start from the Sunday following the day you last worked.

agaciq21 napisał:
ok, to moze tak na chlopski rozum - tam jest napisane, o ile dobrze pamietam, ze osoba self employed ma prawo do rezydencji od momentu kiedy zacznie byc self empl. Teraz o residence permit moga skladac osoby ktore praktykuja ec treaty rights - tu self employed.

W ogole to ja nie rozumiem, czemu ludzie tak polegaja na tych residence permit..One same w sobie nic nie daja i nie sa zadnym legalnym wymogiem..

hm .....a moze ona mysli, ze wyrobi sobie rezydenta na SE i potem postara sie o zasilek jako osoba, ktora stracila prace jako pracownik - innej logiki tu nie widze.

dziekuje za odpowiedz,przykro mi tylko ze obiecuja placic i nie placa a czlowiek liczy na te drobne groszy,nawet house benefit nie chca placic bo kobieta w ciazy ma gowno prawa w tym kraju i kazdy pracodawca moze ja zwolnic i olac to a kto zechce przyjac do pracy ciezarna na kilka miesiecy?nikt!! :roza:

Po pierwsze to czy pracodawca wiedzial o ciazy kiedy zostalas zwolniona z pracy ? Po drugie w tym kraju pracodawca nie ma prawa zwolnic kobiety w ciazy ( jezeli jest oczywiscie o niej poinformowany ) z powodu ciazy. Moze to zrobic tylko w niektorych okolicznosciach zwolnienie grupowe moze byc taka okolicznoscia. Jesli bylas zagrozona zwolnieniem powinnas byla skontaktowac sie z Citizens Advice, the Equality and Human Rights Commission - nie zapoznalas sie z tymi prawami ale to na zupelnie inny temat jest.

Ostatnia edycja:

a czemu nie dostalas income based jsa shpulka?masz dodatkowy dopchod w rodzinie, bo nic nie wspomnialas??

pracodawca byl poinformowany o mojej ciazy 2 tyg przed zwolnieniem i to zwolnienie bylo niespodzianka dla wszystkich bo ja bylam pelna ze bede pracowac do konca az pojde na macierzynski.tak to bylo masowe zwolnienie z 13 osob zostalo 4.ja glupia nie jestem wiec poszlam za pomoca do citizan advice no i dowiedzialam sie ze jako kobieta w ciazy nic nie moge zrobic w tej sytuacji bo zwolnienie nie bylo z powodu ciazy i tyle!ale poinformowano mnie ze powinnam dostac house benefit oraz jobseeker allowance, nu to ja zlozylam wszystkie papiery na to no i robilam to co oni chcieli przez 3 mcy az w koncu dostalam odmowe ze nic mi sie nie nalezy.

jezeli chodzi o rodzine to jestem sama w tym kraju nie mam meza mam chlopaka on jest british/jamajczyk troche mnie pomaga i nie mieszkamy razem.wiec taka mam sytuacje :ok: ,mam nadzieje ze otrzymam maternity allowance bo jak nie to ciezko bedzie,dziekuje za rade

shpulka, w takim razie - masz 12 m-cy w wrs?jaka masz date wydania i rozpoczecia pracy? nie bardzo rozumiem z tego co napisalas, bo jesli tak, to powinnas dostac income based jsa i z tym automatycznie max hb i ctb..

tak mam wrs 13 mcy u jednego pracodawcy ,zlozylam wniosek 3mcy temu na jsa to nie byl income based jsa bo to mnie zaproponowali w jobcentre w mojej sytuacji a w ogole to sie nie znam na tym a z reszta juz jest za pozno bo juz nie jestem zdolna do pracy bo mam duzy brzuch:D

no ale co z tymi 3 m-cami??odwoluj sie, jesli tego jeszcze nie zrobilas. Nie jest za pozno. Idz do jakiegos cab niech ci pomoga, szkoda, tych pieniedzy a poza tym gorsze- pozostawia ci przerwe w right to reside..i podpisuj sie dopoki nie zastapisz tego innym zasilkiem.

Cześć, mam pewne informacje dla Shypulka odnośnie jobseeker allowance i maternity allowance. Mianowicie jeżeli masz przepracowany pełny rok (udokumentowany) niepowinni ci odmówić jobseeker allowance. Niestety sama znam opieszałość Jobcentre i wiem jak ciężko idzie cała procedura (przeszłam przez to sama):( za okres kiedy sie odchaczałas należą ci sie pieniądze.Pozostaje tylko pomoc Citizen Advice. Po drugie na maternity allowance zostajesz przekierowana automatycznie po ukończeniu 29tygodnia ciąży. Maternity allowance możesz otrzymać jeżli byłaś zatrudniona lub samozatrudniająca (posiadająca własna firme) przez 26 tygodni z 66 poprzrdzających przypuszczalną date porodu. Czyli od daty porodu wyznaczonej przez połozna odlicz 66 tygodni w tym okresie czasu powinnaś mieć przepracowane minimun 26 tygodni łącznej pracy (co w twoim przypadku jest). Zarobki w tym okresie czasu nie mogą być mniejsze niz 30funtów na tydzień. I jeszcze jeden drobiazg, wysokość maternity allowance liczona jest na bazie 112.75 funtów na tydzień (jeżeli zarabiałaś ponad 112 funtow tygodniowo) lub 90% twoich zarobków jeżeli zarabiałaś mniej niż 112 funtów.

PS: do Szypulka. Odnośnie housing benefit - mając maternity allowance bez problemy dostaniesz dotacje do mieszkania:smile: Pozdrawiam.

dziekuje Aasia710,ja juz otrzymalam pisemko ze bede otrzymywac MA 123 f tygodniowo.a jak bylam w cab to jedna mila pani zadzwonila do jobcentre i wytlumaczyla im ze jednak mi sie nalezy incom based JA i one z tym sie zgodzili wiec czekam teraz na list i pieniaszki z jobcentre ktore byli mi winni od 3 miesiecy to samo z HB tez czekam na list,dzieki:lol:

anglia - zasilek dla bezrobotnych

Witam, bralam zasilek dla bezrobotnych w Anglii w okresie od czerwca do sierpnia, ale oplacano mi tylko skladki, zadnych pieniedzy nie otrzymywalam, pomimo, ze wiem ze tygodniowo przyslugiwalo mi 60 funtow. Urzednik poinformowal mnie ustnie, ze moj partner ma za wysokie dochody, dlatego nic nie otrzymuje. Nastepnie w sierpniu pojechalam na 3 tyg. do Polski wczesniej informujac ich o tym ustnie i 24 sierpnia mialam sie wstawic w biurze. Bylam tam i podali mi tel, ze mam dzwonic. Dzwonilam kilka razy ale nikt sie nie zglaszal... po czym dalam sobie spokoj. Czy zasilek mi przepadl bezpowrotnie? Chce dodac, ze mam przepracowany pelny rok w Anglii i caly czas tu przebywam. Co powinnam teraz zrobic? Z tego co wiem, to zarobki partnera nie maja sie nic do tego. Pozdrawiam :)

RE: anglia - zasilek dla bezrobotnych

Czy składała Pani w tamtym czasie aplikacje o przyznanie zasiłku i o który z Jobseekers Allowance się Pani ubiegała?

RE: anglia - zasilek dla bezrobotnych

Tak,skladalam, chodzi o zwykly Jobseekers Allowance. Pozdr.

Powrót