Jobseeker allowance - problemy

• Autor wątku Autor wątku ch2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: anglia - zasilek dla bezrobotnych

Witam, opisze moja sytuacje dokładniej. Pracowałam od marca 2007 do marca 2008, po czym byłam na urlopie macierzyńskim do marca 2009. Dostawałam Maternity Allowance, płacił mi Jobcentre Plus a nie pracodawca (może to tez istotne). 29 maja 2009 zaczęłam obiegać się o income-based Jobseekers Allowance. Otrzymałam taka odpowiedz: "We cannot pay you an allowance because you have not paid, or been credited with, enough Class 1 National Insurance Contributions. We have used the tax years ending 5 April 2007 and 5 April 2008 to assess your claim. We may still credit you with Class 1 National Insurance contributions if you continue to attend the Jobcentre". Stawiałam się na spotkania co tydzień i płacili mi te składki. Później w sierpniu wyjechałam do Polski na 3 tygodnie i jak wcześniej napisałam musiałam dzwonić żeby reaktywować ten zasiłek. Moje wysiłki poszły na marne. I co teraz?

ok, sa dwa rodzaje zasilku dla bezrob w UK. Pierwszy - income based jsa i aby sie na ten kwalifikowac poza wszystkimi standardowymi wymogami, Twoj dochod domowy nie moze przekraczac tzw. applicable amount i np. w przypadku doroslej zdrowej pary jest to w tym roku £100.95 tyg. i oprocz tego Twoj partner jesli masz nie moze pracowac wiecej niz 24 h tygodniowo.

Drugi rodzaj zasilku to contribution based jsa i jak sama nazwa mowi jest on oparty o test placonych skladek ubezpieczeniowych; mozesz byc milionerka badz twoj partner pracowac ile chce i nadal go dostaniesz. Kwota tego zasilku jest £64.30 tygodniowo. Gdzies tam juz opisywalam na forum, o jaki test skladkowy chodzi - looknij jak jestes zainteresowana.

Teraz, wyglada na to, ze przyznali Tobie ten income based jsa, ale z powodu posiadanego majatku badz pracy partnera nie moga Tobie placic pieniedzy, jednakze traktuja Cie jako poszukujaca pracy i naliczaja Tobie skladki, moze przydatne w przyszlych podaniach o zasilki badz do emerytury, no i co wazne workseeker - znaczy, ze mieszkasz tu legalnie. Pytanie tutaj brzmi co robilas pomiedzy kwietniem 2006 do przyjazdu do rozpoczecia pracy w uk, placone skladki w innym stanie ue tez moga sie wliczac.

Wyjechalas do Polski i domyslam sie, ze numer telefonu, ktory otrzymalas jest na tzw. rapid reclaim. Standardowa procedura. Zwykle nie przysluguje zasilek osobom, ktore wyjezdzaja za granice, gdyz nie sa one traktowane jako gotowe do pracy, a to jest jeden z podstawowych wymogow, zeby sie kwalifikowac. Jest tylko kilka okolicznosci kiedy podczas wyjazdu zagranice przysluguje Tobie zasilek, np. kiedy wyjezdzasz z dzieckiem na leczenie. Oprocz tego, osoba bezrobotna podobnie jak i pracownik ma prawo do urlopu i z tego co pamietam to jest 2 tyg. (ale warto to sprawdzic). Po powrocie powinnas byla jak najszybciej skontaktowac sie z nimi i zlozyc rapid reclaim. To jest takie skrocone podanie o zasilek, dla osob, ktorych dane nadal widnieja w systemie i zebys nie musiala opowiadac historii swojego zycia od poczatku :)

Nie wiem co Tobie poradzic, gdyz troche pozno. Aby moc skladac wstecz musisz miec tzw. good cause i wyjasnic, ze bylo to niemozliwe dla Ciebie aby sie skontaktowac z urzedem wczesniej. Moze, byc ciezko, ale z drugiej strony nie masz nic do stracenia, a tylko mozesz zyskac. Nawet jesli nie przysluguje Tobie kasa to ja osobiscie bym probowala z uwagi na skladki.

Odpowiedz na pytanie co robilas przed rozpoczeciem pracy w UK - wowczas bedizemy wiedizeli czy mialas prawo do contribution based jsa - > ??

a w sprawie retrospective claim for jsa to musisz miec powod o nieskladanie wczesniej. Pomysl, moze udaj sie do Citizens Advice Bureau, albo jakiejs innej organizacji, ktora moze pomoc, jesli masz taka mozliwosc. Powodzenia

Witam, przed rozpoczęciem pracy w UK robiłam staż i pracowałam, ale krotko. Broniłam się w lutym 2006, potem staż, 3 m-ce pracowałam i w styczniu 2007 roku wyjechałam do Anglii. Dziwi mnie to ze przyznali mi ten pierwszy rodzaj zasiłku a nie drugi - contribution based jsa. Czy mogę ubiegać się o ten drugi? Co teraz powinnam zrobić? Bardzo serdecznie dziękuję za obszerna odpowiedz :)

RE: jobseeker allowance-problemy

Ja mysle,e Megi otrzymala wszystko na pismie z jakiego powodu nie zakwalifikowala sie do contribution based jsa ( brak wymaganych skladek ), oraz dlaczego nie moga jej wyplacac IBJSA - no i , ze jezeli bedzie przychodzila na spotkania to beda jej oplacac skladki.

Witam
Mam problem. jesteśmy tutaj ponad 3 lata i od samego początku mój mąż był zatrudniony, co prawda nie w jednej firmie ale nie miał dłuższej przerwy między zatrudnieniem niż tydzień. Starał się teraz o jobseeker allowance i dostaliśmy taką odpowiedz
you do not meet the requirements for the right to reside test and therefore for benefit purposes only you're not considered to be habitually resident in the uk.
the regulations we used to make our decision are
- regulation 85a (1) and (2) of the jobseeker's allowance regulations 1996
- regulations 2(4) and 5(2) of the accession (immigration and worker registration) regulations 2004
- regulation 6 of the immigration (EEA) regulations 2006

nie jestem w 100% przekonana ale z tego co przejrzałam na internecie wszystkie te regulacje mówią o przepracowaniu 12 mies z przerwą między zatrudnieniami nie większą niż 30 dni i rejestracji w home office każdej zmiany zatrudnienia. Co mój mąż za każdym razem robił a w ostatniej firmie przepracował prawie 2 lata.
Czy mogę prosić o radę na jakie ustawy mogę się powołać żeby napisać odwołanie od tej decyzji?

I jeszcze jedna sprawa ponieważ po tej decyzji mój mąż został skreślony z listy w job center. Czy taki list jest podstawą do automatycznego skreślenia jeśli mam 30 dni na odwołanie się od tej decyzji.
Dziękuję za pomoc

a mieli wszystkie dokumenty zeskanowane, mam na mysli w szczegolnosci swiadectwa w wrs i karte?? Napisz jakie tam sa daty na tych jego swiadectwach z home office i jakie mial daty pracy. Odwolajcie sie jak najszybciej. Mozecie wypelnic tzw formularz GL24. Powinni je miec w urzedach pracy. Tu wystarczy skrotowo wyjasnic dlaczego nie zgadzacie sie z ich decyzja - czyli, ze macie prawo do rezydencji, ze przepracowal legalnie x lat. Mozecie zalaczyc kopie p45,p60 i WRS z payslipami aby wykazac co piszecie. Tylko napisz nam jeszcze tutaj te daty, czy nic nie stoi na przeszkodzie

agaciq21 nie wiem czy pamietasz byla juz tu osoba z podobnym problemem - tez tak wygladalo jakby nie wszystkie WRS -y dostali.

a racja, czasami sie zdarza, ze kopie nie docieraja do Wick :)

Ok jak tylko znajdę chwilkę to wam tu wszytsko napiszę, problem jest w tym że tak jakby job center nie ma wszystkich jego zatrudnień a daty które wzieli z home office to daty wystawienia tych zaświadczeń a nie zgłoszenia czy rozpoczęcia pracy

pierwsza prace zaczał 09.10.06 ale potwierdzenie z ho jest wysłane 07.12.06 i skończył 15.12.06,następną rozpoczął 28.11.06 i skonczyl 21.05.07, zaswiadczenie wyslane 17.01.07 i tego job center nie ma na swoim wykazie, tak jakby to p45 do nich nie dotarło, kolejna start 21.05.07 i koniec 31.08.07 zaświadczenie wysłane 25.06.07, kolejna start 29.08.07 i koniec 21.12.07 zaświadczenie z 01.10.07 i kolejna start 07.01.08 i koniec 01.12.09 i to juz nie bylo zglaszane do home office

isabell1 JC bierze pod uwage 30 przerwy po miedzy koncem zatrudnienia a wyslaniem kolejnego WRS a nie miedzy pracami. Jezeli np. maz zachowal przepisowa przerwe ale nie wyslal na czas WRS dla kolejnego pracodawcy to beda uwazac, ze przepisowe 30 dni zostaly przekroczone.Sama zobacz co napisalac maz rozpocza prace 28 11 06 a WRS wyslal dopiero w styczniu przy czy ostatnie zatrudnienie zakonczyl 15. 12.06 co z tego,ze zachowal 30 dni miedzy pracami jak przerwa w WRS jest prawie rok.Jak spojrzysz na te daty to sama zauwazysz,ze nigdzie nie ma zachowanego terminu 30 dni. Nie rozumiem tylko dlaczego czepili sie tak tej rezydentury skoro maz wg.lat moze kwalifikowac sie o zasilek wg. oplacanych skladek a do tego WRS nie jest potrzebny.

Nie ma roku przerwy w wrs a zachowal 30 dni zeby to zglosic tylko data wyslania pisma jets inna niz data z ktora on to zglosil, oni na zaswiadczeniu nie podaja daty z ktora to zostalo zgloszone tylko kiedy oni wyslali zaswiadczenie, dlatego te daty sa tak rozne. Ja to jeszce raz przejrze bo robilam to na szybko, moze to ja cos pokopalam z datami

a więc sprawdziłam dokładnie daty
1. 09.10.06- 15.12.06 -ho 07.12.06
2. 28.11.06 - 25.05.07 - ho 17.01.07
3. 21.05.07 - 31.08.07 - ho 25.06.07 to kiedy oni odpowiedzieli na z
4. 29.08.07 - 21.12.07 - ho 01.10.07
5. 07.01.08 - 01.12.09

jak widac listy potwierdzajace z home office sa z pozniejszymi datami niz rozpoczecie pracy i z wiekszymi przerwami niz 30 dni od daty rozpoczecia pracy ale przeciez ja nie mam wplywu na zgloszenie a zgloszenia byly napewno wysylane w ciagu 30 dni. Teraz pytanie jakie daty tak naprawde sa wazne. Przeciez home office nie odpowada od razu w tym samym dniu, zajmowalo im to duzo dluzej i wydaje mi sie ze gdyby ten okres 30 dni nie zostal zachowany to sami by nam wyslali jakies pismo.
Teraz czy ja moge napisac odwolanie od tej decyzji i ewentualnie jakimi regulacjami moglabym to poprzec bo wiadomo jak sie w pismie zawiera jakies regulacje to oni calkiem inaczej na to patrza.

ok, nie wyglada to najlepiej.. jesli HO otrzymal aplikacje w ciagu 30 dni od rozpoczecia badz zmiany pracy to liczy sie data rozpoczecia badz zmiany pracy (z tym, ze musisz byc w stanie wykazac kiedy to wyslalas - np. dowod nadania listu). Wowczas mozecie sie upierac, ze macie prawo do rezydencji - gdyz maz jest pracownikiem. Jesli nie macie dowodow nadania, to zapomnijcie o tym. Teraz pytanie brzmi co ty robisz badz robilas w UK? byc moze pozyczymy twoje prawo do rezydencji. Trzecia opcja. Jest tu jeszcze drugi rodzaj zasilku bezrobotnego. opartego na placonych skladkach i ten to nie jest oparty o prawie do rezydencji. Tylko to zalezy ile maz zarabial. Wowczas dostanie 64.30 i to wszystko

no niestety takiego potwierdzenia nie mam, ja od poczatku kiedy tu jestem dostawalam child benefit a pracuje od stycznia 2008 cały czas w jednej firmie.
W takim razie co moge z tym teraz zrobic, bo mam 30 dni na odwolanie i nie chcialabym tego stracic. Co do zarobkow meza to o jaki okres chodzi? W tym momencie tak naprawde dobre sa kazde pieniadze. A jesli mam wszystkie umowy o prace, wszystkie p45 i wszystkie paysleepy z ktorych wynika ze maz caly czas pracowal to czy moge to jakos wykorzystac?

a ty masz WRS?ile godzin pracujesz? wyslij o wrs jesli nie masz i zachowaj dowod nadania. Wowczas bedziecie mieli prawo do rezydencji i jesli pozostale warunki sa spelnione to i maz bedize mial jobseekers allowance. A i jeszcze jedna sprawa, mniej optymistyczna, bardzo prawdopodobne, ze w okresach pomiedzy rozpoczeciem pracy a wystawieniem swiadectw WRS, nie mieliscie prawa do rezydencji i z tego tytulu nie nalezaly wam sie zasilki m.in. child benefit. Mozecie musiec zwrocic te pieniadz. Poki co dzialaj ze swoja wrs, co by czas terazniejszy byl zabezpieczony. Musisz miec 12 m-cy w zarejestrowanej pracy. Twoj maz jak wroci do pracy to musi wyslac odnowienie do ho w ciagu 30 dni od jej rozpoczecia co juz pewnie wiesz i dopiero po 12 m-cach moze zapomniec o rejestracji

tak mam wrs od momentu kiedy rozpoczełam prace. Ale to co piszesz o benefitach wydaje mi sie nieprawda bo jesli by tak bylo to ja bym wogle child benefit nie dostala i jesli by tak bylo to przyznawali by benefity dopiero po legalnych 12 miesiacach a tak nie jest

a co z tym drugim rodzajem zasiłku, jak on się nazywa i jak się o niego ubiegać? A jeśłi mamy się oprzeć na mojej rezydenturze to jak to zrobić?

nie pisalam ze sasilki sa przyznawance po legalnych 12 m-cach. Mialam na uwadze okresy:
09.10.06- 07.12.06
28.11.06 -17.01.07
21.05.07 -25.06.07
29.08.07 - 01.10.07
07.01.08 - 01.12.09
Pisalas,ze pracujesz od 2008, wiec ten ostatni moze sie nie liczyc. Takie sa realia, jesli jcp podzieli sie ta informacja z child benefit office, a tak sie zdarza, to bedzeicie musieli pobrane w tych okresach zasilki oddac.

Wracajac do waszego odwolania od jsa decision. Jesli ty pracujesz legalnie, to twoj maz jako czlonek twojej rodziny - ma prawo do rezydencji i dlatego tez powinien zasilek otrzymac. Nie odpowiedzialas na pytanie ile godzin pracujesz, to jest jedno z kryterium prawa do zasilku income based jsa. Napisz jeszcze ile tygodniowo wyciagasz. Cos mi sie wydaje, ze on mimo wszystko dostanie ten contribution based jsa. Czyli teraz jego argument to prawo do rezydencji jako family member of a qualified person. Z tym, ze jesli wasz dochod przekracza 100.95 tyg to ten income based jsa wam odmowia. A macie jeszcze jakies inne zasilki??

Obecnie jestem na macierzyńskim a wcześniej pracowałam 30 godz tygodniowo jeśli chodzi o zarobki przed macierzyńskim to mieliśmy wiecej niz te 100 tyg, tylko czy to ma byc 100 na kazdego czlonka rodziny czy wogle? Od tego miesiaca ja bede miec 465 a do tej pory mialam ponad 800. Wiec w tym momencie mamy 465 na 4 osoby, dostaje child benefit i child tax jakies 94

Powrót