Jobseeker allowance - problemy

• Autor wątku Autor wątku ch2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: jobseeker allowance-problemy

tylko że w tym momencie np nie rozumiem w jaki sposób przyznali mi child benefit jeśli niepracowałam i co za tym idzie nie miałam home office a jak wiadomo pobieranie child benefit zalicza się do lat pracy.

I jeszcze jedno, czyli to że mąż zachował te przepisowe 30 dni w zgłosezniu zmiany do ho to w tym momencie sie nie liczy tylko liczą się daty z jakimi są wydane zaswiadczenia o zmianie pracy tak? Czyli w tym momencie on na nowo powinien zgłosić do ho że pracuje jak znajdzie pracę i robić to przez 12 miesięcy?

A skoro już o tym wszystkim mowa to przypomniało mi się że od maja 2008 mąż miał założoną firmę i zamknął ją w styczniu 2010, niestety żadnego dochodu w firmie nie było, była tylko otwarta a z tego co wiem osoby posiadające własną działaność nie muszą mieć wrs. Natomaist ja os marca 2007 chodziłam do collegu a studenci też nie muszą mieć wrs a mają prawo do rezydentury tylko nie wiem czy nauka w collegu wlicza się do tego

isabell1 napisał:
a więc sprawdziłam dokładnie daty
1. 09.10.06- 15.12.06 -ho 07.12.06
2. 28.11.06 - 25.05.07 - ho 17.01.07
3. 21.05.07 - 31.08.07 - ho 25.06.07 to kiedy oni odpowiedzieli na z
4. 29.08.07 - 21.12.07 - ho 01.10.07
5. 07.01.08 - 01.12.09

jak widac listy potwierdzajace z home office sa z pozniejszymi datami niz rozpoczecie pracy i z wiekszymi przerwami niz 30 dni od daty rozpoczecia pracy ale przeciez ja nie mam wplywu na zgloszenie a zgloszenia byly napewno wysylane w ciagu 30 dni. Teraz pytanie jakie daty tak naprawde sa wazne. Przeciez home office nie odpowada od razu w tym samym dniu, zajmowalo im to duzo dluzej i wydaje mi sie ze gdyby ten okres 30 dni nie zostal zachowany to sami by nam wyslali jakies pismo.
Teraz czy ja moge napisac odwolanie od tej decyzji i ewentualnie jakimi regulacjami moglabym to poprzec bo wiadomo jak sie w pismie zawiera jakies regulacje to oni calkiem inaczej na to patrza.

Po pierwsze to HO nie moze wystawic Ci WRS z data z kosmosu w ten sposob naruszyliby prawo. Po drugie dlaczego nie interweniowaliscie wczesnie - kazdy dokument ( co jest uwzglednione w liscie zwrotnym z HO ) nalezy dokladnie sprawdzic czy wszystko sie zgadza.
Miedzy 1-2 wyglada, ze maz przez okres ok 2 uh tyg. pracowal u 2-uch pracodawcow czyli kolejny WRS do HO powinien wplynac nie pozniej jak 28 grudnia 2006 Ty piszesz,ze masz date wystawienia 17. 01. 2007 wiec nie sadze aby byl wyslany na czas podejrzewam,ze wzieliscie date koncowa 15 grudnia ( domniemam tylko ) Miedzy 2 i 3 jest podobnie tylko roznica jest kilku dni 30 dni do wyslania WRS powinniscie naliczac od 21 maja a nie 25 maja ( domniemam ze tu rowniez brakuje kilku dni do ciaglosci ) zreszta z kolejnymi jest tak samo
Wyglada na to, ze maz wczesniej zaczynal nowa prace niz konczyl stara a wowczas nie nalicza sie przerwy w zatrudnieniu tylko 30 dni od zatrudnienia poniewaz jezeli w tym samym czasie pracuje sie dla kilku pracodawcow WRS nalezy wyslac dla kazdego z osobna.
Ja to tak widze.

Co do CJSA (Contribution-based Jobseeker's Allowance ) TO MAZ W LATACH 2006/2007 i 2007/2008 ( bo te lata byly brane pod uwage w 2009 roku ) skladki na NIN za ten okres nie mniejsze jak 4275 lub wystarczy, ze w pierwszym roku skladki wynosily £ 4200 lub w drugim £ 4350 - policz wg. P czy ma taka sume. W zasadzie w JC sami powinni o tym powiedziec i w liscie, w ktorym dostal maz odmowe powinno byc zaznaczone, o ktorym zasilku mowa - sprawdz to - byc moze odmowa jest tylko w sprawie Income-based Jobseeker's Allowance poniewaz tu jest wymagana rezydentura a odnosnie zasilku ze skladek jeszcze nie otrzymaliscie decyzji. Najlepiej zadzwon i zapytaj - badz wybierz sie tam niech Ci ( wam ) to wyjasnia.

No dobrze a co w zwiazku z tym że mąż miał firme a jak wiadomo przy własnej działalności nie potrzeba wrs, czy to mu nie daje prawa do rezydentury i zasiłku.

hm...jezeli prowadzil wlasna dzialalnosc i jednoczesnie pracowal co nie bylo zwiazane z zakresem jego uslug to rowniez byl zobowiazany do wyrobienia WRS dla pracodawcy. Natomiast czy maz podczas prowadzenia SE wyrobil potwierdzenie rezydentury ?

nie miał se tylko limited company i nie nie wyrobił

a decyzja dotyczy income based jobseekers allowance i szczerze wątpie zeby rozpatrywali tez cos innego bo po tym liscie zamkneli mu konto w job center
Czyli wyglada na to ze teraz powinien powolac sie na moja rezydenture jako członek rodziny i na tej podtawie starać sie o zasilek tak? Czy najlepiej to sobie odpuscic?
Czyli teraz jak znajdzie prace to na nowo musi wyslac pismo do ho i kontynuowac to przez 12 mies tak?

Sugerowalabym zapytac sie co z CJSA i wyjasnic dlaczego nie przyznano mu tego jak wczesniej pisalam policz jaka sume skladek mial pobrane. Jezeli okaze sie,ze ten rodzaj mu przyslugiwal to bedzie mog sie starac o wyrownanie jezeli zlozy nowa aplikacje nic mu nie wyrownaja ( co do innych zasilkow to na pewno nie beda kazac Wam ich zwracac skladki jak sadze mieliscie oplacane na biezaco )

a jeśli chodzi o te składki to gdzie mam to sprawdzic? bo na p60 jest tylko tax

tak skladki caly czas byly oplacane

Ostatnia edycja:

Do 04.2008 1358.28
a 2009 2357.48

czyli wyglada na to ze ten drugi mu nie przysluguje wiec teraz czy on moze skorzystac z tego ze ja mam home office i pracuje 2 lata w jednej firmie a co za tym idzie on jako czlonek rodziny tez jest rezydentem?

tak, a te kwoty, ktore podalas powyzej to z ktorej rubryczki??

isabell1 napisał:
A skoro już o tym wszystkim mowa to przypomniało mi się że od maja 2008 mąż miał założoną firmę i zamknął ją w styczniu 2010, niestety żadnego dochodu w firmie nie było, była tylko otwarta a z tego co wiem osoby posiadające własną działaność nie muszą mieć wrs. Natomaist ja os marca 2007 chodziłam do collegu a studenci też nie muszą mieć wrs a mają prawo do rezydentury tylko nie wiem czy nauka w collegu wlicza się do tego

student ma prawo do rezydencji, z tym,ze nie ma prawa do pomocy socjalnej :)

ale tegp drugiego zasilku tez nie dostaniecie, bo macie za duzo kasy. A ile godzin pracowalas zanim poszlas na macierzynski?jesli min 16 to powinnas nadal dostawac wtc

isabell1 napisał:
Do 04.2008 1358.28
a 2009 2357.48

Mialas sprawdzic lata 2006/2007 i 2007/2008 sumy, ktore podalam odnosza sie tamtych lat najlepiej podaj Employee's contributions wowczas bedziemy wiedziec ile mial wplacone. Teraz odnosnie studentow - oni rowniez musza skladac WRS jezeli pracuja wiecej niz 10 godzin.
Co jeszcze domniemam, ze maz podal wlasnie,ze w ostatnim czasie prowadzil wlasna firme, jak wiemy skladki oplacane na Class 2 NIC nie kwalifikuja sie do CJSA wiec automatycznie wykluczyli ten rodzaj zasilku tyle,ze Twoj maz prowadzil firme od maja 2008 a skladki , ktore oni powinni wziasc pod uwage to do 5 kwietnia 2008 wiec moim zdaniem niech maz zasowa do JC i walczy o CJSA . nie ma co juz tu dyskutowac na ten temat dluzej bo szkoda czasu.

a ja mysle, ze decyzja w sprawie c jsa wkrotce zawita, bo to jest taki ogon ib jsa. Zawsze w tyle, a w sumie wiecej sensu sprawialoby, gdyby ta jako pierwsza byla podejmowana. Masz racje eliss warto to sprawdzic. A ile placicie czynszu, jesli placicie? Cos mi sie wydaje, ze wy powinniscie wiecej kasy dostawac :)

Nietety teraz trzeba batalie prowadzic i na rece patrzec urzednikom - ostatnio jedna dziewczyna uslyszala w JC, ze jak ja nie stac na zycie w UK to niech do Polski wraca ( gdzie dziewczyna kwalifikowala sie do wszelkich benefitow )

Powrót