Jobseeker allowance - problemy

• Autor wątku Autor wątku ch2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: jobseeker allowance-problemy

Witam ponownie.
Nie wiem, czy proszę o zbyt wiele ale czy jest taka możliwość aby otrzymał jakikolwiek wzór takiego odwołania?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Proszę...

Witam ponownie,
No więc sprawa wygląda tak, mąż dzwonił do ho i okazało się że oni nie dostawali zawiadomienia o zmianie pracy w ciągu 30 dni więc nie ma zachowanej tej ciągłości. Byliśmy 2 razy w cab i niestety za każdym razem spędziliśmy tam prawie 3 godz i nas nie przyjeli, zresztą nie tylko nas, praktycznie wszystkich osób które tam siedziały. Byli za bardzo zajęci piciem kawy i plotkami. Więc czas mija a na odpowiedz na list mam 30 dni, po raz kolejny nie pójdziemy do cab bo to nie ma sensu (tak swoją drogą czy można gdzieś złożyć skargę na nich?). Mam pytanie w jaki sposób mogę napisaćtakie odwołanie i na co się powołać? Czy na to że ja przpracowałam 2 lata w jednej firmie więc nabyłam prawo do rezydentury i z tego co rozumiem mąż w związku z tym też ma takie prawo, czy odnieść się do drugiego rodzaju zasiłku? Kolejny problem jest taki że automatycznie z tym listem mąż został skreślony z listy w job center i nie może się podpisać co 2 tyg.

czekam od 8tyg na odpowiedz w sprawie przyznania JA,mila pani przez telefon powiedziala,ze otrzymam list,ok czekam dalej,co 2tyg sie skreslam w Job Center.dostalam dzis telefon z firmy,gdzie za 2dni ide do pracy na 15 godzin tygodniowo.co teraz?czy zasilek,o ktory sie staram zalegly mi wyplaca?a w przypadku podjecia pracy co bedzie?wiem,ze o zasilek mozna sie starac w przypadku 16 lub mniej godzin pracy na tydzien

za okres, w ktorym tobie przysluguje zasilek dostaniesz kasiorke; jak bzaczniesz prace pow 16h to idz im zglos.

witam wszystkich.W grudniu 2009 otrzymałam z mężem jobseeker allowance,wypełniłam mnóstwo form,straciłam wiele cierpliwości,ale udało się.Dzisiaj otrzymałam list z jobcenter plus,że po ponownym rozpatrzeniu nie należy mi sie ,ponieważ mam mieszkanie w Polsce (31 m2).Kiedy wypełniałam dokumenty w grudniu niczego nie ukrywałam,napisałam że mam mieszkanie w Polsce i wszystko było w porządku.Nie rozumiem dlaczego w kwietniu to się zmieniło.Czy takie zachowanie jest zgodne z brytyjskim prawem.

obawiam sie ze ta decyzja jest wlasciwa, chyba ze przysluguje wam contribution based jsa. gdyz w przypadku income based jsa £16000 w kapitale automatycznie was dyskwalifikuje.

witajce,opisze wam po krótce naszą sprawę.
W styczniu 2009 zgłosilismy sie do jobcenter z mężem-stracił pracę w firmie w której był zatrudniony 1,5 roku.po ok 2 mies. otrzymalismy odp odmowną-powód?Już tłumaczę.zatrudniony był od lipca 2007 do stycznia 2009.Gdy sie przxyjmowal ksiegowa wziela od niego stare home office do przedłużenia,adres,dane,takie podstawy które zgłaszacie zawsze na poczatku pracy.Powiedziała ze w tej firmie takkimi sprawami zajmuja sie oni takze bez obaw,wszystko mu update-uje.Po ok miesiacu maz zapytal czy juz to jest gotowe,pani powiedziala ze tak tylko gdzies to ma w papierach,jak jej wpadnie w rece to mu je da.Oddała za rok w maju ale ok.Poskładalismy do teczki,gdy aplikowalismy o JSA przynieslismy wlasnie ten home office i co sie okazalo?!pani ksiegowa (notabene w czerwcu 2008 bodajze została aresztowana za kradzież pieniędzy z wypłat pracowników) powiedziala ze sprawe zalatwila a zalatwila ale o 9 miesiecy za pozno a co za tym idzie nie bylo ciągłosci 12 miesiecy w home office mimo ze przepracowane bylo ponad 18 miesiecy.Odwoływalismy sie ale jobcentre to nie obchodzi i tak w maju 2009 znow decyzja odmowna podtrzymująca.Nie mam zamiaru puscic tego płazem ale co zrobic?!Wiem ze jest juz pozno,od maja 2009 maz obiecuje ze cos z tym zrobi ale nie wiem czy sie boi czy co bo sprawa stoi w miejscu .Prosilismy o pomoc CAB-bezskutecznie,mmam wrażenie ze oni wiedzą mniej niz my.Ewidentnie wina pracodawcy,Ale jak dochodzic swoich praw?Nie jest juz czasem za pozno?Z drugiej strony jestesmy w UK prawie 5 lat,placimy podatki,czasami w wysokosci ponad 100 funtów per week a jak potrzebujemy czegos od nich to nie mozemy liczyc na pomoc.Do dzis dnia spłacamy zaległosci finansowe za tamten okres gdy maz byl bez pracy (ja tez nie pracowalam).
Inna sprawa ze jobcenter powiedzial ze na zadna pomoc z ich strony sie nie kwalifikujemy (najpierw byl income-based na które aplikowalismy) a na contribution podobno tez sie nie kwalifikowalismy a teraz widze ze chyba jednak tak.Pomóżcie prosze co mozna zobic w tej sprawie-jesli w ogole jeszcze cos mozna.

Pozdrawiam!

w zwiazku z powyzszym,zaraz mijaja 2 miesiace od mojego zapytania na forum,dostalam list z Wick o tym,ze mi JA nie przysluguje,wiadomo habitual resident test is no right.oczywiscie spodziewalam sie tego po przeczytaniu tych wczesniejszych postow.no wiec poszlam do CAB,tam zadzwonili z pytaniami do JC,dlaczego i tak dalej.dostalam oczywiscie formularz do odwolania,ktory wypelnilam i wyslalam first class dolaczajac kopie listu z odmowa przyznania JA.wczoraj dn 28 kwietnia dostalam od nich cala dokumentacje mojej sprawy(aplikacje,payslipy,WRS,wszystko)w kopercie A4,ladnie zszyte,spis tresci,ponumerowane kartki.Na koncowej kartce pisze,ze kopia tych moich dokumentow zostala tak samo wyslana do trybunalu i ze z tamtad dostane list z Form TAS1,ktora mam wypelnic i im odeslac.ok,juz wiem co miejwiecej beda za pytania,czy nadal chce sie odwolywac i pewnie bedzie sprawa,co teraz?!!!!!!!co mam zrobic ? pomocy

Problemy z Jobseekers Allowance

Mam problem z JSA poniewaz:
Od Listopada 2009 bylem na JSA, w Marcu tego roku trafila mi sie praca tymczasowa na okres 8 dni.Zgosilem ten fakt w Jobcentre Plus wraz z pytaniem czy po zakonczeniu pracy tymczasowej /8 dniowej/ mam prawo powrocic do kontynuowania zasilku,czy trace to prawo.Uzyskalem informacje od pracownika Jobcentre Plus ze przez okres pracy tymczasowej nie bede pobieral zasilku jednak nie trace statusu osoby poszukujacej pracy i po zakonczeniu pracy mam sie zglosic do Jobcentre w celu kontynuacji. Po ukonczeniu pracy poszlem do Jobcentre na cotygodniowe spotkanie i wtedy poinformowano mnie ze utracilem status osoby poszukujacej pracy i musze od nowa przejsc wszystkie procedury rejestracyjne(czyli od nowa starac sie o przyznanie JSA) O tej decyzji poinformowal mnie pracownik i nie otrzymalem zadnego potwierdzenia na pismie.Odwolalem sie do Trybunalu ale tam zadaja ode mnie decyzji pisemnej z Jobcentre.Na moje listy z prosba o wydanie decyzji pisemnej z pelnym uzasadnieniem Jobcentre nie odpowiada.Prosze podpowiedz-porade-informacje co powinienem w tej sytuacji zrobic. I jeszcze jedno moze najwazniejsze pytanie.Czy decyzja Jobcentre byla sluszna?
Przypomne:
Pracowalem 8 dni w pelnym wymiarze godzinowym.
Wiem,ze nie mialem prawa do zasilku pienieznego w tym czasie ale chodzi mi o to czy po ukonczeniu tej pracy, mialem prawo powrocic na zasilek i kontynuowac do czasu podjecia stalej pracy.Jezeli,ktos ma informacje na ten temat to prosze o odpowiedz.A moze jakies linki do stron gdzie znajde potrzebne info. Za pomoc dziekuje.

po zakonczeniu pracy powinienes dokonac tzw. rapid reclaim, czyli nie musisz przechodzic przez cala procedure aplikacji od poczatku, tak jak to robiles pierwotnie. Jednak mimo wszystko nalezy zadzwonic i wyrazic chec powrotu o zasilek. Pracownik jcp powinien byl dac tobie numer telefonu na rapid reclaim i to wytlumaczyc. W chwili obecnej, nie wiem ile czasu uplynelo, idz do jcp i popros o ten numer i zadzwon. Oprocz tego zarzadaj opatrzenia aplikacji wczesniejsza data - poniewaz fakt, ze nie skladales wczesniej wynika z tego, ze urzednik cie wprowadzil w blad, tzw. official error. Trybunal tobie raczej tutaj nie pomoze. Mozesz jeszcze zlozyc tzw. official complaint i zadac kompensaty o rownowartosci zasilku, ktory bys otrzymywal. Ja osobiscie bym sie upierala o to zeby zaislek byl naliczony, co bys nie mial przerwy - z przyczyn right to reside itd. Chyba, ze juz masz to wszystko za soba. Gdybys mial z tym problem to udaj sie do citizens advice bureau badz do innej organizacji, ktore zajmuja sie pomoca w tego typu sprawach.

Oczywiscie musisz miec na uwadze czy nadal spelniasz pozostale kryteria do jsa. Nie wiem jak sprawa stoi, wiec sie nie rozpisuje Powodzenia

marzens1983 napisał:
w zwiazku z powyzszym,zaraz mijaja 2 miesiace od mojego zapytania na forum,dostalam list z Wick o tym,ze mi JA nie przysluguje,wiadomo habitual resident test is no right.oczywiscie spodziewalam sie tego po przeczytaniu tych wczesniejszych postow.no wiec poszlam do CAB,tam zadzwonili z pytaniami do JC,dlaczego i tak dalej.dostalam oczywiscie formularz do odwolania,ktory wypelnilam i wyslalam first class dolaczajac kopie listu z odmowa przyznania JA.wczoraj dn 28 kwietnia dostalam od nich cala dokumentacje mojej sprawy(aplikacje,payslipy,WRS,wszystko)w kopercie A4,ladnie zszyte,spis tresci,ponumerowane kartki.Na koncowej kartce pisze,ze kopia tych moich dokumentow zostala tak samo wyslana do trybunalu i ze z tamtad dostane list z Form TAS1,ktora mam wypelnic i im odeslac.ok,juz wiem co miejwiecej beda za pytania,czy nadal chce sie odwolywac i pewnie bedzie sprawa,co teraz?!!!!!!!co mam zrobic ? pomocy

Trudno jest radzic w tej kwestii gdyz za malo wiemy. Napisz wiecej na tema twojej historii zatrudnienia, ile jests w uk, czy pracowalas legalnie, czy masz tu rodzine itd. Wtedy pomyslimy jakie masz opcje

jurek 1 napisał:
Mam problem z JSA poniewaz:
Od Listopada 2009 bylem na JSA, w Marcu tego roku trafila mi sie praca tymczasowa na okres 8 dni.Zgosilem ten fakt w Jobcentre Plus wraz z pytaniem czy po zakonczeniu pracy tymczasowej /8 dniowej/ mam prawo powrocic do kontynuowania zasilku,czy trace to prawo.Uzyskalem informacje od pracownika Jobcentre Plus ze przez okres pracy tymczasowej nie bede pobieral zasilku jednak nie trace statusu osoby poszukujacej pracy i po zakonczeniu pracy mam sie zglosic do Jobcentre w celu kontynuacji. Po ukonczeniu pracy poszlem do Jobcentre na cotygodniowe spotkanie i wtedy poinformowano mnie ze utracilem status osoby poszukujacej pracy i musze od nowa przejsc wszystkie procedury rejestracyjne(czyli od nowa starac sie o przyznanie JSA) O tej decyzji poinformowal mnie pracownik i nie otrzymalem zadnego potwierdzenia na pismie.Odwolalem sie do Trybunalu ale tam zadaja ode mnie decyzji pisemnej z Jobcentre.Na moje listy z prosba o wydanie decyzji pisemnej z pelnym uzasadnieniem Jobcentre nie odpowiada.Prosze podpowiedz-porade-informacje co powinienem w tej sytuacji zrobic. I jeszcze jedno moze najwazniejsze pytanie.Czy decyzja Jobcentre byla sluszna?
Przypomne:
Pracowalem 8 dni w pelnym wymiarze godzinowym.
Wiem,ze nie mialem prawa do zasilku pienieznego w tym czasie ale chodzi mi o to czy po ukonczeniu tej pracy, mialem prawo powrocic na zasilek i kontynuowac do czasu podjecia stalej pracy.Jezeli,ktos ma informacje na ten temat to prosze o odpowiedz.A moze jakies linki do stron gdzie znajde potrzebne info. Za pomoc dziekuje.

agaciq21 napisał:
po zakonczeniu pracy powinienes dokonac tzw. rapid reclaim, czyli nie musisz przechodzic przez cala procedure aplikacji od poczatku, tak jak to robiles pierwotnie. Jednak mimo wszystko nalezy zadzwonic i wyrazic chec powrotu o zasilek. Pracownik jcp powinien byl dac tobie numer telefonu na rapid reclaim i to wytlumaczyc. W chwili obecnej, nie wiem ile czasu uplynelo, idz do jcp i popros o ten numer i zadzwon. Oprocz tego zarzadaj opatrzenia aplikacji wczesniejsza data - poniewaz fakt, ze nie skladales wczesniej wynika z tego, ze urzednik cie wprowadzil w blad, tzw. official error. Trybunal tobie raczej tutaj nie pomoze. Mozesz jeszcze zlozyc tzw. official complaint i zadac kompensaty o rownowartosci zasilku, ktory bys otrzymywal. Ja osobiscie bym sie upierala o to zeby zaislek byl naliczony, co bys nie mial przerwy - z przyczyn right to reside itd. Chyba, ze juz masz to wszystko za soba. Gdybys mial z tym problem to udaj sie do citizens advice bureau badz do innej organizacji, ktore zajmuja sie pomoca w tego typu sprawach.

Oczywiscie musisz miec na uwadze czy nadal spelniasz pozostale kryteria do jsa. Nie wiem jak sprawa stoi, wiec sie nie rozpisuje Powodzenia

Dziekuje za odpowiedz,bardzo sie ciesze ze znalazlem to forum.Bardzo zaluje ze, wczesniej nie udalo mi sie wyszukac tej strony,poniewaz zaoszczedzilbym czas i nerwy.
Mysle , ze pracownik JCP chcal sie mnie pozbyc z zasilku i celowo zle mnie poinformowal.
Mam podstawy tak myslec, poniewaz w dniu kiedy zglosilem sie na cotygodniowe spotkanie ( po zakonczeniu tymczasowej pracy) zostalem poproszony o ponowne przyjscie w tym samym dniu po poludniu - mysle, ze w tym czasie pracownicy uzgadniali miedzy soba jaka podjac decyzje w mojej sprawie. Jezeli bylaby to kwestia podania numeru telefonu na rapid reclaim otrzymalbym ten numer rano.
Po ponownym przyjsciu o godzinie 15 pracownik JCP poinformowal mnie ze, poniewaz pracowalem ponad 16 godzin tygodniowo stracilem prawo do JSA.
Odebrano mi ksiazeczki-w ktorych wpisywalem jakie poczynilem kroki w celu znalezienia pracy (ksiazeczki z ktorymi chodzi sie co tydzien lub co dwa tygodnie na spotkania w JCP).
Powiedzialem, ze chce sie odwolac od tej decyzji poniewaz uwazalem za krzywdzaca. Pracownik przyniosl mi formularz ,, If you think our decision is wrong". Wypelnilem i wyslalem do JCP, natomiast odpowiedz otrzymalem z Trybunalu z zadaniem abym dostarczyl pisemna decyzje z JCP. Co bylo dalej pisalem w moim poprzednim poscie. JCP nie odpowiada na moje listy, udaja ze nikt nic nie mowil ani nie wydali zadnej decyzji. Od tamtego czasu minelo dwa miesiace, w obecnej chwili juz pracuje wiec pozostalo mi tylko ,, official complaint" (tak mysle). Prosze o podpowiedz czy jest to rozwiazanie najlepsze na obecna chwile. Dodam, ze w UK pracuje od 6 lat bez przerwy place podatki , nigdy nie korzystalem z zadnych zasilkow oraz benefitow, dlatego uwazam, ze potraktowano mnie w krzywdzacy sposob. Za kazda rade bede bardzo wdzieczny-dziekuje.

Do:agaciq21

Przepraszam,ale chyba wpisalem zle mojego posta.:) Prosze o przeczytanie i ewentualna odpowiedz.dziekuje.jurek 1

Takie rzeczy sie zdarzaja, w jcp to tez tylko ludzie - i nie zawsze wlasciwie wykonuja swoja prace. Ja raczej bym nie pisala w skardze, ze sie chcial cieibe pozbyc - opisz zajscie i twoj argument to jest tak jak powyzej pisalam - ze udzielono ci nie wlasciwej porady co spowodowalo utrate twojego dochodu. Mozesz jeszcze dodac ze w tamtym okresie suzkales aktywnie pracy (jesli to prawda)

Dziekuje za odpowiedz,teraz wiem co powinienem zrobic od razu. Mam nadzieje ,ze nie jest za pozno i nie stracilem mozliwosci odwolania, w kazdym razie bede pisal. Dam znac jak sie sprawy potocza. Byc moze,ze bede potrzebowal dalszych wskazowek. Jeszcze raz wielkie dziekuje.

otrzymalem pismo:
JOBSEEKERS ALLOWANCE
Dear MR TOMASZ
A doubt has arisen on your claim for Jobseekers Allowance because it appears that you left your job voluntarily
-A decision will be made whether payment of Jobseekers Allowance will be affected
-You will be notified of the decision as soon as it is made
-We will let yuo know what effect the decision has on the payment of Jobssekers Allowance and/or the award of National Insurance credits
AS LONG AS YUO ARE STILL LOOKING FOR WORK,YOU SHOULD CONTINUE TO PROVIDE SIGNED DECLARATIONS AS INSTUCTED ON YOUR ES40
PAYMENT OF JOBSEEKERS ALLOWANCE WILL NOT BE AFFECTED UNTIL THE DECISION HAS BEEN MADE
ES48S
:(sytuacja wyglada tak, ze przepracowalem legalnie w Angli 4lata i faktycznie dobrowolnie sam musialem sie zwolnic z przyczyn bardzo osobistych,dostalem z JC ksiazeczki i musze sie wstawiac ze naprawde poszukuje intensywnie pracy i ze wciaz jestem bezrobotny. CO MAM ROBIC DALEJ?Nie mam pojecia jaka zapadnie decyzja i kiedy(zalezy mi na tym zasilku poszukujacego pracy).Postanowilem ze wracam do POLSKI po5 latach charowki i pozostalo mi nie wiele czasu,a dokladnie ponad miesiac. PROSZE O POMOC z gory DZIEKUJE UPRZEJMIE Tomasz

Jezeli odszedles z pracy dobrowolnie ( sam sie zwolniles ) to zazwyczaj JSA ( platnosci ) przysluguja po pol roku.

Witam, od lutego 2009 do wrzesnia 2009 bylam zarejestrowana jako osoba bezrobotna po 5 latach pracy nastepnie od wrzesnia 2009 do maja 2010 dostawalam Maternity Allowance po zakonczeniu staralam sie o Income Support ale oczywiscie wniosek zostal odrzucony i teraz staram sie o J Allowance czy ktos sie orientuje czy mi przysluguje i czy ktos tutaj obecnych dostal do wypelninenia habitual residence test?dziekuje bardzo za odpowiedz!!!!!!!!!!!!

a dlaczego po MA nie staralas sie od razu o JSA tylko o IS ? Przeciez w pierwszej kolejnosci starasz sie o bezrobotne ( jezeli oczywiscie chcesz wrocic do pracy) HRT dali Ci do wypelnienia do JSA?

Powrót