Jobseeker's Allowance- okres przedawnienia?

• Autor wątku Autor wątku luii82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luii82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam mam pytanko czy benefit Jobseeker's Allowance ma jakis okres przedawnienia? Mianowicie od 3ech lat nieprzerwalnie pracuje w Angli w tym samym miejscu.Wiec z tego co wyczytalem bedzie mi on przyslugiwal. Ale niedlugo zamierzam przeniesc sie w inna czesc Anglli i tam tez szukac pracy.Jednak przed ponnownym przyjazdem zamierzam zrobic sobie dluzsze wakacje okol 1,5 miesiaca w Polsce .Czy po powrocie nadla bedzie mi on przyslugiwal? Jak dlugo moge byc na wakacjach? I czy jest jakas roznica jesli sam sie zwolnie?

Jobseeker's Allowance nalezy ci sie zawsze. nawet po 1 miesiacu legalnej pracy w agencji.
Jednak telefonicznie nie mozesz powiedziec ze zrezygnowales z pracy sam w twoim przypadku lepiej jak powiesz ze sytuacja zyciowa zmusila cie do przeprowadzki 200 mil od miejsca pracy i to bylo powodem ustania pracy.

decyzje nadania Jobseeker's Allowance dostaniesz po 3 tygodniach i co 2 tygodnie bedziesz dostawal zasilek .pod warunkiem ze :
1.co 2 tygodnie bedziesz stawial sie w jobcentree skladac swoj podpis= jesli podpisu nie zlozysz nie wysla ci kasy.
2.przy kazdym skladaniu podpisu musisz miec ze soba specjalna ksiazeczke ktora dostaniesz od nich w ktorej musisz wpisac przynajmniej 3 sposoby szukania pracy i ich efekt np.

intenet, direct.gov. | found 1 vacancy as driver| sended email with CV waiting for answer

tygodniowo 3 takie szukania czyli podpisujesz sie co 2 tygodnie muszisz wypisac 6 rubryk.

Wiec jesli polecisz do polski nie bedziesz mial mozliwosci sie podpisac = zasilku nie dostaniesz.

krystian z tym miesiacem to nie do konca sie zgadza w przypadku obywateli a8, czyli m.in. polski. jesli chodzi o wyjazd do polski czy gdziekolwiek indziej to masz racje Oprocztego kazdemu poszukujacemu pracy przysluguje dwa tygodnie urlopu platnego urlopu. pozdro. po 1.5 miesiaca pobytu poza granicami uk nie powinno stanac na przeszkodzie. Z tym, ze to zalezy na ktory jsa ise bedziesz zapatrywal. w przypadku tego opartego na skladkach ubezpieczeniowych - to musisz sobie sprawdzic - na ktore lata podatkowe sie zalapiesz po przyjezdzie i czy spelniasz ywmogi. oprocz tego musisz pamietac ze odpowiedzialnosc za placenie tego zasilku ma ten kraj ue w ktorym ostatnio byles ubezpieczony. wiec jesli podzialasz w pl podczas pobytu to moze byc problem. W przypadku income related jsa. to wchodzi w gre testy praw do rezydencji. w przypadku dluzszego niz miesiac pobytu mozesz miec problem z zaspokojeniem tzw habitual residence test biorac pod uwage ze prawo do rezydencji nabyles. Nie jestem pewna jakie jest teraz maximum pobytu poza granicami zeby nie namieszac w przypadku tego drugiego jsa.powodzenia

Ostatnia edycja:
Powrót