S
szpilka
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 79
Mój partner właśnie stracił pracę i wystąpił o JSA (contribution based), razem z tym wystąpił o housing benefit. JSA mu przyznali (chociaż nie dostał jeszcze kasy ani decyzji, tylko smsa z informacją), ale wczoraj przyszedł mu list z councilu że w 2014 roku zmieniło się prawo więc osobie z EEA która ma jobseekera nie przysługuje housing benefit, bo przysługuje tylko jeśli osoba ma status 'worker'. Tymczasem w internecie znalazłam że owszem przysługuje jeśli osoba ta pracowała w UK ale straciła pracę (np. skończyła się umowa albo została zwolniona nie ze swojej winy - tak jak było w tym przypadku, bo został zwolniony za stan zdrowia). Osoba taka powinna mieć więc status 'unemployed worker'. Nie wiem do końca z czego ta sytuacja wynikła, bo z listu nie wynika żeby council dostał od DWP informację że partner stracił status workera. Moje pytanie jest takie - czy ta sytuacja wynika z błędu DWP czy z błędu councilu? Bo nie wiem gdzie się odwoływać.
Przy okazji - czy gdzieś w internecie znajdę dokładną treść tego aktu prawnego który wszedł w życie w 2014? Oni mają jakiś odpowiednik systemu ISAP?
Przy okazji - czy gdzieś w internecie znajdę dokładną treść tego aktu prawnego który wszedł w życie w 2014? Oni mają jakiś odpowiednik systemu ISAP?