JUtro Rozprawa w sądzie!!

• Autor wątku Autor wątku zmartwiona85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zmartwiona85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam was mam nadzieję ,że pomożecie doradzicie co robić... a więc tak od 3 lat nie mieszkam z rodzina czyli jakos od października 2007roku w administracji złożylam podanie ,że nie mieszkam już pod tym adresem od tego i tego dnia ale podanie złożyłam dopiero w maju 2008 roku dlug na rok 2008 wynosil okolo 32 tysiecyNa ten rok jest już około 45 tysiecy!!!!Chciałam się dowiedzieć od jakiego okresu i za jaki okres powinnam spłacić dług ?? Mam 25 lat w pazdzierniku tego roku 3 lata bedzie po ślubie.Jeszcze jak wynajmowalam mieszkanie z mężem swoim na moje wynagrodzenie wszedł komornik przez 3 miesiące zżerał mi połowe pensji wtedy na głowke przypadał około 7 tysięcy do spłacenia ja aby zablokowac komornika wplaacilam 2 tysiace i potem wplacalam jeszczew sumie lacznie z komornikiem i moją wpłata spłaciłam 4 tysiące z groszami myslalam ze zostanie mi 3 tysiace do splacenia niestety uslyszalam w administracji ze nie ma czegos takiego ze jak splace swoja czesc to zablokuja mnie.. uslyszalam ,że skoro ja spłaciłąm najszybciej to i będa nadal ze mnie ciągnać pieniadze ktore przypada na pozostale rodzenstwo... czy tak można?? Czy na jutrzejsza rozprawe powinnam wziazc jakies dokumenty dowody itp??? i co wziazć?? I czy ktos za dojazd na rozprawe i zwroci pieniadze??? rozprawa jest w wawie a ja mieszkam z mezem pod ciechanowem wiec jest odleglosc nie mala i sporo bilet kosztuje... ja obecnie nie mam pracy trudno tu z robota aby znalezc wiec kazde pieniadze sa bardzo przydatne... to moze tyle mam nadzieje ,że nic mi nie wylecialo z glowy bede wdzieczna za odpowiedz :sad::sad:

Ostatnia edycja:
Z Pani postu wnioskuję że była Pani zobowiązana do spłaty razem z kilkoma innymi osobami. Z tego co mówi pracownik administracji wynika, że tytuł wykonawczy był wystawiony na kilka osób jako dłużników solidarnych w tym na Panią.

Faktycznie solidarność dłużników nie oznacza, że dług dzielimy na tyle osób ile ma go spłacić.
Solidarność dłużników polega na tym, że wierzyciel może żądać zapłaty od jednego z dłużników od kilku lub od wszystkich wedle woli. Spłata zadłużenia przez jednego dłużnika powoduje że inni są zwolnieni ze spłaty.
Dłużnik który spłaci zadłużenie ma natomiast wobec pozostałych tzw. roszczenie regresowe czyli może żądać zwrotu od pozostałych współdłużników - najczęściej w częściach równych..chyba że między dłużnikami istniała umowa która regulowała taki zwrot w inny sposób.
Jeżeli spośród wszystkich dłużników była Pani jedynym "skutecznym" tj. takim z którego majątku mógł odzyskać swoje roszczenie to faktycznie mógł kontynuować postępowanie egzekucyjne aż do spłaty całości.

5 Osób na głowe w 2008 roku było po 7 tysiecy ja spacilam okolo 4 tysiace juz i chcialabym juz zamknac ta sprawe splacic to co przypadlo na mnie... mieszkanie miało byc wlasnosciowe niestety tata nie wiem czemu tego nie zrobil co do wgladu w papiery ma rawo tylko on a czemu ja skoro mam prawo i obowiazek splacic dlug przypadajacy na kazda osobe czyli 5 osob doroslych nie mam prawa zajrzec w papiery?? slyszalam o czyms taki ze ja powinnam splacic naliczona kwote dopiero od momentu skonczenia 18 lat ??Tak??

Najważniejszy jest tytuł wykonawczy czyli wyrok/nakaz na podstawie którego komornik prowadzi egzekucję i zajął Pani wynagrodzenie. Jeżeli w tym tytule figuruje Pani wraz z innymi osobami to najprawdopodobniej jako dłużnik solidarny...a wówczas nie dzieli się długu 35000:5=7000 tylko każdy ma do spłaty 35000zł...i jeżeli ktoś spłaci do może żądać zwrotu od pozostałych tak jak napisałem powyżej.
Skoro został wydany tytuł wykonawczy to najwidoczniej sąd nie widział ku temu przeciwwskazań.

W tytule widnialam tylko ja jak mi komornik zajal wynagrodzenie w 2008 roku

Dobrze to jeszcze raz.
Na jaką kwotę opiewa tytuł wykonawczy wydany przez Sąd na podstawie którego komornik prowadzi egzekucję?
Kto jest wymieniony w tytule jako osoba zobowiązana do zapłaty?
Ile wyegzekwował komornik?
Czy postępowanie egzekucyjne jest zakończone czy w toku?

KOmornika mialam w 2008 roku komornika mial rowniez ojciec i siostra niepelnosprawna mlodszej o rok siostrze komornik nie wszedl 2 siostrom nie mial na co wchodzic bo nie pracowaly dokładnie nie wiem ile jest dlugu na dzien dzisiejszy ale gdzies okolo 45 tys. ale ja mieszkalam tylko do 2007 roku i nie powinnam za rok 2009 i 2010 ponosic odpowiedzialnosci

Niestety nie dojdziemy do porozumienia. Nie odpowiedziała mi Pani na pytania i tak naprawdę nie wie Pani co się w sprawie dzieje.
Tym bardziej ja. Niestety

Przepraszam jestem zestresowana i nie znam sie na tym wzystkim :(

Powrót