Kablówka: zaległości po wzroście abonamentu

• Autor wątku Autor wątku sidhi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sidhi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam i proszę o Państwa opinię:

Telewizja kablowa, z którą 5 lat temu podpisałam umowę, poinformowała mnie (właściwie dowiedziałam się tego, kiedy się wyprowadziłam i chciałam rozwiązać umowę), że mam ok.250zł zaległości abonamentowych. Jako że cały czas abonament był opłacany przez zlecenie stałe z banku, postanowiłam sprawdzić skąd ta zaległość. Okazało się, że w 2004 (!!!) roku podniesiono abonament z 33 zł na 42zł. Powiedziano mi, że dwukrotnie mnie o tym listownie informowano (list zwykły, nie polecony), w 2004 i 2006roku. Niestety, ja takiej informacji nigdy nie otrzymałam.
Co więcej, minęło już tyle czasu, a oni (mimo tego że widzieli wciąż za niskie wpłaty), od trzech lat nie pofatygowali się żeby wysłać list polecony i mnie o tym poinformować.
Moje pytanie - czy mieli prawo informować mnie tylko listownie? W umowie jest mowa o możliwych podwyżkach, ale nie ma ani słowa nt. zasad informowania odbiorców o takich podwyżkach.
Czy mogę odmówić spłacenia zaległości?

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam!

Można sie powołać na art. 384 KC w kwestii informowania o zmianach abonamentu ale najlepiej idź razem z tą umową do rzecznika konsumentów w swoim mieście/powiecie bo może jeszcze są tam jakieś ciekawe rzeczy których mogłeś nie zauważyć.

Ja bym nie płacił. Nie mają dowodu powiadomienia Cię o podwyżce i to ich problem. Ty płaciłeś wg. umowy.

Powrót