Kadry administracji publicznej

• Autor wątku Autor wątku leelou
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

leelou

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie!

Mam problem z "zakresami" pojęć pracowników AP. Przeczytałam ustawy, które regulują to pojęcie, jednak mam problem z interpretacją i nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.
Z tego co wyczytałam mamy do czynienia z takimi pojęciami jak:
1) korpus służby cywilnej (tu: pracownicy służby cywilnej oraz urzędnicy służby cywilnej),
2) pracownicy samorządowi (zatrudnieni na stanowiskach urzędniczych, doradców i asystentów oraz pomocniczych i obsługi),
oraz nieszczęśni:
3) pracownicy urzędów państwowych (urzędnicy mianowani, urzędnicy zatrudnieni na podstawie umowy o pracę oraz pracownicy nie będący urzędnikami państwowymi).

O ile problemu z rozdzieleniem dwóch pierwszych punktów nie mam, to z problemem trzeciego się borykam.

Moje pytanie brzmi:

Czy pracownicy urzędów państwowych to osobne pojęcie (czyli tak jakby: czy pracowników AP dzielimy na te 3 rodzaje?)
Czy może urzędnicy państwowi zawierają się w korpusie służby cywilnej? A może to korpus służby cywilnej zawiera się w pracownikach urzędów państwowych? A może w końcu pracownicy urzędów państwowych = wszyscy pracownicy samorządowi + cały korpus służby cywilnej, albo pracownicy poszczególnych stanowisk?:what:

Bardzo proszę o udzielenie odpowiedzi na to nurtujące mnie pytanie:)

To tak jakby 3 oddzielne grupy - podkreślam tak jakby - bo np. członkowie korpusu służby cywilnej mogą być przeniesieni na stanowisko urzędnika państwowego w urzędach o których mówi ustawa. Zgodnie z art. 1 ustawy o pracownikach urzędów państwowych stosuje się ją do kilkunastu kategorii pracowników wobec których nie stosuje się przepisów o służbie cywilnej. Są zresztą rozporządzenia Rady Ministrów określające stanowiska, na których w urzędach wymienionych w ww. art. 1 zatrudniani pracownicy są urzędnikami państwowymi w rozumieniu ustawy.

Dziękuję za odpowiedź :) Coś mi już świta... Czy w takim razie można by to ukazać na takim uproszczonym schemacie? -> ImageShack® - Online Photo and Video Hosting
K-korpus służby cywilnej
UP-urzędnicy państwowi
S-pracownicy samorządowi

Czy "S" nie powinno nachodzic na UP? Tak jakby pracownicy dzielili się na 1) panstwowych: w tym częsc korpusu sc 2) samorządowi? :)

Ostatnia edycja:
Samorząd to w ogóle inna bajka. K i UP też bym raczej rozdzielił, to że będący w służbie cywilnej mogą zajmować stanowiska urzędników państwowych z ustawy nie oznacza, moim zdaniem, że korpus służby cywilnej, choćby częściowo, mieści się w grupie pracowników urzędów państwowych w rozumieniu ustawy z 82. Po prostu ze zbioru A do zbioru B można przejść ale to nie znaczy że jeden zawiera sie w drugim, no ale fachmanem w tym zakresie nie jestem. W każdym bądź razie na pewno grupa S jest grupą odrębną.

Powrót