Kadry z filmu w książce

• Autor wątku Autor wątku marszym
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marszym

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Piszę książkę o polskim filmie i chcę na zasadzie cytatu wykorzystać kadry z filmów. Czy mogę to zrobić? Jakie warunki muszę spełnić?

Witaj,

zapoznaj się z tematem http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html. Z tego co opisujesz wydaje się, że uzasadnionym mogłoby być wykorzystanie Art.29. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych".

Ale pamiętaj, ostateczną decyzję możesz podjąć tylko TY, gdyż tylko Ty będziesz znał realizację twojej strony, zaś w przypadku konfliktu, to Ty musiałbyś wykazać, że byłeś uprawniony do korzystania z prawa do cytatu. Dlatego postudiuj dobrze temat.

Ostatnia edycja:
Dziękuję Ci za odpowiedź. Doprecyzuję jednocześnie, że mam na myśli sfotografowanie kadru z ekranu telewizora lub komputera. Przy książce, która powstaje mam zresztą mnóstwo niejasności związanych z prawem autorskim.
Chcę wykorzystać np. okładki książek, które cytuję - czy publikacja okładki także podlega ścisłym restrykcjom, skoro wcześniej została i tak promocyjnie rozpropagowana w Internecie?

marszym napisał:
Chcę wykorzystać np. okładki książek, które cytuję - czy publikacja okładki także podlega ścisłym restrykcjom, skoro wcześniej została i tak promocyjnie rozpropagowana w Internecie?
Nie chodzi o to, czy książka (okładka) została 'promocyjnie rozpropagowana w Internecie' jak napisałeś, tylko jaki charakter ma twoje dzieło, i czy w związku z tym charakterem możesz powoływać się na dozwolony użytek chronionych utworów (prawo cytatu), czy też nie. Powiedzmy, w przypadku omawiania (recenzowania) książki byłoby to moim zdaniem dopuszczalne.

Powrót