Kalendarz-zdjęcia i cytaty

• Autor wątku Autor wątku froncus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

froncus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Mam pytanie do ekspertów od prawa autorskiego.
Powiedzmy, że chciałbym wydać kalendarz. W kalendarzu tym znalazłyby się zdjęcia, które autorzy przekazaliby mi nieodpłatnie. Natomiast do każdego zdjęcia chciałbym dobrać odpowiedni "ilustrujący" go fragment wiersza lub prozy. Moje pytanie jest następujące - czy mogę to zrobić na zasadzie cytatu? To znaczy bez uzyskiwania licencji od autorów, ewentualnie organizacji zbiorowego zarządzania. Chciałbym zaznaczyć, że zamierzam wykorzystać fragmenty różnych autorów, zarówno współczesnych jak i nieżyjących, których utwory nie korzystają już z ochrony autorskich praw majątkowych. Oczywiście w każdym wypadku wskazany będzie autor i źródło.Jeśli chodzi o prozę zamierzam wykorzystać jedynie krótkie fragmenty, natomiast w przypadku kilku wierszy chciałbym zacytować/wykorzystać całość. Jak należy traktować tego rodzaju kalendarz?

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam
froncus

art. 29 praw autorskiego jest sformułowany dośc czytelnie "w zakresie uzasadnionym wyjaśnianiem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości".
Heh i teraz tak, Pan to zapewne może potraktować, że wiersz pasuje do zdjęcia, opisuje go, czy jednym z powyższych okresleń - wydaje mi się, że jest to zbyt daleko idąca wykładnia, pozatym wykorzystanie go w taki sposób do celów komercyjnych, przy takiej interpretacji godzi w moim przekonaniu w jego interesy twórcze (art.35).

Czy jakiekolwiek znaczenie będzie miał fakt, że kalendarz zamierzam rozprowadzać nieodpłatnie w celu promocji akcji charytatywnej?

Ok. Jeżeli nie mogę po prostu zacytować tych fragmentów chciałbym zapłacić twórcom za możliwość wykorzystania ich twórczości w swoim kalendarzu. Czy powienienem się zwrócić do którejś z organizacji zbiorowego zarządzania? Może Zaiks? Czy bezpośrednio z twórcami, bądź ich spadkobiercami?

Nie każdy artysta jest stowarzyszony w zaiksie, więc najlepiej zwrócić się bezpośrednio do autora lub osób posiadających autorskie prawa majątkowe.

To, że nie jest stowarzyszony w zaiksie nie znaczy, że nie dostanie z niej wynagrodzenia.

Prosze sprawdzić czy do jakiś utworów prawa majątkowe nie wygasły (art. 36 i nast. ustawy o prawie autorskim), sprobowac skontaktowac sie z twórcami lub ich spadkobiercami - jesli to nie da rezultatu skontaktować się z ZAiKSem.

Wspólnie ze znajomymi chcieliśmy wydać kalendarz.
Kalendarz ten wydrukowany był by w ilości odpowiadającej otrzymanym zamówieniom nie zamierzamy również na nim zarabiać. Chodzi o przepływ pieniędzy: chętny do zakupienia -> Ja, przekazujący 100% sumy drukarni -> Drukarnia drukuje i przekazuje mi kalendarz.
Tak więc na tym kalendarzu zarobiła by jedynie drukarnia.
W kalendarzu wykorzystane były by grafiki wykonane przez tychże moich znajomych i za ich zgodą. Problem polega na tym że grafiki są wykonanymi węglem bądź ołówkiem szkicami przedstawiającymi postacie(aktorów) z filmów i seriali Star Trek. Czy w tym wypadku musimy wystąpić o zgodę na wykorzystanie wizerunku danej osoby, bądź jej spadkobiercy jeśli osoba nie żyje. Oraz czy muszę takie działanie zgłaszać do Urzędu Skarbowego jako że na umowie z drukarnią będzie moje nazwisko.
Kalendarz tak jak powiedziałem będzie rozprowadzony pomiędzy znajomymi nie będzie dostępny do kupienia na rynku a jedynym podmiotem który zarobi na jego druku będzie drukarnia.

Witam,

w odniesieniu do praw autorskich, to jeśli jesteście Państwo kręgiem osób pozostających w relacji stosunku towarzyskiego, to robiąc i rozdając pomiędzy sobą ten kalendarz moglibyście korzystać z dozwolonego użytku (osobistego) chronionych utworów - Art.23. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku.

Może być jednakże jedno małe ale - wykorzystanie wizerunku postaci, które chcecie państwo uwieczniać, może być ograniczone poprzez zastrzeżenie znaku towarowego filmu z którego pochodzą (ochrona rozszerzona) lub, być może samych postaci, jako np. wzory użytkowe. A w takim przypadku nie ma zasadniczo dozwolonego użytku własnego. Oczywiście, zastrzeżenie takie musiałoby zostać poczynione na obszarze Polski - co można by sprawdzić, jeśli ktoś jest ciekawski, w bazach Urzędu Patentowego RP http://www.uprp.p Tyle teoria ;)

Powrót