Kamera skierowana na okno.

• Autor wątku Autor wątku rafał19801
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafał19801

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam

Nie za bardzo wiedziałem w jakim dziale umieścić to pytanie, dlatego napisałem tutaj , może ktoś się wypowie.

Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą, wynajmuję lokal w którym tą działalność prowadzę.
Kilka dni temu właściciel placu dookoła jak i budynku w którym jest wynajmowany przeze mnie lokal , zamontował kamerę obrotową. Rozmawiając z monterem dowiedziałem się, że owa kamera ma możliwość skierowania jej w stronę okna w lokalu który wynajmuję. Kamera jest na tyle nowoczesna iż posiada duże możliwości "zoom"-u i generalnie właściciel (placu oraz budynku) może mieć bezpośrednią możliwość "zaglądania" mi przez okno. Specjalnie wybrałem ten lokal gdyż jest przestronne i jasne, ale nie mam zamiaru aby ktoś monitorował co ja robię u siebie w lokalu, (prowadzę serwis rtv) oraz sprawdzał jacy klienci do mnie przychodzą.

Stąd moje pytanie , co na to prawo? Czy mam możliwość w jakikolwiek sposób walczyć o swoją prywatność?

Dziękuję za odpowiedź , ale czytając różne informacje w międzyczasie wydaje mi się, że chyba nie jest tak do końca jak pisze "Regand". Jak by nie patrzył wynajmuje lokal i powinienem czuć się w nim bezpieczny a nie obserwowany okiem kamery - czyt. właściciela gruntu.

A co w takim razie z ochroną moich klientów?

W dalszym ciągu czekam na kogoś kto zna się na takiej tematyce.

Rozumiem, nie pasująca odpowiedź, więc życzę cierpliwości w oczekiwaniu na odpowiedź która będzie ci pasować ;)

Tak
Dokładnie tak zrobię , poczekam, ale dziękuję za odpowiedź.

Nie będę się opierał na zdaniu jedynej póki co osoby która wypowiedziała się w temacie.
Wolę spokojnie poczekać aż więcej osób przeczyta temat - im więcej ludzi tym więcej różnych poglądów i sposobów na rozwiązanie problemu.

I tutaj nie chodzi mi o "nie pasująca odpowiedź" lecz o to, że może "Regand" nie zna lepszej odpowiedzi w temacie.
Od tego jest forum.

Więc czekam dalej na pomysły forumowiczów.

P.s . oto co znalazłem w sieci :
Inaczej sprawa ma się z podmiotami prywatnymi. Firmy i osoby prywatne mogą prowadzić monitoring na podstawie tzw. uzasadnionego interesu. Ale żeby taki monitoring był zgodny z prawem, podmiot, który z niego korzysta, musi realizować obowiązki i ograniczenia wynikające z RODO.

Ostatnia edycja:
rafał19801 napisał:
... Dokładnie tak zrobię , poczekam, ale dziękuję za odpowiedź. ...
Monitorujący ma uzasadniony interes, tak więc nie ma nic w tym nielegalnego.

PS.
Zaglądać Ci w okno może każdy z lepszą lub gorszą lornetką, kamerą itp. pomijam już nawet satelity i inne pegazusy, zasłony w oknach nie wiele pomogą.

LeszsekS napisał:
Monitorujący ma uzasadniony interes, tak więc nie ma nic w tym nielegalnego.

PS.
Zaglądać Ci w okno może każdy z lepszą lub gorszą lornetką, kamerą itp. pomijam już nawet satelity i inne pegazusy, zasłony w oknach nie wiele pomogą.

A co jeśli chce mi podkraść klientów?
Albo co gorsza, chce dowiedzieć się jakiś danych klientów?

Powinieneś zainstalować sobie pomieszczenie bezpieczne oraz zapewnić odpowiednie konsultacje.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Znalazłem dobre jak dla mnie dobre rozwiązanie, może kiedyś komuś się przyda.
Zamontuję na szyby folię która przepuszcza światło ale nie widać nic przez nią. Nie pamiętam nazwy ale każda firma reklamowa będzie wiedzieć o co chodzi, a przy okazji będę miał dodatkową reklamę na oknie.

Temat można zamknąć.

Pozdrawiam:D

rafał19801 napisał:
... Zamontuję na szyby folię która przepuszcza światło ale nie widać nic przez nią. ...
Nie słuchaj bzdurnych rad i nie wydawaj na darmo pieniędzy. Ta "czarodziejska" folia działa na zasadzie "lustra weneckiego", nie widać z jasnego do ciemnego czyli w dzień, nocą będzie odwrotnie, to Ty nie będziesz widział co się dzieje na ulicy a ulica doskonale co się dzieje w Twoim wnętrzu.

Powrót