Kamera w judaszu u sasiada

• Autor wątku Autor wątku omenpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

omenpl

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witam sasiad ma kamere w judaszu i prowokuje tym ludzi w dodatku na wifi

Na czym polega prowokacja?

Witam, ludzie sa nerwowi i to widac przeczuloni na kamery

Jak mozna, ta kamere mu zdjac, kazdy udaje ze nic nie wie, ja nie moge zaprosic, ani wynosic nic z domu

Kwestia jaki obszar obejmuje kamera, jeśli tylko jego wycieraczkę to jak najbardziej może taką kamerę mieć zamontowaną.

Witam to mam czekac az ktos sie wygada a jak mozna zrobic zeby miał kontrole typu wjazd do domu

Dlaczego wjazd do domu? Zupełnie nie rozumiem, może sąsiad ustawił sobie kamerę, żeby czuć się bezpieczniej i widzieć kto do niego puka/dzwoni, a Pan/Pani widzę, że nie za bardzo przepada za sąsiadem.
Tak jak już napisałem, jeśli ma kamerę ustawioną na swoją wycieraczkę i nie obejmuje ona drzwi sąsiada, jego wnętrza lub całej klatki schodowej to jak najbardziej ma do tego prawo.
Może czas przestać szukać dziury w całym i żyć swoim życiem?

Witam, jesli ktos zyje czyims zyciem to sie nie da zyc swoim

Jak sąsiad miał zwykłego judasza i przez 24 h na dobę przez niego patrzył, to Ci nie przeszkadzało? Zamiana na nowoczesną wersję z kamerą i monitorem Ci przeszkadza? Moim zdaniem może mieć takie urządzenie i nic nikomu do niego, tak samo jak nic nikomu do zwykłych judaszy.

Ale elektroniczny trochę inaczej jednak działa. Wykrywa ruch i po jego wykryciu zapisuje filmik i/lub wysyła też do użytkownika.
Więc sąsiad ma nagrane każde wchodzenie/wychodzenie pytającego.
Wg mnie jest niekomfortowe wiedząc, że za każdym razem jak otwierasz drzwi jesteś nagrywany.

Dopiero sie dowiedziałem

Generalnie tutaj nie ma jednoznacznych przepisów a sprawę reguluje orzecznictwo które jest właściwie nieprzewidywalne. Jedno co jest jasne, to że sąsiad nie może rejestrować przestrzeni prywatnych np. klatkę schodową może ale twojego mieszkania nie, więc jeśli macie drzwi naprzeciwko to rejestrowanie wnętrza mieszkania podczas wchodzenia i wychodzenia, gdy otwierasz drzwi już może naruszać prawo. Dalej nie wolno mu tych nagrań ani informacji z nich w żaden sposób wykorzystywać czyli np. pokazywać komukolwiek, nie mówiąc już o publikowaniu a także plotkowaniu, że np. wyszedłeś z domu o godz. 10.00 a wróciłeś o 12.00 albo, że odwiedził cię kolega.

omenpl napisał:
Jak mozna, ta kamere mu zdjac, kazdy udaje ze nic nie wie, ja nie moge zaprosic, ani wynosic nic z domu
A to dlaczego?

omenpl napisał:
jak mozna zrobic zeby miał kontrole typu wjazd do domu
Nie można. Jeśli złamie prawo to co najwyżej policja zabezpieczy dowody. Kominiarze w takiej sprawie się nie zjawią z hukiem. Nie oczekuj.

omenpl napisał:
jesli ktos zyje czyims zyciem to sie nie da zyc swoim
A co takiego konkretnie robi?
Jak emerytka całe dnie siedzi w oknie to żartują że "obiekt monitorowany przez sąsiadkę". Ale jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś zakazał.

Witam, dziekuje za tak duża wypowiedż na ten temat, poprostu ktos moze nie moze lub jest nie pełnosprawny, by żyć pelnią życia, nie obrażając poprostu tej osoby o którą chodzi, i woli interesować się kimś, bo poprostu nie może sobą, ja tego nie rozumiem, ale się z tym spotkalem, oraz spotykam na codzień

Witam, ale zabawne ale jak nic nie da rady zrobic, tylko uciekac :)

PanGonzo napisał:
Dalej nie wolno mu tych nagrań ani informacji z nich w żaden sposób wykorzystywać czyli np. pokazywać komukolwiek, nie mówiąc już o publikowaniu a także plotkowaniu, że np. wyszedłeś z domu o godz. 10.00 a wróciłeś o 12.00

Czyli jeśli zobaczę, że sąsiad wychodzi o 10 i zobaczę, że wrócił o 12 pijany jak bela to na podstawie jakiego przepisu polskiego prawa nie mogę o tym porozmawiać z sąsiadem innym na przykład?

Witam tylko ja nie pije ze względów uszkodzenia sciany jelita grubego poprzez, wywołane zaparcia i brak wiedzy jak mogę sobie z nimi poradzić pozdrawiam

Ale co Ty chcesz zrobić? Zabronić komuś robić coś, co może robić?

Dobra zamknijcie temat bo robi sie offtopic

Powrót