Kampania wyborcza

• Autor wątku Autor wątku anzelmo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anzelmo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Szanowni Państwo,
podjąłem decyzję o kandydowaniu do rady miejskiej (gmina do 20.000 mieszkańców) z ramienia KW pewnej partii politycznej. Jak wiadomo w związku z ordynacją wyborczą każda partia posiada określone środki na kampanię, jednakże przedmiot mojego zainteresowania stanowi kwestia, niezależnego prowadzenia kampanii, dokładniej zaś pragnę zapytać o to, czy niezależnie od partii mogę przygotować własnym sumptem kilkaset ulotek wyborczych finansowanych z własnej kieszeni, czy winienem rozliczyć się z kosztów ich produkcji? (mam zamiar wydrukować je osobiście, za własne pieniądze).

Dziękuję za ewentualną odpowiedź.

Wal śmiało.
Ty decydujesz na co wydajesz swoje pieniądze i nikt rozliczać Cię z tego nie powinien.
W tym dziwnym kraju wszystko musisz robić sam.
Wiązać buty, myć zęby więc i ulotki zrób sobie sam, bo jak był byś blacharzem, to sam byś "klepał" sobie samochód.
Proste.
Pozdrawiam

Jednakże, taki postępowanie nie jest zgodne z ordynacją wyborczą o ile się nie mylę. Zastanawia mnie natomiast poniższy fakt.
Drukuję 100 ulotek na własnej drukarce, na własnym papierze. I co to też muszę rozliczyć ? Jak?

Sprawozdanie finansowe składa pełnomocnik finansowy KW. Ty jako kandydat tego nie czynisz i odrębnie nie masz nawet takiej możliwości. Jeżeli już chcesz być tak bardzo O.K. to chyba nic nie stoi na przeszkodzie , żeby te sto ulotek umieścic w sprawozdaniu KW.

Czyli. Zgodnie z prawem każdy wydatek w tym przypadku na ulotki nawet robione i drukowane we własnym zakresie powinien być zgłoszony do pełnomocnika KW.
Natomiast jak sobie druknę 100 papierków na własnej drukarce to nie powinno być chryi, bo kto tam do tego dojdzie. Czy dobrze rozumiem?

Kto dojdzie? Chyba startujesz pierwszy raz i nie wiesz, do czego może się posunąć konkurencja...

No pierwszy raz stąd pytam. Więc reasumując proszę o konkretną odpowiedź. Tak czy nie!

Te jak piszesz ,,100 papierków" też ma swoją wartość. Nie polecam tu kombinowania. Po ewentualnie wygranych wyborach możesz utracić mandat radnego na podstawie juz innych przepisów... A tego na pewno nie chcesz.

Powrót