Kancelaria działa niezgodnie z prawem???

• Autor wątku Autor wątku kryniamaxi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kryniamaxi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, na początku lutego, komornik wszczął przeciwko nam postępowanie egzekucyjne, na wniosek wierzyciela , sądu. (kara sądowa, mąż 1,5 roku temu przegrał sprawę w sądzie). Byliśmy tym faktem zdziwieni, ponieważ czekaliśmy na info od sądu jaką kwotę po sprawie (kary+opłaty) mamy uiścić. Niezwłocznie po odebraniu pisma od komornika skontaktowaliśmy się z sądem, dlaczego nie informował nas prędzej. Niestety okazało się, iż nie odebraliśmy korespondencji od sądu,w listopadzie. Mieli awizo, powód nie odebrania był jeden, akurat w tym okresie przyszło na świat nasze maleństwo :) świat nam obrócił się dookoła, mieszkaliśmy u teściów itp. Mąż niezwłocznie udał się do komornika, w kancelarii spotkał go lekki szok, panie aplikantki, prowadziły swoje czynności w taki sposób,przy otwartych drzwiach, że cała kolejka słyszała o problemach dłużnika, z którym akurat załatwiały sprawę, dokładnie wszystko , nazwisko, adres, kwoty, prośby,płacze, krzyki itp. identycznie było z każdą osoba z kolejki. W końcu nadeszła pora na męża , został wylegitymowany (też przy otwartych drzwiach) w pokoju siedziało kilka aplikantek, wszędzie porozrzucane teczki z nazwiskami na wierzchu, mąż zaproponował że wpłaci około 1/3 sumy, poinformował, że resztę wpłaci za około 14 dni, ponieważ nie był przygotowany na ten wydatek.(około 3tys zł) Aplikantka w związku z tym dała znać , że musi dokonać zajęcia, w związku z protokołem jaki sporządzili, zdecydowała zająć, pistolet do zbijania (mąż ma warsztat stolarski). Oprócz tego , zajęła nasze konto w banku, moje konto osobiste, zajęcie męża w US, oraz mnie w ZUS ( jestem na macierzyńskim) Zadłużenie spłaciliśmy. Dowiedziałam, się z waszego forum, że komornik nie ma prawa zająć narzędzi do pracy osobistej. Zaczęłam wertować temat i wg mnie na stronie komornika moderacja w licytacjach i w archiwum licytacji , są przeważnie, meble , stoły , krzesła itp. Czyli przedmioty których również nie powinno się zajmować. Myślę, że na pierwszym roku aplikanci już powinni o tym wiedzieć, a co dopiero komornik przecież się pod tym się podpisuje. Dużo biednych ludzi nie ma dostępu do internetu, nie znają swoich praw. W tym przypadku jest to nagminnie wykorzystywane. Szanowni państwo pracujecie zapewne w kancelariach , komorniczych, możecie mnie poinformować jak to wygląda u Was.Wg mnie łamana jest ustawa o ochronie danych osobowych oraz nagminne łamanie KPC przy zajęciach. zastanawiam się kogo o tym fakcie należy poinformować , Czy czasami prokurator nie powinien zostać poinformowany?? pozdrawiam serdecznie

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Oto odpowiedź na Pani pytanie (Ustawa o komornikach sądowych i egzekucji):
...
Art. 3. 1. Przy wykonywaniu czynności komornik podlega orzeczeniom sądu i prezesowi
sądu rejonowego, przy którym działa.

2. Prezes sądu rejonowego, przy którym działa komornik, sprawuje nadzór nad jego
działalnością, a w szczególności:
1) ocenia szybkość, sprawność i rzetelność postępowania poprzez badanie, czy w
konkretnych sprawach nie zachodzi nieuzasadniona przewlekłość w podejmowaniu
czynności;
2) kontroluje prawidłowość prowadzenia biurowości i rachunkowości kancelarii komorniczej;
3) bada kulturę pracy, w tym przestrzeganie wyznaczonych terminów czynności i
przyjmowania interesantów oraz utrzymywanie kancelarii komorniczej na poziomie
odpowiednim do godności urzędu i posiadanych środków;
4) zawiadamia sąd o potrzebie wydania komornikowi zarządzeń w trybie art. 759 § 2 Kodeksu
postępowania cywilnego.

3. W zakresie nadzoru, o którym mowa w ust. 2, prezes sądu rejonowego działa w
szczególności poprzez kontrolę kancelarii komornika, przeprowadzaną nie rzadziej niż raz w
roku, sprawowaną osobiście lub przez wyznaczonego sędziego i przy pomocy księgowego, a w
zakresie kontroli finansowej przez upoważnioną osobę, oraz w ramach rozpatrywania skarg i
zażaleń niestanowiących przedmiotu rozpoznania sądu w trybie art. 767 Kodeksu postępowania
cywilnego. Prezes sądu rejonowego uprawniony jest do żądania od komornika wyjaśnień oraz
do wydawania zarządzeń, których nieprzestrzeganie może stanowić podstawę wszczęcia
postępowania dyscyplinarnego lub odwołania komornika z zajmowanego stanowiska.

4. Skargi i zażalenia niestanowiące przedmiotu rozpoznania sądu w trybie art. 767 Kodeksu
postępowania cywilnego prezes sądu rejonowego rozpatruje w terminie 7 dni. W tym samym
terminie podlegają przekazaniu właściwemu sądowi skargi stanowiące przedmiot rozpoznania
sądu.

Ostatnia edycja:
Komornik musi zajac rzeczy ktore nadaja sie do egzekucji, z tego co Pani pisze nic nie wynika ze zajal rzeczy dokladnie narzedzia wylaczone z egzekucji. J

Meble, stola i krzesla sa jak najbardziej rzeczami ruchomymi ktore komornik moze zajac. Nie ma w tym nic dziwnego.

kryniamaxi napisał:
, że komornik nie ma prawa zająć narzędzi do pracy osobistej. Zaczęłam wertować temat i wg mnie na stronie komornika moderacja w licytacjach i w archiwum licytacji , są przeważnie, meble , stoły , krzesła itp. Czyli przedmioty których również nie powinno się zajmować.

Witam, Krispl dziękuję bardzo za odpowiedź, bardzo konkretna. Uliar , myślę że art. 829 KPC bardzo jasno określa, że te rzeczy są wyłączone spod egzekucji. W związku z tym nie musi, a wręcz prawo zabrania zajmowania tych rzeczy. Pozdrawiam

Mysle ze Pani powinna jeszcze raz przeczytac art 829 a najlepiej komentarz do owego artykulu, a takze oczecznictwo i glosy.

Jesli chodzi o ten pistolet stolarski to pewnie nie jest to narzedzie bez ktorego dluznik nie moze swiadczyc prace, moze takie czynosci pracy dokonywac recznie (mlotek i gwozdzie).

Skarga na czynosci komornika kosztuje 100 zl, niech Pani poradzi sie prawnika czy warto wydawac owe pieniadze.

Powrót