Kancelaria Medius - windykacja należności

• Autor wątku Autor wątku Rossi23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rossi23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam!

Proszę o radę. Mój mąż jakiś czas temu zaciągnął chwilówkę w Kredito24, której nie spłacał ( nie wiedziałam nawet, że ją wziął). 29-09 przyszło pismo na maila od Kancelarii Medius, która przejęła dług od Kredito24 i żądają wpłaty całej kwoty w ciągu 3 dni... Prosiłam o rozłożeniu długu na raty ( do zapłaty jest 3207 zł), bo nie jestem w stanie spłacić tak dużej kwoty w tak krótkim czasie. Napisałam o trudnej sytuacji życiowej ( jestem w ciąży wysokiego ryzyka) dostałam tylko możliwość rozłożenia długu na 3 raty, gdzie 1 rata w ciągu 15 dni, 2 w ciągu 30 i trzecia w kolejnych 30 dniach. Napisali również, że przy ostatniej racie mam napisać do nich ile muszę dopłacić odsetek i kosztów sądowych ( ???) Pod pismem widnieje również taki zapis: ''Informujemy, iż Państwa dług zostanie umieszczony w publicznej liście długów i będzie widoczny w takich serwisach jak: wp.pl, wyborcza.biz, muratorplus.pl ''. Czy to jest zgodne z prawem, zamieszczanie danych osobowych mojego męża na portalach internetowych ( nie mamy na siebie firmy, jedynie mąż ma gospodarstwo rolne na siebie) a gdzie ustawa o ochronie danych osobowych ? Może znajdując stosowny paragraf uda mi się, rozłożyć zadłużenia na dłuższy okres czasu ?

Proszę o szybie odpowiedzi, ponieważ zależy mi na czasie. Chciała bym spłacić to zadłużenie, ale postawiono mnie w bardzo nie korzystnej sytuacji

Kiedy zaciągnął i w jakiej wysokości?
Dług to towar jak każdy inny. Istnieją internetowe giełdy długów. Tam dane osobowe męża mogą być widoczne, oraz podstawy prawne ich publikacji. Ale bez przesady że wp, czy wyborcza.

Niestety sporo czasu upłynęło. 23.03.2014 zaciągnął kredyt na 1990 zł, a do oddania jest 3207 zł. No właśnie sobie pogrzebałam na tej wp i faktycznie są tam wypisani dłużnicy. Ja bym chciała jakoś ten dług rozłożyć na rozsądne raty nawet 6 x 500 zł, a nie 3 x po 1000 zł.

Nie podobaja mi się odsetki. Mogą żądąć jedynie maksymalnych o których mowa w art. 359
§ 2 ze znakiem 2 kc, a to czterokrotności wysokości stopy kredytu lombardowego w/g NBP. Inaczej to lichwa. Uswiadom ich.
pogrzebałam na tej wp i faktycznie są tam wypisani dłużnicy.
Wirtualna Polska? Eeee.
Ugoda to inaczej pozorumienie stron. Nie ma ugody, wymagalna jest całość. Niestety to dłużnik nie dyktuje jej warunków.

amadis napisał:
Nie podobaja mi się odsetki.
Ta różnica w kwotach to nie odsetki, tylko rozmaite "koszty" pożyczki wynikające z umowy. Parabanki znają przepisy antyllichwiarskie i potrafią sobie z nimi radzić.

Rossi23 napisał:
Informujemy, iż Państwa dług zostanie umieszczony w publicznej liście długów i będzie widoczny w takich serwisach jak: wp.pl, wyborcza.biz, muratorplus.pl ''.
straszenie babą jagą i nic więcej. jakby mieli takie ogłoszenia kupować, to by zbankrutowali :)

Szanowny Panie,

Informuje, iż tylko spłata całej kwoty w terminie wskazanym w wezwaniu
listownym zatrzymuje skierowanie sprawy na drogę sądową. Spłata pożyczki w
uzupełnionych poniżej ratach wstrzyma skierowanie sprawy do egzekucji
komorniczej.

Harmonogram do uzupełnienia przez dłużnika i akceptacji przez kancelarię:

Rata I -- Kwota - Data wpłaty ( w ciąg 15 dni od dnia wiadomość).
Rata II -- Kwota - Data wpłaty.(w ciągu kolejnych 30 dni)
Rata III -- Kwota - Data wpłaty. (w ciągu kolejnych 30 dni)

W razie akceptacji harmonogramu przed ostatnią ratą proszę o kontakt celem
ustalenia prawidłowego salda odsetek oraz kosztów sądowych.

To co mnie interesuje najbardziej podkreśliłam. Co to od razu do sądu idzie, nie mam możliwości negocjacji ?? Przecież nie dostałam żadnego pisma od sądu, żeby płacić tu jakieś koszta sądowe

albo taki szablon mają, albo chcą jeszcze naciągnąć

Co to znaczy, że mają taki szablon ? Że działają w taki sposób ? Powiem szczerze, że się nie znam i nie wiem co mam im odpisać

Oni wysłali mi pierwsze pismo i od razu dali tylko 3 dni na spłatę całości. Nie mam i nie będę mieć 3 tys w tak krótkim czasie. Chcę im to oddać w ratach, a oni od razu mi tu z sądem wyjeżdżają. Mąż miał też chwilówkę w vivus i przejął je kaczmarski inkasso długo czekali, ale czekali i wypłaciłam im kwotę i nic mi nie doliczyli żadnych odsetek czy coś. Tu od razu jestem pod ścianą. Nie wiem co mam napisać do nich, może jakimś paragrafem się posłużyć nie chcę dać się zastraszyć, chcę jakiejś ugody

amadis napisał:
Ale bez przesady że wp, czy wyborcza.

Ale tak jest wp.pl czy murtor to giełdy partnerskie dlugi.info i wszystkie długi publikowane na dlugi.info z automatu ujawniane są na wszystkich giełdach partnerskich.

Rossi23 napisał:
Co to znaczy, że mają taki szablon ?
taki szablon pisma - że tylko dane wstawiają i nie patrzą czy treść pasuje dokładnie do sprawy... albo chcą naciagnać że nie zauważysz w swoim strachu tego...

rewizor napisał:
Ale tak jest wp.pl czy murtor to giełdy partnerskie dlugi.info i wszystkie długi publikowane na dlugi.info z automatu ujawniane są na wszystkich giełdach partnerskich.
no i co z tego? żeby szukać na wp.pl czy wyborcza.biz to trzeba sporo kroków wykonać. lepiej już bezpośrednio przez dlugi.info bo zawartość i tak ta sama. to po pierwsze. po drugie to google w pierwszej kolejności zasysa z dlugi.info. po trzecie i to jest tutaj najważniejsze - chodzi o wywarcie wrażenia, że człowiek wyświetli się na tytułowej stronie wp.pl na przykład. a tak nie jest i nie będzie.

Ostatnia edycja:
No chyba rzeczywiście mają coś z tymi szablonami, bo wysłali mi wiadomość 29.09, 30.09 i dzisiaj czyli 2.10 żeby wpłacić całą kwotę w ciągu 3 dni. Czyli co, znowu mam 3 dni ?

Rossi23 napisał:
No chyba rzeczywiście mają coś z tymi szablonami, bo wysłali mi wiadomość 29.09, 30.09 i dzisiaj czyli 2.10 żeby wpłacić całą kwotę w ciągu 3 dni. Czyli co, znowu mam 3 dni ?
Tak naprawdę jest dawno po terminie, w którym miałaś obowiązek zapłacić (ten termin wynikał z umowy pożyczki). Dlatego też wszelkie Twoje pretensje ("dali tylko 3 dni", "od razu straszą sądem", "czy jest na to jakiś paragraf?", "ktoś tam nie domagał się szybkiej spłaty" itp.) są nieuzasadnione, a nawet nie najlepiej o Tobie świadczą. W tej sprawie jesteś dłużnikiem pozostającym w zwłoce i wierzyciel nie ma obowiązku w ogóle z Tobą rozmawiać, wyznaczać Ci jakichkolwiek dodatkowych terminów itd. Może natychmiast skierować sprawę do sądu i potem do komornika, generując kolejne koszty. Niezależnie co było napisane w szablonie wezwania do zapłaty, teraz od Ciebie należą się kwoty z umowy pożyczki (niespłacona pożyczka, koszty z umowy, odsetki za zwłokę), zaś koszty sądowe (wł. procesowe) nie (dopóki nie zostanie przez wierzyciela wniesiony pozew do sądu). Nie zastanawiaj się specjalnie co masz napisać, ważne jest jedynie co zapłacisz. Dlatego należy dokonać natychmiast wpłaty na konto wierzyciela (najwięcej, ile jesteś w stanie). Dopiero po takiej wpłacie warto napisać uprzejmy list, o treści w stylu: "W dniu ..., niezwłocznie po otrzymaniu Państwa wezwania, wpłaciłam kwotę ... Niestety spłata od razu całości zobowiązania, jak też w zaproponowanych przez Państwa jedynie trzech ratach, jest dla mnie niemożliwa z uwagi na moją sytuację materialną (w obecnym czasie nie posiadam żadnych oszczędności, a moim jedynym dochodem jest ... w kwocie miesięcznie). W związku z powyższym deklaruję regularne wpłaty na Państwa rachunek w ratach nie mniejszych niż w kwocie ... każda, co 2 tyg. począwszy od dnia ... Uprzejmie proszę o zaakceptowanie zaproponowanego przeze mnie sposobu załatwienia sprawy i wstrzymanie dalszych działań windykacyjnych. Zapewniam, że moja propozycja w maksymalny sposób odpowiada realnym możliwościom spełnienia przeze mnie zobowiązania, a zaproponowane kwoty i terminy będą przestrzegane. Z poważaniem ..." Tyle. I nie czekaj na odpowiedź, nie przejmuj się jej brakiem, tylko płać ile możesz. Inaczej się nie da.

Robilee dziękuję, wpłacę ile dam radę i napiszę do nich.

Powrót