Kancelaria Pro Bono - cz. 2.

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Koniec terroru w wykonaniu PB? Nagle wszystko ucichło? :D

Chyba już wystarczająco dużo zarobili...;)

Oby nie była to jakaś cisza przed burzą:o

Znając życie batalie w sądzie będą ciągnęły się latami. I nawet jak chomikuj wygra, i tak nie dadzą mu spokoju...

A jeśli wygra izba książki, to nie wiem co będzie. Chomikuj podlega nie prawu polskiemu, tylko Cypryjskiemu.

Mam pytanie do ludzi, którzy rzeczywiście znają sprawę. Czy komunikaty: "Pobrałeś nielegalnie plik do, którego prawo ma kancelaria Pro Publico Bono" itp. w pliku, który pobrało się z chomika są rzeczywiście legalne. I czy gdy np. na chomika przyjdzie wezwanie do zaplaty tak jak z pobieraczkiem w ogole odpowiadać na to i tlumaczyć, że nie mogą mi czegoś takiego wysylać, bo nie jest to legalne, czy po prostu ignorować? Boję się, że wyślą mi coś takiego na PW czy maila, przez wlaśnie ten plik ściągnięty z chomikuj i dlatego pytam. Proszę o odpowiedź jakiegoś prawnika, który mogłby mmi kompetentnie doradzić jak radzić sobie z takim robieniem ludzi w balona?
Tak na wszelki wypadek. ;)

Ściąganie jest legalne na własny użytek - poza grami i programami ma się rozumieć.
W tej chwili chomikowa sprawa z PB stoi. Mają zablokowanego chomika. Ci co płacili mieli potem ciąg dalszy bo musieli podać swoje pełne dane tej kancelarii tym samym sami się wystawili. Jednak z tego co wiem PB i chomikuj w najgorszym wypadku kończyło się na przesłuchaniach w charakterze świadka a potem zamknięcie sprawy. Żadnych wyroków nie było, ani nic konkretnego.

@rychu212

Mam raczej na myśli czy będą prześladować ludzi co niby udostępnili coś małego, bo do tych co mają dużo jakoś się nie czepiali. Serwis chomikuj da sobie radę jak sądzę.

Dzięki Plat za odpowiedź! Skoro mają zablokowanego chomika, to może nei przyślą mi jakiegoś wezwania do zapłaty, czy coś. Jak myślicie po ilu dniach mogę być już spokojna, że nie dostanę nic takiego? Wiadomo, człowiek się przejmuje, mimo że wie, że nic nie zrobił złego... A może usunąć chomika teraz żeby być pewna, że nic nie przyślą?

Ostatnia edycja:
proszę nie cytować całych postów- to zaśmieca forum

Dostałam powiadomienie od pro Bono na chomika w listopadzie 2011, mieszkam poza Polską, jak dotad nic do mnie nie przyszło ani tu, ani na adres w Polsce :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Generalnie jedna z głównych plot w tym temacie głosi, że na chomiki maja tylko IP (albo i nawet nie) co nie wystarczy w świetle naszego prawa. Dopóki się do nich nie odpisze, zadzwoni etc podając równocześnie swoje dane albo jak niektórzy przyznając się i wyrażając skruchę (co zupełnie na nich nie działa i nie polecam bo litości oni tam nie mają) można chyba przyjąć, że jest się bezpiecznym. Tak pisano już wielokrotnie w tym i innych tematach z tego zakresu.

Dzięki Wam za te pocieszenia, bo już się hmm... "zestrachałam" :-o: ;). Na nic nie będę w razie czego po prostu odpowiadać, a za parę dni może usunę tego chomika, z ktorego korzystałam, nawet nie chomikując tylko ściągając na kompa, co jest teoretycznie przecież legalne. :) Plat i Simtas - dzięki wielkie za profesjonalne odpowiedzi! ;)

Simtas napisał:
Dostałam powiadomienie od pro Bono na chomika w listopadzie 2011, mieszkam poza Polską, jak dotad nic do mnie nie przyszło ani tu, ani na adres w Polsce :)

Ja dostałam we wrześniu jako jedna z pierwszych osób (i to chyba z najwyższą kwotą) i u mnie też do tej pory cisza jak makiem zasiał :) i chciałabym aby tak pozostało :D

Plat napisał:
Generalnie jedna z głównych plot w tym temacie głosi, że na chomiki maja tylko IP (albo i nawet nie) co nie wystarczy w świetle naszego prawa. Dopóki się do nich nie odpisze, zadzwoni etc podając równocześnie swoje dane albo jak niektórzy przyznając się i wyrażając skruchę (co zupełnie na nich nie działa i nie polecam bo litości oni tam nie mają) można chyba przyjąć, że jest się bezpiecznym. Tak pisano już wielokrotnie w tym i innych tematach z tego zakresu.
Z tego co słyszałem nie mają nawet IP. Prawdopodobnie posiadają tylko screeny i na podstawie tego chcą iść do sądu :D

A ja mam jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś poza pro bono też stosuje takie techniki? Czy może stosuja inne, bardziej skuteczne:?:

A co do kasowania konta... Nie warto.

Ostatnia edycja:
u mnie od listopada też cisza i mam nadzieję że tak zostanie:)

a może to było jednorazowe "łapanie" zarobili i dali spokój... za niedługo zaś złapią "parę" osób itd. z czegoś się muszą utrzymywać...:)

Hm naczytałam się waszych postów i mam pytanie. Skoro nie udostępnialam plikow nigdy <mam tą opcję "odhaczoną" w... opcjach xD> tylko ściągałam na kompa, to nie powinni mi wysłac nawet durnego zawiadomienia o tym, że mam zapłacić x złotych? :beer: Czy dostaliście zawiadomienie za to, że ściągaliście, czy udostępnialiście? :)

Chyba wszyscy tutaj dostali za udostępnianie. Nie słyszałam jeszcze, żeby ktoś dostał za ściąganie.

Nie mają nawet możliwości sprawdzic czy ściągałaś... Nic ci nie przyślą za pobieranie.

Przypominam tylko, że wszyscy co dostali "wezwanie" od PB (i inne) na adres chomikuj.pl są oskarżeni o UDOSTĘPNIANIE a nie ściąganie - to jest dozwolone na własny użytek (poza grami i programami itp.).
Trzeba wspomnieć jednak o jednej dość istotnej rzeczy. Zachomikowanie z innego chomika jest traktowane tak jakbyś sam plik wrzucił i ty za niego odpowiadasz - czytaj udostępniasz go dalej. Cokolwiek mogą przysłać dotyczy udostępniania plików (muzyki, ebooków, filmów).
Wygląda na to jednak, że PB się uspokoiło na poziomie gryzonia. Czyt. ktoś słyszał o czymś nowym? Nie pytam o inne kancelarie bo ktoś wspominał o longpress i ... windykacja coś tam. Ten temat dotyczy tylko poczynań PB.
Nie słyszałem wcześniej by mieli screeny z chomika. Jedynie, że mogą posiadać IP "pirata".

Prawda, Plat. Ale jeśli ktoś maa odhaczoną opcję "zachomikuj" czy też udostępnij, nic nie udostępnia :). Więc polecam, żeby nie zaznaczac tej opcji, nie pobieramy wtedy na konto pliku, ale na sam komputer.

Powrót