Kancelaria Pro Bono - cz. 2.

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam serdecznie. Mam pewno pytanie odnośnie tej sprawy i chomikuj. Otóż jeśli ktoś hipotetycznie chciałby ściągnąć pewną książkę w formacie pdf i po ściągnięciu okazało się że jest tam zamiast spodziewanej zawartości uroczy napis od Pro Bono żeby nie ściągać nielegalnych książek, filmów, gier to czy hipotetycznie powinno się oczekiwać na wezwanie na chomikuj, list w skrzynce pocztowej, policję pod domem czy raczej nie bardzo? Dodam że nie ma mowy o oskarżeniu o udostępnianie jakiejkolwiek nielegalnej treści przez chomika hipotetycznej osoby, bo nigdy nic nie zostało udostępniane

PB ściga tych co udostępniają a nie osoby ściągające. Poza tym tak naprawdę sprawa PB i chomikuj stoi w miejscu od bardzo dawna i sądzę iż ktoś w końcu ją ukrócił. Raczej możesz spać spokojnie:)

Witam,
Sprawy z PB (torrenty) ciąg dalszy w Trójmieście. Latem 2011 otrzymałam "ugodę", nie zapłaciłam. Grudzień 2012 weszła policja i zabrała komputery..... Czekam, niby mają czas do marca na sprawdzanie, ale czytając fora poczekam sobie pewnie dłużej.
Dziwi mnie ta cisza, nikt nie pisze, że dalej sprawa się poszerza a wiem, że nie ja jedna miałam nalot.

:(

Ten temat dotyczy wezwań od pro bono dla użytkowników serwisu chomikuj.pl. Torrentów dotyczy inny temat z tego forum ;)

Witam

Witamy,

otrzymaliśmy wiarygodną informację, iż na Pani/Pana koncie znajdują się pliki:

Cook Glen - Czarna Kompania 6 - Sny o Stali.mobi (folder: Czarna Kompania MOBI),
Glen Cook - Czarna Kompania - 04 - Srebrny grot.mobi (folder: Czarna Kompania MOBI),
Glen Cook - Czarna Kompania - 05 - Gry cienia.mobi (folder: Czarna Kompania MOBI),
Glen Cook - Czarna Kompania - 07 - Ponure lata.mobi (folder: Czarna Kompania MOBI),
Glen Cook - Czarna Kompania - 10 - Żołnierze żyją.mobi (folder: Czarna Kompania MOBI),
Glen Cook - Czarna Kompania 8 - A Imie Jej Ciemnosc.mobi (folder: Czarna Kompania MOBI),
Glen Cook - Czarna Kompania 9 - Woda Spi.mobi (folder: Czarna Kompania MOBI),
Glen_Cook_-_Czarna_Kompania_01_-_Czarna_Kompania.mobi (folder: Czarna Kompania MOBI),
Glen_Cook_-_Czarna_Kompania_02_-_Cień_w_ukryciu.mobi (folder: Czarna Kompania MOBI),
Glen_Cook_-_Czarna_Kompania_03_-_Biała_Róża.mobi (folder: Czarna Kompania MOBI)

do których prawa autorskie zostały naruszone, według oświadczenia: Kancelaria Prawna PRO BONO

który to podmiot skierował do Portalu Chomikuj.pl prośbę o uniemożliwienie ich rozpowszechniania.
W związku z powyższym, pliki zostały usunięte.

W razie pytań lub wątpliwości na przyszłość prosimy o lekturę przewodnika o prawach autorskich (w stopce portalu).

W przypadku niepoprawnego zgłoszenia niektórych plików, bardzo prosimy o kontakt z nami przez odpowiedź na tę wiadomość z podaniem lokalizacji każdego błędnie usuniętego pliku.

Dziękujemy za zrozumienie.

I tutaj moje pytania

Mógłbym założyć nowego chomika ,logować się tam tylko poprzez proxy i udostępniać różne pliki? (to zmienia moje ip tak?)

Poza tym mógłbym otrzymywać jakieś dalsze wiadomości od tej kancelarii ? (od dawna jest już dosyć cicho na ten temat) Mogliby mi cokolwiek zrobić ,znaleźć moje dane osobowe?

Ta wiadomość została do mnie wysłana w maju więc nie tak dawno
Poza tym jestem ciekawy dlaczego usuneli akurat moje pliki skoro innych takich samych jest na chomiku masa.

narazie usunęli ci tylko z profilu te pliki. ostatnio nie słychać nic o PB, chyba już skończyli z "ugodami".
A co do twoich pytań.
1. Mógłbyś... Tylko po co? Niezależnie od tego czy proxy, czy nie i tak chomikuj ci zbanuje konto
2.Mógłbyś... Jednak sądze że juz z tym skończyli i nie powinni wysyłać.

CHomikuj usuwa głównie pliki z kont mniej znanych. W końcu ludzie pobierają pliki głównie z większych kont. W końcu tak zarabia ten portal :cool:

Witam wszystkich

dostałem listem poleconym od "Adwokat Bartłomiej Wieczorek" iz został złożony wniosek przeciwko mnie za naruszenie art 116 . Jeśli chcę aby wycofali pozew przeciwko mnie to mam zapłacić 2000 zł . Dodam tylko że 3 lata temu brałem udział w programie partnerskim chomika i chyba dlatego dostali moje dane do listu załączyli zdjęcia z mojego profilu na którym widnieją zachomikowane prze zemnie filmy. Co o tym myślicie, warto podpisać z nimi ugodę. ? z góry dziekuje za rady co mam zrobić w tej sytuacji.

Wyczytałem gdzieś , że sąd nakazał portalowi chomikuj wydanie danych osobowych uczestników jago programu partnerskiego. W grudniu 2012 i przez to mają moje dane osobowe.

Ja mam również problem z tą kancelarią Wieczorka. Nigdzie nie ma info o tym że zaczęli ścigać. Jedynie znalazłem temat tutaj Pismo z kancelarii adwokackiej Bartłomiej Wieczorek • Chomikuj.pl a prawo tylko tam są tak skrajne opinie że ciężko jakieś wnioski wyciągnąć. Odemnie żądają 4000 zł za udostępnianie filmów z przed czterech lat. Jakieś pomysły czy im zapłacić i czy to zakończy sprawę?

100 stron postów w poprzednim temacie oraz tutajsze 11 nauczyło mnie tego, iż zapłata wcale nie musi załatwić sprawy. Jeśli im zapłacisz nadal mogą iść z tym do sądu. Dodatkowo na twoją niekorzyść działa to że płacisz = przyznajesz sie do winy

makarono napisał:
z przed czterech lat.

Jak do tego ma się zastosowanie terminów przedawnienia z części ogólnej kodeksu cywilnego - art. 118 (jest to odpowiednio 10 lat i 3 lata jeśli z roszczeniami występuje podmiot, który prowadzi działalność gospodarczą). Pytanie oczywiście skierowane do znających się na rzeczy (znowu staram się poszerzyć horyzonty, ale niestety suche czytanie ustaw nie tłumaczy mi wszystkiego).

Z góry przepraszam za post niezwiązany z nazwą tematu, jednak pierwszy raz widzę tutaj, aby sprawa dotyczyła czynów sprzed ponad 3 lat, a świat technologii informatycznych zmusza mnie do poznania wielu aspektów praw autorskich (i nie tylko) jak i ich zastosowań.

RE: Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 4

Podobno pierwsza osoba (która się przyznała) dostała wezwanie od dzielnicowego na przesłuchanie w roli świadka za pobranie audiobooków Harrego Pottera. Wezwanie do zapłaty pochodziło od kancelarii Pro Bono.

Jeśli będziecie wiedzieli coś więcej to dajcie znać bo szukam, szukam i to jedyny przypadek wezwania właśnie w tej sprawie. Ewentualnie był to tani spamer (nowo założone konto) a wiem że z tydzień temu, była wysyłana kolejna partia listów za wyżej wymieniony audiobook.

Przesłuchanie przez dzielnicowego?
Pytania w stylu:
1) Czy posiada pan komputer?
2) Czy korzystał pan z programów typu p2p?
3) Czy jest pan zarejestrowany w serwisie typu torrxxxx?
4) Czy pobierał pan z w/w serwisu pliki torrent i uruchamiał je w kliencie p2p?
5) Czy zapisywał pan w/w pliki na hdd w swoim komputerze?
6) czy w programie p2p była zaznaczona opcja seeduj?
7) Czy o tej i o tej godzinie tego i tego dnia siedział pan w pozycji wyprostowanej przed swoim komputerem w małym pokoju i ściągał piki audiowizualne związane z serwisem podxxxx ?
?

@bs.pro zapewne tak (jestem na bieżąco z tematami, od pierwszej strony sprawy pro bono z chomikiem, tj. jakieś 4-5 lat temu).
Jak coś więcej się dowiem to dam znać :cool:

MrRafik napisał:
@bs.pro zapewne tak (jestem na bieżąco z tematami, od pierwszej strony sprawy pro bono z chomikiem, tj. jakieś 4-5 lat temu).
Jak coś więcej się dowiem to dam znać :cool:

Gdzieś czytałem o zmasowanej akcji policji na internautów w sprawie nielegalnego rozpowszechniania mp3. Może nawet w tym wątku. Jeden na 50 się przyznał. Reszcie się upiekło GDYŻ NIE ZŁAPANO ich za rękę a jeden uczciwy beknął.

rychu212 napisał:
100 stron postów w poprzednim temacie oraz tutajsze 11 nauczyło mnie tego, iż zapłata wcale nie musi załatwić sprawy. Jeśli im zapłacisz nadal mogą iść z tym do sądu. Dodatkowo na twoją niekorzyść działa to że płacisz = przyznajesz sie do winy

Dlatego cały czas to powtarzam.
JEŻELI nie miałeś rewizji i nie mają twojego komputera i nie musisz iść na ugodę TO nie płacisz i do niczego się nie przyznajesz. A jeżeli coś tam ściągnąłeś to poprostu robisz sobie rachunek sumienia i rezygnujesz z pewnych rzeczy.

Ostatnia edycja:
bs.pro
Mezczyzna.gif
Twój nick otwiera reklamę
srubynapedowe.pl‎

Jest to niezgodne z naszym regulaminem - zmień.

Powrót