Kancelaria Pro Bono - przedsądowe wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Justi3011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: przedsądowe wezwanie do zapłaty

Ad. 4 - pliki, które można było ściągnąć z mojego konta (posądzono mnie o dwa e-booki), skasowałam zaraz po tym, jak powiadomiła mnie o zablokowaniu części z nich administracja chomikuj.pl. Dlatego dzisiejsza wiadomość tak mnie zaskoczyła... Mimo to radzisz usunięcie chomika?
Ad. 7 - tak, dokładnie o to chodzi. Tylko w tym wypadku co z dyskiem twardym?

Uaktualniając - już w lipcu kilka osób dostało zawiadomienia z sądu o sprawie wytoczonej im przez PB i terminie pierwszej rozprawy... Są to ludzie, którzy nie zapłacili PB podanej przez nich kwoty...

witam. Też dostałam takie zawiadomienie, tyle że moja "kwota do zapłaty" opiewa na PONAD 10 tysięcy złotych :o

Też zastanowiło mnie, że nie ma podpisu na tym uzasadnieniu ani nigdzie indziej, ani że moich danych nie mają tylko sie posługują loginem z chomika.

Czy sądzicie, że jakby to rzeczywiście nie byl fake, to taką kwotą się prokuratura zainteresuje? Bo widziałam, że inni mieli po kilka lub kilkaset złotych a nie tysięcy...

Nazwa pliku Ilość pobrań Cena katalogowa Strata
Andrzej Pilipiuk - Dziedziczki
http://chomikuj.pl/*****/E-booki/ebooki/Pilipiuk+Andrzej+-+Dziedziczki+(pop),5095949.rtf
297(pobrań) 27,90 PLN 8 286,30 PLN
Andrzej Pilipiuk - Kuzynki
http://chomikuj.pl/*****/E-booki/ebooki/Pilipiuk+Andrzej+-+Kuzynki,5095871.rtf
78(pobrań) 27,50 PLN 2 145,00 PLN
ogólna wartość poniesionych strat: 10 431,30 PLN

Mi naliczyli to według tego "taryfikatora". Dodam, że z tego chomika nie korzystałam łooohohoh i jeszcze troche ;/ czy moga się domagać czegokolwiek mimo że administracja chomika wczesniej zablokowała te pliki?
Te wiadomości odczytałam gruubo po zablokowaniu ich przez administracje i dopiero ten "list" od Pro Bono mnie zelektryzował...

Właśnie, oni liczą ilość pobrań. Sądzę, że 10 tysiącami mogą się zainteresować, niestety. W moim przypadku to kwota oscylująca wokół 50-60zł, ale i tak nie mogę spać i boję się tego wszystkiego...

A jak to jest z dokonywaniem ewentualnego przelewu? Czy w tytule nadawcy można podpisać się nickiem z chomikuj.pl (słyszałam taką wersję)?

Uha ha ha - ale się obśmiałem - 10 tys zł i wysyłają maila ????
zaniepokojona111 - uf - no dobra , czas na konkrety.
Jak pisałem wcześniej - pisać sobie mogą co chcą - dobrze że to nie milion zł - toż dopiero było by nad czym myśleć .
Stawianie żądań a możliwość udowodnienia tego - to są dwie różne sprawy.
Kwota jest POWALAJĄCA - i śmieszy że roszczą sobie do niej prawo i ślą maila !!!!!
Wiecie co ?? Szczerze - oni chyba liczą na Waszą niesprawność umysłową - czyżby mieli Was za debili ???
Co ja bym zrobił ?? No - tak - jeśli ktoś stawia takie roszczenia to na pewno ktoś się tym zainteresuje i nie piszę tego by Cie nastraszyć ale by jakoś temu zaradzić . Ja - kupił bym sobie nowy dysk twardy / wydatek ok 100 zł w zależności od pojemności / i walił " głupa " . I nie dlatego że czułbym się do czegoś zobowiązany - ale by uniknąć jakiś kłopotów typu - miałeś coś na dysku. I niech sobie sprawdzają co chcą .
ZAPOMNIJCIE O ZAPŁACIE ZA COKOLWIEK - LaLuna79 - DO CIEBIE / głównie / TO PISZĘ !!!!!!!!
Wszak jak pisał Ripper - nie ważna kwota - ważne że udostępniliście coś co nie jest Wasze więc - płacąc sami przyznajecie się do złamania prawa .
ONI MUSZĄ TO WAM UDOWODNIĆ - a to całkiem coś innego niż stawianie żądań . :-D
Dla jasności - nie popieram piractwa internetowego - ale czyjaś pazerność też ma swoje granice . Wyprodukowanie płyty DVD z filmem to kwota kilku lub kilkunastu groszy - tak , GROSZY - wiem że same koszty produkcji to są koszty ogromne ale - ILE Z TEGO TRAFIA DO ARTYSTY ??? Zapewniam Was - niewiele , większość to zawłaszczają tzw. producenci - i to oni na tym się bogacą .
Jest zastanawiające - firma prawnicza wie o łamaniu prawa i nie informuje o tym organa ścigania tylko śle do Was maile z żądaniami - ale czad - jejku - chyba pójdę na prawnika i poszukam w necie niedorozwojów którzy za to mi zapłacą - bo się będę zwał prawnikiem i napiszę coś co zwie się - wezwaniem do zapłaty .

Ostatnia edycja:

Właśnie ta kwota mnie powaliła. Ja wątpię i to bardzo, że tam było tyle pobrań tej książki, że aż na 10tysi mnie osądzają. A nawet mało tego, sądzę, że oni "dobili" kilka jak nie kilkanascie pobrań, żeby wyszło więcej. Moim tokiem rozumowania,nie wiem czy dobrym, ale tak sobie pomyslałam, ze skoro prokuratura się nie interesuje kwtoami typu 100, 500, 700zł to napewno zainteresuje się 10 000zł. więc trafili akurat do mnie, dobili do pożądanej przez siebie liczby i pyk. wiadomość na chomika ślij. a nuż się ktos takiej kary przestraszy a i moze prokuratura coś zdziała.
Czytałam dokładnie co tu panowie piszecie i doradzacie i rzeczywiście to wszystko trzyma się kupy. Nawet jeśli mi przyjdzie wezwanie do sądu to trudno im to będzie udowodnic, bo to że oni mają jakieś nie wiem "skriny" mojego chomika, a nawet pobrana calą stronę (gdyż nie mam pojęcia jak się "zabezpiecza dowody") to i tak to nie musi być prawdziwe. wiadomo, ze dobry informatyk lub grafik działa cuda ;]
A jeszcze jest taka sprawa, że te książki poszły na chomika ze starego, teraz już nieżyjącego komputera, a na nowym logowalam sie na chomika ale nie ściągalam tych książek bo nidzie ich nie mogę znaleźć, a zbiory mam hym duże. W każdym razie wszystkie pliki mam zawsze ladnie ponazywane i nie ma w nich ani jednej książki pana Pilipiuka więc nowy jest czysty. Przynajmniej tyle dobrego ;]

Ci, co maja po kilkanaście złotych niech nawet się tym nie przejmują, bo sądzę, że dla sądu to nie bedzie nawet ważne bo koszty sądowe przekraczają wasze "wezwania" ;]
Aczkolwiek z drugiej strony sądy w Polsce już nie takimi głupotami się zajmowały, no ale...
Zyczę każdemu z was i sobie najbardziej, zeby to okazało się nieprawdą i że naciągacze przestaną się podawać za "wymiar sprawiedliwości" albo jeszcze kogoś wyzszego i przestaną nas zastraszać.

Aha i jeszcze takie pytanie: a czy format dysku nie załatwiłby sprawy?? Nie znam się bardzo na tak technicznych rzeczach w komputerze, ale na różne błędy i wirusy pomaga.

Ostatnia edycja:
No cóż mogę Ci napisać - pośmiałem się trochę , łezki pociekły i zdaję sobie sprawę że może dlatego że mnie to nie dotyczy - ale to nie znaczy że piszę komuś coś po to by tylko napisać . Nie - to nie ja , zawsze staram się wczuć w sytuację i napisać jakbym sam zareagował.
Po pierwsze - skąd wiesz że to wydawnictwo ma jakieś prawa ??
Po drugie - sprawa wyceny - o tym pisał Ripper a jak widzę po Jego wpisach i nie tylko - facet wie co mówi - więc i to jest moim zdaniem przewałka.
Po trzecie - słanie mailem jakiś żądań - przecież to jest ŚMIESZNE !!!!
Co do dysku - format wprawdzie kasuje coś - ale przecież są firmy które specjalizują się w odzyskiwaniu danych - ja zmienił bym dysk - po prostu wykorzystał bym sytuację do tego by - odnowić sprzęt. I w tym momencie producenci dysków powinni mi zapłacić prowizję za krypto reklamę bo podejrzewam że sprzedaż dysków znacznie wzrośnie ha ha ha .
Piszesz - dużo masz książek na dysku - tak zrozumiałem - parę płyt CD załatwia sprawę - to że masz coś na płycie NIE JEST KARALNE - ale rozpowszechnianie tego - już tak.
Myślę że paru cwaniaków dobrało się do czegoś - tak jak u pobieraczka / ale spoko , nikogo o nic nie oskarżą / - nic nie ugrają , prokuratura coś tam porobi albo i nie / z tego co wiem to tylko UMOŻLIWILI TYM OSZUSTOM słanie listów bo podali BEZPRAWNIE dane internautów - BEZPRAWNIE bo w mojej ocenie jeżeli prokurator ustala czyjeś dane to nie dlatego by mogła zaznajomić się z tym druga strona - ale by postawić jakieś zarzuty a tego NIE ZROBIONO / - dlatego o nic - przynajmniej na tym etapie sprawy - bym się nie martwi.

zaniepokojona111 - nie ważna kwota - po prostu jest inna kwalifikacja czynu więc - inny wymiar kary.
Nie wierzę - NIE WIERZĘ - dostaliście maila i się martwicie ???
NIE WIERZĘ - ludzie - aż tak daliście się OGŁUPIĆ ???????????????????????????????????????

Ostatnią edycję dokonał moderator:

prawnik2011 napisał:
zapisy prawne mówią że wszystko co jest poniżej 100 zł - jest wykroczeniem
Możesz przytoczyć ten przepis???

Myślę ze tu zadałeś pytanie które- nie ma sensu - bo ci ludzie nikomu nie świadczą żadnej płatnej usługi - prawda??
Wiem o co chodzi i myślę że większość to wie - pisałem to wielokrotnie - nie ważna kwota - ważny czyn - a w tym wpisie cytowanym przez Ciebie doskonale wiesz o co mi chodzi - więc po co to pytanie ??
Jeśli ktoś dostał maila z WYCENĄ poniżej 100 zł - to nic na to nie poradzi - o to mi chodziło bo mimo że wycena jest ZAWYŻONA I OSZUKAŃCZA - to Kodeks Wykroczeń mówi tu tylko o wykroczeniu.

Ostatnia edycja:
Mam ten sam problem z chomikiem. Zastanawia mnie jedno. Czy kancelaria może nie mieć nr KRS i REGONu?

Nie wyobrażam sobie by ktoś działał czyli prowadził jakąś działalność gospodarczą i nie był zarejestrowany - ale nie znam się na tym .
Wiem jedno - mailem nie wzywa się do zapłaty - mailem coś się przypomina - nie bardzo wiem na co liczą - chyba na Waszą niewiedzę czy strach . Nie wolno nikogo straszyć więzieniem za jakieś " wydumane długi " i to mailem czy jakimś wezwaniem listownym - to wiem na pewno . Wiedzą że nie pójdziecie z tym na policję bo - coś tam ściągnęliście i umożliwiliście pobrać - NA TYM BAZUJĄ - ale zapłata na PODSTAWIE MAILA - TO JUŻ NIE JEST GŁUPOTA - TO JUŻ JEST DUŻO GORZEJ .
Nic Wam nie zrobią - prędzej powinni zająć się praktyką jaką stosuje ta " firma prawnicza " - czyli słanie bezprawnych maili i zastraszanie - niż to co ktoś z Was tam zrobił . No chyba że na jakiś stołkach siedzą jakieś niedorozwoje ale w tym kraju już chyba nic nie powinno dziwić - ale JA BYM NIC NIE ROBIŁ - PO PROSTU SPAM I JUŻ .:?

To też im nie mam zamiaru płacić, bo niby za co. W moim przypadku powołują się na dom wydawniczy Rebis. Pytam "z jakiej paki?" skoro, przechowywane przeze mnie ebooki oprócz Rebisu wydało w 2000 r. Porozumienie Wydawców. Zastanawia mnie jeszcze jak kancelaria, która nie jest zarejestrowana(?) mogła w 2006 roku narobić tyle zamieszania. Przecież na "chłopski rozum" to nielegalne i jeśli ktoś miałby ochotę i kasę na prawnika to może ich pozwać o próbę wyłudzenia.
PS U mnie to tylko 3 pobrania, więc przypuszczam, że oni sami to pobrali. :D

Ostatnia edycja:
zdesperowana007 napisał:
To też im nie mam zamiaru płacić, bo niby za co. W moim przypadku powołują się na dom wydawniczy Rebis. Pytam "z jakiej paki?" skoro, przechowywane przeze mnie ebooki oprócz Rebisu wydało w 2000 r. Porozumienie Wydawców. Zastanawia mnie jeszcze jak kancelaria, która nie jest zarejestrowana(?) mogła w 2006 roku narobić tyle zamieszania. Przecież na "chłopski rozum" to nielegalne i jeśli ktoś miałby ochotę i kasę na prawnika to może ich pozwać o próbę wyłudzenia.
PS U mnie to tylko 3 pobrania, więc przypuszczam, że oni sami to pobrali. :D

O jakim zamieszaniu z 2006 roku piszesz? Kancelaria powstała w grudniu 2010

Nessie11 napisał:
O jakim zamieszaniu z 2006 roku piszesz? Kancelaria powstała w grudniu 2010

Przepraszam, mój błąd. Masz rację! Chodziło mi o zamieszanie z zespołem Boys. Nie wiem dlaczego myślałam, że to w 2006 było. To chyba przez pomieszanie zmysłów związane ze stresem.

Wiecie co ?? Nie gniewajcie się - ale naprawdę się obśmiałem - z tych maili - rozumiem wszystko - rozumiem że ktoś jest nieletni i coś tam sobie pobrał - ja " stary " też coś sobie uszczknę , rozumiem że ktoś może sobie rościć do czegoś prawo - tak , rozumiem to ale nie rozumiem dlaczego ktoś wysyła mi jakieś roszczenia mailem ???? Chcesz ode mnie kasę - powiedz kim jesteś - przedstaw dokument płatności - fakturę czy cuś - a ty OSZUŚCIE - ślesz jakieś maile bo - na co liczysz ??? Jesteś prawnikiem - to nie przyznawaj się do tego - BO W OCZACH TYCH LUDZI JESTEŚ OSZUSTEM !!!!!!!
I - TO TAK WYGLĄDA - na ich miejscu nie dał bym ci nawet grosza .
Prawniku od siedmiu boleści - a tak naprawdę OSZUŚCIE !!!!!!!!!!

Święte słowa!
Z drugiej strony to jest Polska - wszystkiego można się spodziewać.
Naszła mnie właśnie myśl, że tak jak uczą przedsiębiorczości, w szkołach średnich i na studiach powinni uczyć podstaw prawa.

zdesperowana007 - nie - nie podstaw prawa ale po prostu UCZCIWOŚCI i tego powinni uczyć RODZICE - tak mnie nauczyli moi rodzice a dziś co się liczy ??
Kiedyś - ponad 20 lat temu kumpel zadał mi pytanie - czy można UCZCIWIE zarobić milion dolarów . Ku mojemu zdziwieniu powiedział - TAK - ALE NA PEWNO NIE TEN PIERWSZY .
Dziś - dziś patrzę na te pałace i sobie myślę - kurde - czy miał rację ?? Ale - tu prawnik , tu lekarz , tu jakiś inny " biznesmen " - miał rację - uczciwie nie dojdzie się do niczego . I ktoś może się obruszyć - ciężko pracuję więc mam - ale tak naprawdę patrząc w siebie - nigdy nikogo nie orżnąłeś ???:evil:
I może dlatego że nie jestem ani prawnikiem ani lekarzem ani OSZUSTEM - nie mam pałacu ??
Ale mam coś co sobie cenię ponad wszystko - CZYSTE SUMIENIE !! No i Was - do których mogę co jakiś czas napisać - to co myślę - szczerze i bez jakiś uprzedzeń .

Ostatnia edycja:
Słuchajcie, ale biorąc pod uwagę to, że zaraz po otrzymaniu wiadomości od administracji chomika usunęłam wszystkie pliki ze swojego konta (posądzali mnie o dwa), a kancelaria przysłała mi wiadomość przez PW chomikowe 2 tygodnie po tym oraz niewielką kwotę, jaką każą mi umieścić, nie będzie dobrym rozwiązaniem wysłanie im przelewu pod chomikowym nickiem?

LaLuna79- NIE Niech Cię ręka Boska broni :mad:
Dlaczego? Płacąc cokolwiek przyznajesz się do złamania prawa - nie ważna jest kwota - nawet gdyby to było 1 zł - NIE WOLNO IM PŁACIĆ - bo prawo stanowi że oszustwo jest oszustwem .
Wiesz co ? Mam dla Ciecie propozycję - podaj mi swojego maila a ja Ci wyślę coś nazwanego wezwaniem do zapłaty - oj tam - niewiele , 50 zł - zapłacisz mi ??
Więc - dlaczego masz płacić im???

Wiem, że oznacza to przyznanie się, ale skąd pewność, że bez wpłaty pieniędzy nic mi nie zrobią? Słyszałam już, że do końca lipca troje ludzi miało wyznaczone daty pierwszych rozpraw w procesach rozpoczętych przez Pro Bono, komu innemu skonfiskowano komputer...

Przyłóż więc ucho do drugiej ściany. Bez sensu takie pisania, poza tym aby kogoś skazać trzeba komuś coś udowodnić. LaLuna79 twój powyższy post wpisuje się w sianie paniki niczym nieuzasadnione. Ale ok.. każdy ma do tego prawo, tak samo jak każdy ma prawo im zapłacić. Warto wtedy swoje dane przekazać ogółowi, też bym może wysłał takie "wezwanie" bo kasa zawsze się przyda :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót