Kancelaria Pro Bono - przedsądowe wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Justi3011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Hammerfall napisał:
Proponuję przeczytać moje posty od początku i wtedy się wypowiadać.
Bo i owszem, z Pro Bono dostałam na PW na chomiku, a nie list.
I po to wspomniałam o mojej sprawie, żeby pokazać różnicę w działaniu organów ścigania i jakiejś pseudo- kancelarii.

"Poza tym, za naruszenie praw autorskich na chomikuj.pl mam już sprawę karną z wydawnictwa PWN. Przy czym od PWN nie dostałam wcześniej żadnej tego typu informacji. Tylko od razu było to wezwanie na komisariat"

"Nie przez żadne Pro Bono (patrz post 553)- od razu wezwanie z komisariatu."

Wiec nie rozumiem... Raz piszesz tak, raz tak.

Masz 2 sprawy? Od PWN i od pro bono?

Ostatnia edycja:
Czyli dobrze rozumiem, że żadna osoba korzystająca z chomika nie dostała pisemnego wezwania?
sprawa ta kończy się jedynie na prywatnych wiadomościach?

Żadna osoba korzystająca z chomika nie dostała pisemnego wezwania od PRO BONO i sprawa ta kończy się jedynie na prywatnych wiadomościach na portalu.
Tak, zasadniczo właśnie tak.

Są takie osoby jak Hammerfall, które z powodu chomika mają sprawę z WYDAWNICTWEM PWN. Niema tam udziału PB i tam są wyciągane konsekwencje, ale są to sprawy prowadzone na poważnie.
Pewnie musiałaś tam tych książek mieć na sporą sumę przekraczającą grubo to co maja pozostali jak ze wszystkich osób z tymi książkami padło akurat na ciebie.:rolleyes:

Podsumowując chomiki za ebooki mają "straszaki" z PB i na razie nic poza tym.
Nie trzeba tego dalej wałkować. Piszcie jak dowiecie się czegoś nowego.:smile:

Ja dostałam wezwanie od PB z chomika za film...
widziałam w innych linkach różnych osób, że miały szczegółowo opisane ilości ściągnięć...
Ja natomiast takiej informacji nie posiadam.
Mam napisany tylko tytuł filmu, datę wstawienia i datę usunięcia filmu...

Po PB "atakuje" w imieniu wydawnictw (Rebris, Fabryka snów, Harbor Point i chyba jeszcze jedno), o film "Och Karol 2" oraz disco polo.
Do tej pory wiadomo mi, że w takich "sprawach" chomiki dostają PW od PB.
Jeśli zaś chodzi o ilości pobrań to na początku ich akcji na chomikuj.pl było widać co ile razy zostało pobrane (był licznik, który nie spełniał swojej funkcji bo obejrzenie pliku też się liczyło jako pobranie) i stąd wykaz ilościowy. Potem natomiast chomikuj wyłączyło liczniki i dla tego PB nalicza sobie wg. jakiegoś własnego schematu jaki jest dziwny bo w czasie licznika to było cena książki razy ilość pobrań a teraz za jedną książkę dostaje się 700 zł i tyle samo za wszystkie cześć i Pottera przykładowo.

Ostatnia edycja:
Zapomniałaś jeszcze o wydawnictwie Harbor Point; a oprócz "Harrego Pottera" 700 zł można dostać też za serię "Opowieści z Narnii" (to właśnie mój przypadek).
Trzymajcie się "przestępcy":D

Osz racja, nie wiem skąd mi się Hasbro wzięło :-x, chodziło mi o Harbor Point oczywiście
Już poprawiam, dzięki za zwrócenie uwagi.

Ah i jeszcze czy jest tu ktoś kto dostał drugie PW na chomika?
Raz za książkę czy książki a potem za kolejne (nie koniecznie książki tylko ogólnie)?

Z "ciekawostek przyrodniczych" podam następującą:
jak pewnie wiecie (lub nie...) cykl "Opowieści z Narnii" składa się z 7 części; miałem oczywiście zachomikowany komplet, ale na wykazie na którym były podane naruszenia było tylko 6 części - albo o jednej zapomnieli albo nie podlega "ściganiu" (pewnie mniej poczytna ;)). Dziwne... A może to taki gratis od firmy?

Ja chomika usunąłem :(; nie mam przyjemności czytania wiadomości dziwnej treści i zamartwiania się nimi. Jak chcą na poważnie to niech poważnie podejdą do sprawy i wyślą mi to na papierze, z kompletem podpisów, nakazów i Bóg wie czego jeszcze. Wtedy i ja podejdę poważnie do sprawy.
Na razie czekam. Ciekawe co z tego wyjdzie.

Ostatnia edycja:
1.nico ja też miałem komplet Harrego Poterra a policzyli mi 6 części(składa sie z 7)

rychu212 napisał:
1.nico ja też miałem komplet Harrego Poterra a policzyli mi 6 części(składa sie z 7)

...Może 7 część wydali bez praw autorskich, pokrewnych lub licencji, czy czego tam potrzeba do wydawania książek....:D

Przeczytałam chyba cały wątek (być moze pominęłam niektóre strony) i wydaje mi się, że temat, który mnie nurtuje chyba jeszcze nie został podjęty.

Wezwania nie otrzymałam, chomika usunęłam gdy tylko przeczytałam pierwsze wzmianki o zaistnieniu tego "procederu". Miałam na nim jednak sporo ksiażek, za które inni ludzie dostają wezwania. Mam dwa pytania:
1. Czy kancelaria pro bono, mimo, że usunęłam chomika może wysłać mi wezwanie na e-maila?
2. Czy jeśli (teoretyzując) w przyszłości ludzie otrzymywać będą wezwania na przesłuchania/do sądu to czy mimo, że usunęłam chomika a wezwania do zapłaty nie otrzymałam, istnieje możliwość, że otrzymam wezwanie do sądu?

Snuffkin napisał:
Przeczytałam chyba cały wątek (być moze pominęłam niektóre strony) i wydaje mi się, że temat, który mnie nurtuje chyba jeszcze nie został podjęty.

Wezwania nie otrzymałam, chomika usunęłam gdy tylko przeczytałam pierwsze wzmianki o zaistnieniu tego "procederu". Miałam na nim jednak sporo ksiażek, za które inni ludzie dostają wezwania. Mam dwa pytania:
1. Czy kancelaria pro bono, mimo, że usunęłam chomika może wysłać mi wezwanie na e-maila?
2. Czy jeśli (teoretyzując) w przyszłości ludzie otrzymywać będą wezwania na przesłuchania/do sądu to czy mimo, że usunęłam chomika a wezwania do zapłaty nie otrzymałam, istnieje możliwość, że otrzymam wezwanie do sądu?

ad 1.:
Wydaje się że nie, ponieważ chomik nie zachowuje adresów mailowych wpisywanych przy rejestracji; zachowują coś co nazywają "elektroniczny odcisk" czy jakoś tak, co jest niezbędne przy pomocy w odzyskaniu utraconego hasła do profilu (chociaż nie wiem jak to działa). Jeśli Pro Bono miałoby wysyłać ugody na adresy mailowe pewnie by tak robili, lub chociaż "chomik" powiadamiałby przez maila o nowej wiadomości na PW - a nic takiego nie dociera.

ad 2.:
Nawet tak nie teoretyzuj i nie strasz ludzi takimi pomysłami... :rolleyes:

Jeśli się mylę to mnie poprawcie, ale ja tak to rozumiem.

Jeśli właścicielom praw autorskich przyjdzie do głowy pozwanie chomikuj.pl za utrudnianie ścigania piratów, a przyjść może bo chomikuj utrudnia działania Pro Bono (patrz usunięcie sławnego licznika), to serwis będzie musiał podać bazę użytkowników i archiwum danych, a jak nie poda... to beknie za utrudnianie śledztwa... a co za tym idzie... dopadną każdego :)

I błagam, bez głodnych kawałków o tym, że ktoś posiadał oryginał książki...a na chomiku trzymał kopię bezpieczeństwa. Od wymyślania bajek są pisarze, a nie "czytelnicy" :D

Kurcze, jak ma się oryginały, to się je trzyma w folderze z hasłem... wtedy nie ma obaw o pozew, bo nie udostępnia się nikomu... a jedynie przechowuje. A jak ktoś ma oryginał i wrzuca ripa/skan/kopię do ogólnodostępnego folderu to jest paserem i złodziejem w jednym.

W Polsce normą jest oszukiwanie/kłamanie/okradanie.... ale chwalenie się tym i szlochanie na forum prawnym to szczyt żenady i bezmyślności. Ogarnijcie się dzieciaki.

jerofiejew napisał:
Jeśli właścicielom praw autorskich przyjdzie do głowy pozwanie chomikuj.pl za utrudnianie ścigania piratów, a przyjść może bo chomikuj utrudnia działania Pro Bono (patrz usunięcie sławnego licznika), to serwis będzie musiał podać bazę użytkowników i archiwum danych, a jak nie poda... to beknie za utrudnianie śledztwa... a co za tym idzie... dopadną każdego :)
Zapomniałeś o jednym drobnym "szczególe": serwis Chomikuj jest zarejestrowany na Cyprze, i działa w oparciu o tamtejsze prawo.

nomad85 napisał:
Zapomniałeś o jednym drobnym "szczególe": serwis Chomikuj jest zarejestrowany na Cyprze, i działa w oparciu o tamtejsze prawo.

Buhaha... nawet doczytać nie umiesz. "Cypr- Od 1 maja 2004 roku jest członkiem Unii Europejskiej", a zatem działa na mocy prawa UE. Podatki to jedno przyjacielu... a łamanie prawa to drugie ;)

jerofiejew napisał:
"Jeśli właścicielom praw autorskich...."

właśnie, właścicielom a nie pro bono.... jakoś wątpie w to żeby właściciele praw autorskich wytoczyli proces chomikuj.... to by było na pewno nagłośnione.... każdy w koło mi mówi że to ściema i każde forum które przejrzałam też nie wnosi nic innego jak tylko jedno - nie płacić!!!

Ostatnia edycja:
jerofiejew napisał:
Buhaha... nawet doczytać nie umiesz. "Cypr- Od 1 maja 2004 roku jest członkiem Unii Europejskiej", a zatem działa na mocy prawa UE. Podatki to jedno przyjacielu... a łamanie prawa to drugie ;)
Mnie to osobiście nie dotyczy, więc kolokwialnie mogę stwierdzić, że mi to rybka.
Ale tak to sobie możesz straszyć dzieci, jak kiedyś straszoną czarną Wołgą.
Póki co ta kancelaria nie potrafi nikomu przedstawić wiarygodnych dowodów.

nomad85 napisał:
Mnie to osobiście nie dotyczy, więc kolokwialnie mogę stwierdzić, że mi to rybka.

Jakie to typowe. Nie masz bladego pojęcia o Cyprze, o Pro Bono i o prawie ogólnie... ale wypowiedzieć się musisz, bo byś miał zepsuty humor na resztę dnia. Na piłce nożnej i medycynie też się pewnie super znasz. Jest kolokwializm na określenie takiej postawy... ale jak już ustaliliśmy tu są dzieci ;)

nomad85 napisał:
Póki co ta kancelaria nie potrafi nikomu przedstawić wiarygodnych dowodów.

Póki co ta kancelaria ogranicza się do wysyłania propozycji ugody. A to co innego i na to dowodów nie trzeba :) Odrzucenie propozycji ugody doprowadzi do wytoczenia ciężkich dział, bo za dużo kasy jest do zdobycia.... także kochani uwaga... Czarna Wołga nadjeżdza ;)

Pytanie zasadnicze specu od prawa: a gdzie to uczą wysyłania propozycji ugód poprzez portale internetowe, do osób, których się nawet nie potrafi zidentyfikować?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót