Kancelaria Raven - e-sąd Lublin

• Autor wątku Autor wątku backyard
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

backyard

Użytkownik
Odpowiedzi
87
Witam,

Jako że portal ten cieszy się rzeczowością oraz dobrą opinią, chciałbym zapytać się o radę lub czynności jakie muszę wykonać aby moja sprawa przybrała przyzwoity tok, zacznę od wyjaśnienia mojego problemu.

Zadłużenia w BZWBK:

1. Kruk / Raven - zadłużenie na dziś : 12 120 zł
2. Casus Finanse - zadłużenie na dziś: karta > 2123 zł , kredyt > 3240 zł

Z Casus Finanse oraz bankiem wbk zawarłem ugodę rozłożenia na raty , po 250 z miesięcznie.
Moje wynagrodzenie to 2700 zł brutto miesięcznie.

Do Kruka / Raven wpłacałem nie równe kwoty , po 200 , 150 , 400 zł itd. Dzisiaj dzwoniąc do nich z propozycją zawarcia ugody na 350 zł miesięcznie , konsultantka poinformowała mnie iż został złożony wniosek do e-sądu w Lublinie. Powiedziała również że jak sąd rozpatrzy sprawę to dostane list pocztą , nie chciała zdradzić kiedy gdyż twierdzi że nie chce mnie wprowadzać w błąd. Konto na e-sąd Lublin już mam , kiedyś miałem problem z TP ale mi wszystko tam umorzyli. Jak tylko przyjdzie do mnie list z sądu od razu składam sprzeciw aby skierowano sprawę do sądu w pobliżu miejsca mojego zamieszkania. I teraz pytanie do was drodzy forumowicze:

1. Zapewne gdy sprawa zostanie skierowana do sądu w miejscu mojego zamieszkania będę musiał się tam wstawić, jak rozegrać tą rozprawę ?

2. Dostaję 1900 zł do ręki z czego 500 zł odpada na zaległości w Casus Finanse i 800 zł odpada na rachunki i mieszkanie, zostaje 600 zł. Z tego mogę przeznaczyć 350 zł na dług w Kruku , pozostałość będzie na jedzenie ( co i tak będę musiał pożyczyć żeby przetrwać ). Jak te informacje przekazać do sądu i do kruka / ravena aby wkońcu zrozumieli moją sytuację finansową.

3. Czy skoro to będzie "Nakaz zapłaty" od sądu to jak złożę sprzeciw to pożniej na rozprawie w moim mieście mogą przypisać mi komornika ? Czy jest możliwe zawarcie jakiejś ugody ?

4. Jak to rozegrać drodzy forumowicze aby uniknąć komornika i się dogadać z Ravenem ( dodam iż bardzo ciężko się z nimi dogaduje przez tel. ).

Dodam iż wcześnie byłem w znacznie lepszej sytuacji finansowej dlatego mogłem sobie pozwolić na kredyty i karte kredytową do czasu aż straciłem pracę.

Jeżeli sąd przypisze mi komornika to niestety w casus finase będę musiał zaprzestać płacenia bo komornik zabierze mi 50 % wynagrodzenia bądz więcej.

Proszę o radę, listu od e-sądu jeszcze nie dostałem ale chcę być już przygotowany jak go dostanę.

Pozdrawiam,
Jakub

1. w sądzie raczej wstawiony się nie stawaj;
2. opisz to w sądzie na rozprawie, być może sąd rozłoży należność na raty, o to tylko możesz wnosić w sądzie wł. ogólnej; jednak koszty poniesiesz, więc zastanów się, czy nie warto już teraz pożyczyć pieniądze i doprowadzić do cofnięcia pozwu;
3. komornika nikt nie przypisuje;
4. zapłacić;

To jest forum prawne i regulamin zabrania wskazywania jak kombinować. Poza tym Twój problem ma charakter wyłącznie ekonomiczny.

...Rozumiem...

Dodam jeszcze że gdy poinformowała mnie osoba z Ravena iż wniosek do sądu już został złożony , również zaznaczyła żebym tak czy siak wpłacił kwotę którą zaproponowałem tj. 350 zł. Czy to może być blef z tym wnioskiem ?

Jeśli jesteś zarejestrowany w esądzie i w pozwie nie podali NIPu, to powinieneś mieć info o sprawie.
Problem polega jednak na tym, że dochodzą Ci koszty, przy kwocie ponad 11 k będzie to około 2.500 zł. Spłacanie tej kwoty, biorąc pod uwagę odsetki, które cały czas są naliczane po 350 zł, nie ma sensu, bo w zasadzie znaczną część wpłat pochłaniają właśnie one (jest to około 1.800 zł rocznie). Przy takich wpłatach to nie spłacisz tego przez 10 lat...
Lepiej jest na siłę szukać ugody i zawrzeć z nimi porozumienie. Sąd też raczej nie rozłoży tej należności na raty po 300 zł, bo to się mija z celem.

Tyle mojej praktycznej rady.

Powrót