Kancelaria RAVEN, Prokura NS FIZ - proszę o pomoc.

• Autor wątku Autor wątku Marcin.W.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcin.W.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dostałem ostatnio pismo z kancelarii RAVEN, działającej na rzecz Prokura NS FIZ i KRUK S.A. informujące, że w mojej sprawie został złożony do sądu pozew o zapłatę. Dotyczy to wierzytelności, którą Prokura NS FIZ zakupił od Banku w dniu 26.04.2011 (limit kredytowy w koncie). No i teraz moje pytania:

- według tego co się rozeznałem to wierzytelność jest przedawniona, wiem że te wszystkie NS FIZ kupują przedawnione i żerują na niewiedzy klientów, którzy spłacają przedawnione długi - mam rację ?

- czy jest sens pisać do kancelarii że podnoszę zarzut przedawnienia wierzytelności i nie zamierzam płacić, czy czekać aż dostanę nakaz zapłaty i wtedy podnieść zarzut przedawnienia, przed sądem ?

- najgorsze jest to, że jestem w trakcie przemeldowania. Adres widniejący w umowie z bankiem jest adresem zameldowania i jest inny niż ten pod którym mieszkam. Z kolei zarówno KRUK S.A. jak i kancelaria RAVEN zna mój adres zamieszkania bo pod ten adres wysyłają wezwania i inną korespondencję. Czy poinformować kancelarię Raven, że mój adres zamieszkania (nie zameldowania) jest adresem do korespondencji ? Obawiam się, że do sądu podadzą adres zameldowania, sąd wyda nakaz zapłaty i będzie próbował doręczyć na adres zameldowania a nie zamieszkania. W ten sposób przegapię termin na odwołania od nakazu i wniesienie sprzeciwu do sądu, a RAVEN otrzyma klauzulę wykonalności i rozpocznie egzekucję.

Chciałbym uniknąć sytuacji, którą już raz przerabiałem, a mianowicie, e-Sąd wydał nakaz, wysyłał go na adres zameldowania, i zaznaczył w aktach że doręczono prawidłowo. Nie miałem możliwości wnieść sprzeciwu i Wierzyciel wszczął egzekucję przedawnionego długu.

Podpowie mi ktoś co najlepiej zrobić ? Z góry dziękuję.

Marcin.W. napisał:
czy jest sens pisać do kancelarii że podnoszę zarzut przedawnienia

zarzut przedawnienia podnosisz na sprawie sądowej,

Marcin.W. napisał:
Chciałbym uniknąć sytuacji, którą już raz przerabiałem, a mianowicie, e-Sąd wydał nakaz

załóż sobie konto w e-sądzie

- tak, wiem że zarzut przedawnienia podnoszę na sprawie sądowej. Żle napisałem, bo chodziło mi o to czy informować RAVEN o tym, że wierzytelność jest przedawniona i że ja to wiem i że podniosę to w razie czego na sprawie, ale ich informuję żeby dali spokój sobie z dochodzeniem należności.

- konto w e-Sądzie już mam i regularnie sprawdzam. Kancelaria Raven poinformowała mnie jednak, że "Sądem właściwym do rozpatrzenia sprawy jest Sąd Rejonowy w (moim miejscu zamieszkania). Czyli co, nie będą kierować sprawy do e-Sądu, czy to tylko taka ściema z ich strony.

Marcin.W. napisał:
Czyli co, nie będą kierować sprawy do e-Sądu, czy to tylko taka ściema z ich strony.
Oczywiście że nie będą. Do e-sądu mogą trafiać sprawy świeże, czyli nie starsze niż 3 lata. Kruk uczciwie tego przestrzega, ale są windykacje które po prostu oszukują e-sąd, pisząc iż datą wymagalności roszczenia jest data cesji bądź nawet ostatniego wezwania do zapłaty sprzed miesiąca. Dla zarzutu przedawnienia nie ma to żadnego znaczenia (art. 120 KC), ale w e-sądzie referendarze wydają z reguły nakazy.
Zarzut przedawnienia podnieś na rozprawie w sądzie, nie wskazuj go w sprzeciwie. W ten sposób łatwiej doprowadzić do oddalenia powództwa, bowiem wcześniej powód może cofnąć pozew.

Konto założone, idę potwierdzić. Czyli teraz czekać aż będzie nakaz i dopiero podnosić zarzut przedawnienia ?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

na jakiej rozprawie ? Myślałem, że nie będzie rozprawy a nakaz zostanie wystawiony zaocznie. Że dostane nakaz do domu a później go zaskarżę w całości i będę wnosił o jego uchylenie i oddalenie z uwagi na upływ terminu przedawnienia. Naprawdę myślicie, że będzie jakaś rozprawa ?

jeżeli złożono lub złożą pozew przeciwko twojej osobie, być może uzyskają nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, jeżeli odbierzesz ten nakaz składasz sprzeciw podajesz brak legitymacji czynnej powoda, kwoty nie należne, po uchyleniu nakazu a na sprawie zgłosisz to samo co w sprzeciwie oraz zgłaszasz zarzut przedawnienia, wcześniej go nie podajesz gdyż mogą cofnąć pozew bez zrzeczenia, co spowoduje że za kilka lat znów mogą cię pozwać o to samo, a jedynie pozbyć się tego to wyrok sądu oddalający pozew w całości.

Jak złożysz sprzeciw to będzie normalna rozprawa.

Witam wszystkich ponownie,

No i stało się, otrzymałem informacje na maila że został wydany nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym. Jeszcze nie otrzymałem drogą pocztową, ale już go mam elektronicznie ze strony Sądu. (podziękowanie dla Robinson21 za podpowiedź). No i teraz co dalej, pomożecie jakoś ? Chcę wnieść sprzeciw od nakazu zapłaty. Na druku sądowym w pozycji 6. Zakres zaskarżenia - w całości,
natomiast w poz. 7 Zarzuty i wnioski pozwanego - zgłaszam zarzut - i wpisuję... no właśnie, co. Czy od razu w tym miejscu wpisać zarzut "przedawnienie" czy tak jak pisał robinson21 wpisać "brak legitymacji czynnej powoda, kwota nienależna". Bo z tego co zrozumiałem to jak wpiszę "przedawnienie" i powód dostanie odpis sprzeciwu to być może wycofa wniosek (i kiedyś ponowi akcję), a jak wpiszę "brak legitymacji..." to będzie rozprawa i wtedy podniosę zarzut przedawnienia to sąd oddali pozew w całości (i powód nie będzie mógł więcej wznowić tematu). Czy dobrze myślę ?

robinson21

ok, rozumiem, sprzeciw będę na pewno pisał, tylko chodzi mi o to co pisałeś jeszcze wcześniej, czy w punkcie 7 sprzeciwu (Zarzuty i wnioski pozwanego) mam użyć sformułowania jakie mi podałeś tj. "brak legitymacji czynnej powoda, kwota nienależna" czy jak ?

i o to właśnie mi chodziło.

Dzięki wielkie i pozdrawiam.

Jeśli to e-sąd, to niczego nie musisz uzasadniać. Po otrzymaniu nakazu pocztą tradycyjną, wnosisz w formie pisemnej, najlepiej także pocztą tradycyjną, pismo zatytułowane "Sprzeciw", piszesz że wnosisz sprzeciw od nakazu zapłaty, orzeczenie zaskarżasz w całości i podnosisz zarzut że roszczenie jest bezzasadne. Nie ma potrzeby ani sensu bardziej się produkować.

Tak tak, już się doczytałem, ale niestety to nie e-sąd a Sąd Rejonowy. Dlatego tutaj muszę chyba to napisać co podpowiedział robinson21

Jeśli to sąd rejonowy, to naprawdę sugeruję ci konsultację z kimś, kto to potem sprawdzi

Jest to o tyle istotne że co do zasady w cywilnym sędzia przychodzi z gotowym zarysem wyroku w głowie. Ma pisma, ma dokumenty. Na rozprawie niewiele nowego się dowie. (Chyba że ktoś na deser ma przedawnienie)

Powrót