Kapitał początkowy a praca w wakacje, na studiach

• Autor wątku Autor wątku EXXX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

EXXX

Użytkownik
Odpowiedzi
252
Po maturze w 1984 pracowałam w wakacje - mam świadectwo prac ok. 1,5-2 mies. Nie oddałam tych niepełnych 2 mies do kapitału początkowego gdyż moim zdaniem byłabym mocno stratna.1984- praca w wakacje po maturze, 1985-1989- studia, potem dziecko i pierwsza praca od 1992. Moje zarobki z lat 1992-1988 były policzone do kap.pocz. ale były dzielone przez 7 lat. Sadze, że gdybym podała te 2 mies to byłyby przez 10 lat podzielone.
Czy jeśli podam do ZUS te dwa miesiące pracy ab policzyli jako miesiące składkowe to automatycznie przeliczony musi być kapitał początkowy?

I jeszcze mam pytanie: Studia- okres nieskładkowy a praca w czasie studiów

W czasie studiów dorabiałam sobie na umowę- zlecenie (chyba, nie pamiętam) na portierni w akademiku- czy ten okres można jakoś ująć jako okres składkowy? Czyli czy mogę nieskładkowe miesiące studiów zamienić na składkowe jeśli w danym miesiącu pracowałam.
Pytam bo marnie wyszedł mi ten kapitał początkowy, wiadomo, po studiach nie ma rewelacyjnych zarobków i akurat wtedy zmieniła się ustawa emerytalna. Na skutek niskiego stażu pracy ucięli mi też do 1/3 okresy nieskładkowe czyli studia 2 lata zamiast 4,5 roku i zastanawiam się, czy w jakiś sposób mogę sobie poprawić kapitał. Mam 6 lat pracy okresów składkowych, ze studiów policzyli mi tylko 2 lata. Gdybym udowodniła np.rok pracy w okresie "po maturze-studia to miałabym 7 lat składkowch i automatycznie nieskładkowych nie 2 lata ale 2 lata i 4 miesiące. Pytanie tylko- jak podam , że pracowała wtedy to czy te liche studenckie zarobki wpłynęłyby na ponowne przeliczenie kapitału początkowego?

Ostatnia edycja:
Powrót