kapitał zakładowy a rozwiązanie sp. z o.o.

• Autor wątku Autor wątku anubis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anubis

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Na początku lat '90 została załozona spółka z ograniczoną odpowiedzialnością. Wtedy był kapitał zakładowy wynosił na dzisiejsze pieniądze ok. 1 500 pln. Po pewnym czasie wspólnicy zawiesili działalność gospodarczą. Dopiero w 2008 roku nastąpiło podwyższenie kapitału zakł. do 5 000 pln. Czy wobec tego spółka uległa rozwiązaniu z mocy prawa (ten wymieniony niski kap. zakł. się nie zmienił)? Czy uległa przekształceniu w inną spółkę?

Podwyższenie kapitału zakładowego nie oznacza ani przekształceń podmiotowych ani ustania bytu spółki. Spólka jest ta co była. Powstaje pytanie czy sp. z o. o. została ujawniona w KRS, czy nadal widnieje w RHB? Bowiem przepisy wprowadzające ksh nakazywały wpis do KRS.

Spółka potem nie została ujawniona w KRS.
Tutaj pojawia się następna kwestia. Czy, żeby rozwiązać w/w spółkę, trzeba napierw zarejestrować spółkę w KRS, a dopiero potem podjąć uchwałę o rozwiązaniu?

Czyli wobec tego wspólnicy po prostu podejmują uchwałę o rozwiązaniu i jest to wystarczające? Uchwała podlega zgłoszeniu do sądu rejestrowego?

Tak, należy złożyć wniosek o wykreślenie podmiotu z rejestru załączając uchwałę wspólników. Wniosek zwie się KRS-X2, natomiast jak się zwie odnośnie RHB niestety nie wiem. Być może to ten sam wniosek.

Dziękuję za odpowiedzi. Mam jeszcze jedną wątpliwośc. Słyszałem, że już w RHB nie dokonuje się zmian, wykreśleń? Czy to prawda, jak w takim razie przeprowadzić skuteczne rozwiazanie spółki (wykreślenie z rejestru)?

Faktycznie. Jest tak, że aby spółkę wykreślić z rejestru musisz ją przerejestrować z RHB do KRS i dopiero złożyć wniosek o wykreślenie z KRS.

Powrót