Kara dla sklepu intenetowego za niestosowanie się do ustawy

• Autor wątku Autor wątku padreboniface
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

padreboniface

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,

W jednym ze sklepów internetowych zamówiłem towar w dniu 25 grudnia 2014r.

Informacja dotycząca czasu realizacji dostawy danego produktu na stronie internetowej to 2-4 tygodni. Do dnia dzisiejszego (tj. 09.02.2015 r. - 46 dni) nie otrzymałem żadnej informacji dotyczącej realizacji zamówienia. Na stronie, tam gdzie mogę sprawdzać status, jest informacja: Kompletowanie zamówienia i ostatnia data aktualizacji: 25 grudnia.

Zamówienie oczywiście opłaciłem 25 grudnia.

I teraz znalazłem w przepisach taką oto informację:

Dziennik Ustaw z 2000 r. Nr 22 poz. 271

Przepis prawny:
Art. 12. 1. Jeżeli strony nie umówiły się inaczej, przedsiębiorca powinien wykonać umowę zawartą na odległość najpóźniej w terminie trzydziestu dni po złożeniu przez konsumenta oświadczenia woli o zawarciu umowy.
2. Jeżeli przedsiębiorca nie może spełnić świadczenia z tego powodu, że przedmiot świadczenia nie jest dostępny, powinien niezwłocznie, najpóźniej jednak w terminie trzydziestu dni od zawarcia umowy, zawiadomić o tym konsumenta i zwrócić całą otrzymaną od niego sumę pieniężną.

Dodatkowo, w regulaminie sklepu mam taki punkt:
Sklep zastrzega sobie prawo do anulowania Zamówienia lub wybranej pozycji z Zamówienia, jeśli podczas jej sprowadzania okaże się, że nakład zamówionej pozycji został wyczerpany i nie jest ona już dostępna w sprzedaży.

Czy w tym przypadku, jako, że w ciągu 30 dni przedsiębiorca nie kontaktował się ze mną w żaden sposób, mogę domagać się jakiejś rekompensaty lub kary dla przedsiębiorcy? Lub wymusić realizację zamówienia? Czy te przepisy i terminy są poparte jakimiś karami? Czy czymkolwiek?

Pozdrawiam

1. Nie.
2. Nie.
3. Nie bezpośrednimi. Ewentualnie UOKiK może coś zrobić.
4. Czymkolwiek jest możliwość zażądania zwrotu środków.

Ok, dzięki za odpowiedź. Tylko nie do końca rozumiem w punkcie 4. Przepisy zobowiązują do przekazania mi informacji w terminie 30 dni oraz do zwrotu kosztów. Jeśli sklep przekroczył 30 dni, to nie ma z tego powodu żadnych konsekwencji? To po co jest termin 30 dni? Zwrócić środki i tak musi, mi chodzi o przekroczenie wyznaczonego w ustawie terminu.

Jeśli nie ma konsekwencji, to jest czysty, nieuczciwy biznes. Załóżmy, że zamówiłem towar za 200 tyś zł. Sklep może przetrzymać moją kasę pod pretekstem realizacji zamówienia, obracać nią (czerpać korzyści), a po np. kwartale powiadomić mnie, że jednak nie zrealizują tego zamówienia i zwrócić mi środki. Nie ma za to żadnych kar?

Powrót