P
padreboniface
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Dzień dobry,
W jednym ze sklepów internetowych zamówiłem towar w dniu 25 grudnia 2014r.
Informacja dotycząca czasu realizacji dostawy danego produktu na stronie internetowej to 2-4 tygodni. Do dnia dzisiejszego (tj. 09.02.2015 r. - 46 dni) nie otrzymałem żadnej informacji dotyczącej realizacji zamówienia. Na stronie, tam gdzie mogę sprawdzać status, jest informacja: Kompletowanie zamówienia i ostatnia data aktualizacji: 25 grudnia.
Zamówienie oczywiście opłaciłem 25 grudnia.
I teraz znalazłem w przepisach taką oto informację:
Dziennik Ustaw z 2000 r. Nr 22 poz. 271
Dodatkowo, w regulaminie sklepu mam taki punkt:
Czy w tym przypadku, jako, że w ciągu 30 dni przedsiębiorca nie kontaktował się ze mną w żaden sposób, mogę domagać się jakiejś rekompensaty lub kary dla przedsiębiorcy? Lub wymusić realizację zamówienia? Czy te przepisy i terminy są poparte jakimiś karami? Czy czymkolwiek?
Pozdrawiam
W jednym ze sklepów internetowych zamówiłem towar w dniu 25 grudnia 2014r.
Informacja dotycząca czasu realizacji dostawy danego produktu na stronie internetowej to 2-4 tygodni. Do dnia dzisiejszego (tj. 09.02.2015 r. - 46 dni) nie otrzymałem żadnej informacji dotyczącej realizacji zamówienia. Na stronie, tam gdzie mogę sprawdzać status, jest informacja: Kompletowanie zamówienia i ostatnia data aktualizacji: 25 grudnia.
Zamówienie oczywiście opłaciłem 25 grudnia.
I teraz znalazłem w przepisach taką oto informację:
Dziennik Ustaw z 2000 r. Nr 22 poz. 271
- Przepis prawny:
Art. 12. 1. Jeżeli strony nie umówiły się inaczej, przedsiębiorca powinien wykonać umowę zawartą na odległość najpóźniej w terminie trzydziestu dni po złożeniu przez konsumenta oświadczenia woli o zawarciu umowy.
2. Jeżeli przedsiębiorca nie może spełnić świadczenia z tego powodu, że przedmiot świadczenia nie jest dostępny, powinien niezwłocznie, najpóźniej jednak w terminie trzydziestu dni od zawarcia umowy, zawiadomić o tym konsumenta i zwrócić całą otrzymaną od niego sumę pieniężną.
Dodatkowo, w regulaminie sklepu mam taki punkt:
Sklep zastrzega sobie prawo do anulowania Zamówienia lub wybranej pozycji z Zamówienia, jeśli podczas jej sprowadzania okaże się, że nakład zamówionej pozycji został wyczerpany i nie jest ona już dostępna w sprzedaży.
Czy w tym przypadku, jako, że w ciągu 30 dni przedsiębiorca nie kontaktował się ze mną w żaden sposób, mogę domagać się jakiejś rekompensaty lub kary dla przedsiębiorcy? Lub wymusić realizację zamówienia? Czy te przepisy i terminy są poparte jakimiś karami? Czy czymkolwiek?
Pozdrawiam