kara grzywny pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!!!

• Autor wątku Autor wątku slppaka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slppaka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Chciałabym sie dowiedzieć czy jest możliwość umorzenia sprawy jeżeli mój chłopak odsiaduje w tej chwili wyrok z grzywne i nie ma możliwości już wpłaty bo grzywna została zamieniona na odsiadke. Pisał wnioski do sędziego ale zostały odrzucane. Ja jestem w 7 miesiącu ciąży i bez niego zostałam bez środków do życia. czy musi odsiedzieć ten wyrok do lipca czy da się coś zrobić i co trzeba zrobić... Był już karany kiedyś ale od tamtej pory nie zrobił nic złego miał jedynie zawiasy. pomocy

Napisz jaśniej cO miało by być umorzone.

umorzona odsiadka. Najpierw miał godziny społeczne do odrobienia te godziny zostały zamienione na grzywne a pozniej na odsiadke w tej chwili już siedzi. co trzeba zrobić zeby wyszedł??

Zapłacić zastępczą karę grzywny w całości.

w sądzie powiedzieli mi że nie ma już możliwości wpłaty bo był dwukrotnie wzywany do zapłacenia. pisał do swojego sędziego wniosek na zamiane odsiadki na grzywne ale został odrzucony. zastanawiam sie nad pojściem do adwokata

[cytat="slppaka"]pisał do swojego sędziego wniosek na zamiane odsiadki na grzywne ale został odrzucony. [/cytat]

Wniosek został prawidłowo odrzucony bo już nie ma możliwości zamiany pozbawienia wolności na grzywnę. Ale faktyczne spłacenie grzywny spowoduje zwolnienie z więzienia bo - kolokwialnie mówiąc - nie będzie już za co odsiadywać.

Wówczas powinno dojść do uchylenia postanowieniu o zastosowaniu zastępczej kary pozbawienia wolności w trybie art. 24 k.k.w. Tak pisze np. prof. Z. Hołda w swoim komentarzu do Kodeksu karnego wykonawczego z 1998 r. Powołuje też uchwałę 7 sędziów Sądu Najwyższego w tej kwestii z 19 października 1978 r. (VII KZP 31/78, publ. w OSNKW 1978/12/139) o treści:

"(...) 2. Skazany może zwolnić się od odbycia zastępczej kary pozbawienia wolności zarządzonej na podstawie art. 84 § 3 k.k. przez złożenie kwoty pieniężnej przypadającej jeszcze do uiszczenia z tytułu zastępczej kary grzywny, orzeczonej uprzednio na podstawie art. 84 § 2 k.k."

Numeracja artykułów jest w tej uchwale inna niż obecnie bo uchwała zapadła pod rządami poprzedniego kodeksu z 1969 r. ale skoro prof. Hołda przywołuje ją w komentarzu do obecnego kodeksu to widocznie ocenił, że zachowała ona aktualność mimo zmiany kodeksów.

a jeżeli w sekcji wykonawczej powiedzieli mi że nie ma mozliwości już wpłaty...? Iść porozmawiać z sędzią?

A co stoi na przeszkodzie w dokonaniu wpłaty? Idziesz np. na pocztę i wpłacasz. Podejrzewam że numer konta skazany powinien znać z wcześniejszych pism sądu.

Oczywiście to co napisałem wyżej to tylko pogląd komentatora który Sądu nie wiąże ale gdyby to chodziło o moją odsiadkę to chyba bym wpłacił i zażądał na piśmie zwolnienia z ZK. W efekcie albo bym wyszedł albo pieniądze w najgorszym razie zostałyby zwrócone. Ale bym próbował.

Oczywiście decyzja w Waszej sprawie nie nalezy do mnie. Musicie podjąc ją sami.

[cytat="kadi"]
Wówczas powinno dojść do uchylenia postanowieniu o zastosowaniu zastępczej kary pozbawienia wolności w trybie art. 24 k.k.w. Tak pisze np. prof. Z. Hołda w swoim komentarzu do Kodeksu karnego wykonawczego z 1998 r."
[/cytat]
W nowym komentarzu Hołda i Postulski prezentują stanowisko, iż sam fakt uiszczenia grzywny jest podstawą wydania nakazu zwolnienia i nie zachodzi w tym wypadku konieczność wydawania postanowienia w trybie art. 24 k.k.w.

okazało się że miał ograniczoną wolność i nie stosował sie do poleceń sądu dlatego poszedł siedzieć... co jeszcze można z tym zrobić? strać sie o warunkowe zwolnienie?

Czyli nigdy nie było grzywny jako kary zastępczej?

z tego co mi sedzia powiedział to nie... :( co mozna dalej zrobić zeby wyszedł? dostał 8 miesiecy z czego 2 juz siedzi...

Powrót