kara grzywny

• Autor wątku Autor wątku ornata1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ornata1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam rok temu dostalem kare grzywny za kradziez auta byla to kara 1800euro z racji tego ze pracowalem w niemczech wystapilem z wnioskiem o rozlozenie tego na raty lecz nie splacilem zadnej poniewarz bylem zmuszowy wracac do polski przez to niemiecki sad dopisal mi do kary kolejne 2.900euro teraz lacznie do splaty mam 4.700euro i teraz pytanie czy mozna napisac pismo o umorzenie grzywny lub jej czesci i ponowne rozlozenie 1800euro na mniejsze raty ?

Przede wszystkim przeczytaj, o co chodzi z tym "dopisaniem kolejnych 2.900,- Euro", ponieważ sąd nie mógł sobie "dopisać" do prawomocnie orzeczonej kary jakiejś dalszej kwoty na jaką Cię skazał wyrokiem. Czy to nie jest tak, że te dalsze 2.900,- Euro to jakiś inny wyrok??? Oczywiście, że powinieneś napisać o rozłożenie na raty tego co masz tam zapłacić. Miejmy nadzieję, że nie zapadło już postanowienie o zamianie tej kary grzywny (tych kar grzywien?) na taką ilość dni, jaka wynikała z wyroku (tzn. ilość stawek dziennych).

4kwbwg.jpg

Tak jak pisalem wyzej mialem rozlozone na raty lecz nie splacilem i dopisano 2.900euro tutaj jest zdjecie

Teraz rozumiem: Te 2.924,- Euro, to koszty badań chemicznych i fizykalnych laboratoryjnych, przeprowadzonych przed wniesieniem aktu oskarżenia. Sama kara grzywny to 1.800,- Euro. Zamienić na areszt można tylko i wyłącznie grzywnę, a nie koszty postępowania. Płać raty najpierw na grzywnę. Koniecznie powinieneś napisać podanie o rozłożenie płatności grzywny na raty, aby uniknąć arsztowania i odsiadki tej grzywny. Sprawa kosztów, to zupełnie odzielna sprawa. Co do tych kosztów mam bardzo poważne wątpliwości prawne, ponieważ te badania były w stosunku do orzeczonej kary bardzo kosztowne. Ale przypuszczam, że jakikolwiek termin do wniesienia zażalenia upłynął (???).

Tak jak napisalem wczesniej juz pisalem o jedno rozlozenie na raty ale i czy mozna 2 raz rozlozyc grzywne na raty ?
10rr0j4.jpg

Nie ma innego wyjścia; trzeba zacząć płacić. Oni odwołali wprawdzie tę zgodę na płacenie w ratach, ale trzeba do nich napisać i jeszcze raz poprosić o płatność w ratach. Ponieważ jednak już raz nie wyszło z tymi ratami, to tym razem należy im jakąś kwotę zapłacić jednocześnie z pismem z prośbę o zgodę na raty. Podkreślam: zamienić na raty wolno im tylko grzywnę (1.800,- Euro), a nie całą kwotę z tego rachunku.

Ok i teraz jak sie pisze takie pismo gdzie sie wysyla wczesniej pisala mi to osoba pracujaca ze mna w niemczech teraz musial bym sam to napisac. A z reszta 2.900 co trzeba zrobic mozna odstapic o poniesienia tak wysokich kosztow ? Jednak taka kwota na polskie realia pracy jest bardzo wysoka

Takie pismo należy napisać do tego urzędu, które to załączone tu pismo (podpisane przez panią Reiß) zostało wysłane. Niestety, jeśli chodzi o te koszty (2.924,- Euro), to raczej na pewno nie odstąpią. Dlatego poprosiłbym jeszcze raz o rozłożenie na raty, płacąc na znak dobrej woli jakąś kwotę, i starałbym się spłacić te 1.800,- Euro, ponieważ z powodu tej kwoty (jest to kara grzywny) mogą w Niemczech aresztować i kazać odsiedzieć tę wyznaczoną w wyroku ilość stawek dziennych. Natomiast nie mogą aresztować z powodu kosztów. Dlatego przy płatnościach tych rat trzeba zaznaczać, że płatność na poczet grzywny.

Ok dziekuje czyli przed tym napisaniem pisma wyjechal bym teraz do niemiec moglo by nastapic aresztowanie ?

Ponieważ to pismo zostało napisane 26.07.2016, a zatem prawie przed 4-oma miesiącami, obawiam się, że mogli wydać w międzyczasie nakaz aresztowania. Dlatego przy pierwszej lepszej kontroli możesz być aresztowany i będziesz musiał odsiedzieć te 1.800,- Euro. Nie mogę powiedzieć ile, ponieważ nie wiem ile było stawek dziennych. Zobacz tam do wyroku; tam jest napisane, ile stawek dziennych, ile wysnosi jedna stawka dzienna, tak, że wychodzi 1.800,- Euro. Na Twoim miejscu zadzwoniłbym do tej Frau Reiß i porozmawiałbym z nią. Inaczej niż w Polsce,oni w Niemczech chętnie rozmawiają. Ona na pewno nie odmówi rozmowy, no i powie jak ta sprawa obecnie wygląda.

180stawek sziennych po 10euro tylko zeby z ta pania porozmawiac bedzie trzeba znac niemiecki a u mnie z nim slabo

Powrót