kara I oddanie zasilku alimentacyjnego

• Autor wątku Autor wątku martynama
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martynama

Prosze o pomoc, bylam w rodzinie zastepczej u babci ,pozniej opieke prawna przejela moja opiekunka z pcpr.Mam 24 lata I sie ucze Pobieram swiadczenia na kontynuowanie nauki z Pcpr,
Pobieram rowniez 400 zl z funduszu alimentacyjnego za ojca, moja matka rowniez miala przyznane 100 zl alimentow, ktorych mi nie placila. Od lutego poszlam do pracy na 3/8 etatu (nie moglam pojsc na pol etatu gdyz 100 zl ktore miala przyznana matka wliczalo mi sie w dochod,) swiadczenia rodzinne tez stracilam. Postanowilam zlozyc wniosek do sadu o wygasniecie obowiazku alimentacyjnego od matki , z ktora nie mam kontaktu,udalo sie podalam date od czerwca 2014 roku , niestety tylko mi to zaszkodzilo dostalam dzis telefon z mopsu ,ze wszystkie alimenty , ktore dostawalam za ojca, od lipca 2014bede musiala oddac razem z ogromnymi odsetkami plus swiadczenia rodzinne.Poniewaz skoro wygasl obowiazek alimentacyjny od matki to od ojca tez mi nie przysluguja . Bardzo prosze o porade co mam robic

Ostatnia edycja:
martynama napisał:
skoro wygasl obowiazek alimentacyjny od matki to od ojca tez mi nie przysluguja
Bardzo karkołomne uzasadnienie.
Co robić? Odwołać się od decyzji do Samorządowego Kolegium Odwoławczego. - decyzje powinnaś odebrac na piśmie, nie telefonicznie (może zreszta ktoś ci zrobił telefonicznie głupi kawał?)- przestrzegac terminów na odwołanie!
A alimenty, których nie otrzymywałaś, nie powinny byc wliczane do dochodu.
Z sądu zas zwróca Ci papiery, bo nie jesteś uprawniona do składania pozwu w Twej sprawie, to mogłaby zrobic tylko matka.
No i wreszcie z FA powinnas otrzymywać 500 zł (400 za ojca i sto za matkę, o ile oczywiście złożyłas stosowne wnioski).
PS. Od ukończenia 18 roku życia nie masz opiekuna prawnego, masz co najwyżej opiekuna usamodzielnienia - to zupełnie co innego.

Dziekuje za odpowiedz, matka nie byla podana nigdy do komornika .mialam tylko wyrok z sadu ze ma placic 100 zl miesiecnie, nie robila tego a ja zawsze musialam podawac to we wniosku do funduszu ze taki dochod mam. Kobieta z mopsu powiedziala ze wraz z wygasnieciem obowiazku alimentacyjnego matki jej dochod wlicza sie w moj...
Sprawa o wygasniecie odbyla sie pod jej nieobecosc ale za jej zgoda na pismie.
(Tak kobieta z Pcpr jest to moj opiekun usamodzielnienia)

Ostatnia edycja:
martynama napisał:
Kobieta z mopsu powiedziala ze wraz z wygasnieciem obowiazku alimentacyjnego matki jej dochod wlicza sie w moj...
a matka ma jakieś dochody?

martynama napisał:
Sprawa o wygasniecie odbyla sie pod jej nieobecosc ale za jej zgoda na pismie.
dobrze, że w sprawie wygaśnięcia obowiązku mama była w stanie się odezwać

Ja nie nie uważam za stosowne pomagać w tej sprawie, to rodzice powinni utrzymywać dziecko. Wyciągasz rękę po zasiłki a od matki nic nie wymagasz

Matka uwaza ze nie ma corki I nie ma obowiazku mnie utrzymywac , a wniosek o wgasniecie zlozylam bo wolalam sama zarobic niz skladac wnioski do mopsu o kolejne 100 zl

Powrót