Kara od prokuratury.

• Autor wątku Autor wątku DangerousSoldier
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DangerousSoldier

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.
Sprowadzałem auto z Belgii do Polski bez OC i na "znalezionych" tablicach rejestracyjnych. Złapali mnie i policjanci od razu dali mi 500 euro kary albo areszt. Oczywiście zapłaciłem, powiedzieli że sprawa trafia do prokuratury niemieckiej.
Podpisywałem papiery które potwierdzały moją winę, po prostu przyznałem się do tego że jechałem na lewych blachach i bez OC.
Chciałbym wiedzieć jakiego mandatu mogę się spodziewać za ten występek i czy można np spłacać tam mandaty na raty?
Pozdrawiam serdecznie
Mateusz

Te 500,- Euro to nie była kara, lecz tzw. "Sicherheitsleistung", czyli zabezbieczenie na przyszłą karę i koszty. Niestety, wbrew pozorom, jazda samochodem na fałszywych (czyli na nieprawdziwych) numerach rejestracyjnych i jdnocześnie jazda samochodem bez ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej (OC), to przestępstwo z § 6 Pflichtversicherungsgesetz (Ustawa o obowiązkowych ubezpieczeniach), zagrożone karą grzywny lub karą pozbawienia wolności i przestępstwo z § 22 StVG (Strassenverkehrsgesetz=Ustawa o ruchu drogowym), także zagrożone grzywną lub karą pozbawienia wolności, przy czym jako kara dodatkowa orzeczone może być (i niemal zawsze jest) pozbawienia prawa do prowadzenia pojazdów na conajmniej 6 miesięcy.

Najprawdopodobniej zostaniesz ukarany grzywną tak zwanym Strafbefehl-em (nakaz karny), bez rozprawy sądowej, od którego przysługiwało ci będzie prawo do odwołania; jeśli się odwołasz, odbędzie się rozprawa.
Karę grzywny, sądy rozkładają na raty, jeśli się złoży wniosek z taką prośbą.

A czy wiesz może jakiej grzywny mogę się spodziewać?
I czy zakaz prowadzenia pojazdów będzie zabroniony tylko w Niemczech, czy w innych krajach także?

Tego dokładnie nie da się przewidzieć, ale kara grzywny może przekraczać 90 stawek dziennych, a stawka dzienna, w zależności od zarobków, może wynosić od 10,- Euro w zwyż. Liczy się tę stawkę w ten sposób, że zarobek miesięczny dzieli się na 30 dni, i z tego wynika wysokość stawki dziennej. Kara zostanie orzeczona nakazem karnym (Strafbefehl), czyli bez rozprawy, ale od tego nakazu karnego można będzie się odwołać; po odwołaniu sąd wyznacza rozprawę. W Twoim wypadku nie wykluczyłby, że nie będzie nakazu karnego, lecz sąd wyznaczy rozprawę. Miejmy nadzieję, że tak nie będzie.

Powrót