Kara od Ubezpieczeniowego Funduszu gwarancyjnego

• Autor wątku Autor wątku ksaweryksawery247
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

ksaweryksawery247

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień Dobry
Dostałem karę od Ubezpieczeniowego Funduszu gwarancyjnego na kwote 6000zl.
Mam kilka pytan, ale najpierw opiszę problem:
Nie opłaciłem OC od 2 do 23 marca. Brak wniesienia opłaty nie wynikał z mojego zaniedbania lub zaniechania, lecz jest efektem braku profesjonalnego i jasnego procesu przeniesienia własności na osobę
fizyczną przez właściciela pojazdu Banku Paribas po upływie okresu leasingu. Data przeniesienia własności pojazdu do dnia dzisiejszego nie została precyzyjnie określona przez leasingodawcę,
tym samym obowiązki wynikające z tej daty w zakresie ubezpieczenia pojazdu nie mogły zostać przeze mnie w terminie zrealizowane.

W dniu 2.02.2022 roku otrzymałem od leasingodawcy dwie faktury: jedną za wykup pojazdu i drugą z opłatą za zakończenie umowy, przy czym na fakturze zawarto stwierdzenie informujące o
przejściu własności pojazdu po opłaceniu "innych płatności wynikających z tytułu leasingu". Nie otrzymałem jednak informacji, jakie zobowiązania jeszcze będą nałożone
i kiedy faktycznie pojazd przejdzie na moją własność. W dniu 2.03.2022r. otrzymałam jeszcze fakturę korygującą co sugeruje, że umowa leasingu ciągle obowiązuje i przeniesienie własności
nie zostało dokonane.
Przez cały okres leasingu sam opłacałam składki w PZU, a cykl ubezpieczeniowy przypadał na 29 marca do 28 marca kolejnego roku. W 2021 roku nieoczekiwanie Bank bez mojej wiedzy, wyjątkowo
wykupił polisę w firmie Warta. Wobec braku informacji o tym fakcie
jak co roku wykupiłem polisę od dnia 29.03.2021 roku – do dnia 28.03.2022 roku w PZU. Wystąpiło więc podwójne ubezpieczenie pojazdu, a wiedzę o tym fakcie uzyskałam z faktury wystawionej dnia 23.04.2021r,
a otrzymanej mailowo w dniu 26.04.2021 roku od Bank Paribas, która zawierała obowiązek pokrycia przeze mnie kosztów ubezpieczenia polisy zawartej przez Bank Paribas bez mojej wiedzy.
Nie otrzymałem również informacji o okresie obowiązywania zawartej przez Bank Paribas polisy ubezpieczeniowej więc byłem przekonany, że termin tej umowy jest dostosowany do terminów poprzednich umów.
Ponieważ Bank Paribas nie zwolniłby mnie z poniesienia kosztów zawartej przez niego umowy, zmuszony byłam rozwiązać zawartą przeze mnie umowę z PZU na ubezpieczenie pojazdu i pozostać przy opłacaniu
zawartej przez Bank Paribas z nieustalonym okresem obowiązywania, ponieważ nie otrzymałem tej informacji z Banku Paribas i nie będąc stroną tej umowy nie mogłem uzyskać stosownej informacji o okresie
jej obowiązywania. Nie zostałem również wcześniej poinformowany przez firmę Warta, że kończy się okres ubezpieczenia pojazdu w dniu 1.03.2022 roku, ponieważ, jak przypuszczam, informacja taka została
przekazana do Banku Paribas, a więc do właściciela pojazdu.
W tej sytuacji według mojej wiedzy polisa powinna obowiązywać do dnia 28.03.2022 roku.
Będąc przekonany o trwaniu ubezpieczenia do 28.03.2022 roku, dokładając należytej staranności dla zachowania obowiązujących terminów, w dniu 9.03.2022 roku wykonałem telefon do ubezpieczyciela PZU
z prośbą o przedstawienie oferty umowy na kolejny rok. Ubezpieczyciel PZU również nie poinformował mnie o tym, że pojazd nie jest objęty
obowiązkowym ubezpieczeniem OC, jednocześnie przedstawiając mi ofertę ubezpieczenia na okres 29.03.22-28.03.23 i finalnie umowa została zawarta w dniu 24.03.2022 roku
Powyższa chronologia zdarzeń pokazuje, że dołożyłem wszelkich starań, aby ciągłość ubezpieczenia OC była zachowana, a powstała luka w ubezpieczeniu wynika z braku rzetelnej informacji ze strony
Banku Paribas dotyczących zakończenia umowy ubezpieczenia w dniu 1.03.2022 roku.

Moje pytanie - 1. czy jest szansa na to że pisząc odwołanie do UFG - kara zostanie cofnięta?
2. Czy agent ubezpieczeniowy moze "naciągnać" na wykupienie nowej polisy nie spradzajac ze skladka oc juz jest oplacona?

Powrót