Kara ograniczenia wolności w postaci prac społecznych

• Autor wątku Autor wątku mozart87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mozart87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Do końca kary zostało mi 4 miesiące. Systematycznie chodzę i odrabiam godziny. Mam kontakt z kuratorem nadzorującym. W wyroku oprócz prac społecznych jest naprawienie szkody. I teraz pytanie . Czy jak wykonuje systematycznie karę prac społecznych oraz systematycznie co miesiąc wpłacam na konto komornika na rzecz poszkodowanego w celu naprawienia szkody różne sumy ale spłacam to jest możliwość iż na koniec kary gdy odrobię godziny a cała kwota naprawienia szkody nie będzie zapłacona Sąd nie uzna wykonania kary i zarządzi Zakład Karny ?
Proszę o pomoc

Jaka jest wysokość szkody? Ile wpłacasz miesięcznie? Dlaczego nie od razu całość? Na jakiej podstawie prawnej orzeczony jest obowiązek naprawienia szkody?

Szkoda 9600 zł. Moje zarobki najniższa krajowa. Miesięcznie minimum 300 max 500 wpłacam. Nie stać mnie aby wpłacić całość. Na podstawie prawnej wyroku zaocznego , albo nie wiem o co chodzi

O artykuł z kodeksu karnego na podstawie, którego sąd orzekł szkodę.

na mocy art. 46 S 1 k.k zobowiązuje do naprawienia szkody w całosci

czyn 286 s k.k. w zw. z art 64 S 1 k.k
czyn 288 S k.k. w zw. z art. 64 S 1 k.k
czyn 278 S k.k. w zw. z art 64 S 1 k.k.

mozart87 napisał:
jest możliwość iż na koniec kary gdy odrobię godziny a cała kwota naprawienia szkody nie będzie zapłacona Sąd nie uzna wykonania kary i zarządzi Zakład Karny ?

Jest zatem możliwość, że jak będziesz odrabiał godziny solidnie i w liczbie zgodnej z wyrokiem sądu oraz systematycznie spłacał szkodę to sąd nie zarządzi kary zastępczej pozbawienia wolności.

Dziękuje za pomoc

Powrót