Kara ograniczenia wolności za kare pienieżną

• Autor wątku Autor wątku kamil_bielany
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamil_bielany

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam,
jakieś 4-5 lat temu do stałem za przestępstwo gospodarcze kare w wysokości 800zł zapłaciłem 200zł i przestałem płacić. co jakiś czas przychodziły mi listy bym płacił albo komornik sie tym zaimie. dziś przyszedł mi list żę za kilka miesiecy odbędzie sie posiedzenie w sprawie zamiany kary pienieżnej na ograniczenie wolności. zadzwoniłem i sie spytałem czy narosły mi jakieś odsetki i pani w biurze sądowym powiedział mi że jak było 600 tak jest 600.

ile sąd może mymieżyć mi kary za te 600zł

dziekuje i pozdrawiam

Sąd wymierza karę grzywny w stawkach dziennych,określając liczbę stawek oraz wysokośc jednej stawki ( w Twoim przypadku ile bylo tych stawek?).
Przy zamianie grzywny Sąd przyjmuje,że 10 stawek dziennych jest równoważnych 1 miesiącowi pracy społecznie użytecznej.

znalazłem że było 80 stawek dziennych po 10zł. to mam rozumieć że wychodzi 800zł z czego zapłaciłem 200zł czyli zostało 600.

a to wychodzi 60 dni pozbawienia wolności . zgadza sie??

Nie :)
Interesuje Cię zamiana kary grzywny na zastepcza karę prac społecznie użytecznych ? należy więc odliczyc od wymiaru kary zapłaconą już grzywnę- z 800 zł zapłaciłeś 200 zł, więc zostało 60 stawek po 10 zł = 600zł a to jest równe 6 miesiącom prac społecznie użytecznych, przy czym wymiar godzin w stosunku miesięcznym Sąd juz określa indywidualnie (wg art 35 kk będzie to od 20-40 godzin).
W przypadku zamiany grzywny na karę pozbawienia wolności - 1 dzień kary pozb.woln.=2 stawkom dziennym - czyli w Twoim przypadku 30 dni pozbawienia wolności.
Masz wybór :)

Powrót