Kara ograniczenia wolności

• Autor wątku Autor wątku orzel96
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

orzel96

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Od roku wykonuje karę ograniczenia wolności w postaci prac społecznych. Zostało mi kilka miesięcy i chciałbym się zapytać czy ma na to jakiś wpływ jeśli dostałbym mandat od drogówki albo np za przejście na czerwonym świetle. Czy za wykroczenie jest jakaś kara podczas skazania na kare ograniczenia wolności ?

Za wykroczenie jest kara jak za wykroczenie. Ale gdybyś np. chciał się zwolnić z wykonywania reszty kary ograniczenia wolności to jeśli w czasie jej trwania naruszałeś porządek prawny to sąd Cię nie zwolni.

No myślę, żeby zmniejszyć zasądzone godziny w stosunku miesięcznym z 40 do 30.
Więc jeśli przez ten rok dostałbym chociaz jeden mandat to byłoby to naruszeniem porządku prawnego i sąd nie przychyli się do prośby? A jeśli mandat to naruszenie porządku prawnego to czy sąd mógłby mi zamienić te godziny społeczne na więzienie ? Czy zamienić na więzienie może tylko wtedy gdy popełnię przestępstwo albo przestanę odrabiać godziny ?

orzel96 napisał:
A jeśli mandat to naruszenie porządku prawnego to czy sąd mógłby mi zamienić te godziny społeczne na więzienie ?

Nie. Nowy wyrok nie powoduje zamiany na więzienie. Jakie wykroczenie lub przestępstwo planujesz? ;)

Nic nie planuje, chcialem wiedzieć czy jest sens pisać pismo do sądu o zmniejszenie tych godzin po prostu

zmiana ilości wykonywanych godz nie oznacza zmniejszenia ilości zasądzonych godzin, taka zmiana ma sens tylko w górę , nie w dół.

Powrót