Kara pieniężna za pobranie gry z torrentow...

• Autor wątku Autor wątku Repcak456
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Repcak456

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Cześć dzisiaj przyszedł mi list od niejakiego "Daniel Sebastian" z Berlina, a ogółem wezwanie do zapłaty grzywnej o wysokości 1800€¡¡ W liście pisze ze zostały złamane prawa autorskie przez pobranie gry Grand Theft Auto Five, dokładnie to jakieś FKclub the strange art. Syn przyznał się ze 2 miesiące temu pobrał ta właśnie grę z BitTorrent. Jest do dla mnie kosmiczna suma, zarabiam co miesiąc średnio po 1200€. Czy da sie to rozwiązać jakoś łagodniej? Chociażby żeby ta grzywna była mniejsza czy coś. Z góry dziękuję za pomoc :/

Jeśli umiesz dobrze niemiecki mógł byś to jakoś streścić? Jestem tu dopiero 8 miesięcy a więc niemiecki nie jest perfekt

I dlaczego suma jest tak duuuuuża? Przed tym nigdy nie miałem do czynienia z czymś takim

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Hej! Mam ten sam problem dostałem Abmahnung od kancelarii NIMROD z Berlina za ściągnięcie gry Euro Truck Simulator 2015, (ta gra kosztuje 10 euro) kiedy gra została ściągnięta spróbowałem ją zainstalować, ale instalacja była jakas podejrzana, więc ją przerwałem i usunąłem plik, bo pomyślałem, że to jakiś virus. No i po 2 miesiącach przyszedł ten list... Nie wiam co robić, czy to naciągacze, czy naprawdę będę musiał to zapłacić, czy iśc do prawnika. Dodam że kiedyś w innej sytuacji byłem u prawnika zapłaciłem ale dużo to nie pomogło tzn wgl. Więc pytam Was, co radzicie. Aha dodam że jestem w Niemczech, a tel jest zarejestrowany na rodziców, a ich tu wgl nie ma, a list przyszedł zwykły, żaden polecony etc. HELP.
Wiem jestem sam sobie wienin, ale chcę z tego wyjść.
Druga rzecz to już nigdy nie ściągnę nic z neta, nauczka do konca życia i tak zawsze kupuję oryginalne gry na PS3, PS4 czy kompa, a z tą taki cyrk nie spodziewałem się tego...

Marcin a ile ci do zapłacenia przyszło? Mam to samo tylko że u mnie pobrał to syn, podobno nie wiedział ze przez pobieranie na torrentach jednocześnie się udostępnia... dzisiaj dowiedziałem się jeszcze ze chodzi tu tylko o piosenkę z gry... też nie wiem co mam robić. Marcin jeszcze jedno, znasz może dobrze niemiecki?

Dostałem 850 euro. Mam 7 dni roboczych na zapłacenie tego. Jedno wydaje mi się pewne, by nie kontaktować się z tą kancelarią od której dostałeś pismo. Lepiej poszukać innego prawnika z okolicy zajmującego się takimi sprawami, bądź, na internecie wyszukać polskiego prawnika. Jednego znalazłem z Goerlitz albo w Berlinie. Język niemiecki znam na poziomie średnim. Jestem spanikowany, bo nie wiem co robić, do kogo się zwrócić, w poniedziałek pójdę do miejscowego prawnika, może mi coś poradzi. Proszę innych o jakieś wskazówki na ten temat.

Poszukajcie postow
na ten temat od erkorda

Poszukam, narazie dzięki.

Czyli nie robić tego co jest na stronie którą podał kolega Regand? Iść do prawnika sam nie wiem... strasznie się tym zamartwiam, Marcin jak czegoś się dowiesz lub pójdziesz juz do prawnika to daj znać w odp albo na pw. Powodzenia, będę coś myślał co z tym zrobić

w tej str kt Regand podeslal jest napisane, że napewno nie odp tamtej kancelarii, bo wtedy przyznajesz sie do winy i w dodatku podpisujesz kontrakt z nimi na 30 lat. Napewno też nie robić nic w tym kierunku i najlepiej skontaktować sie z ich kancelaria. Ich wynagrodzenie wynosi ok 500 euro. Dla mnie to jest Abzocke. ich prawnicy sformuluja ugodę z nimi i nie zapłacisz kary bądź tylko część. Ale ich honorarium jest 500 €. Trochę dużo... A w moim przypadku plik kt ściągnąłem nawet nie działał. Dam znać j w poniedziałek czego sie dowiedzialem. Pozdro

Powrót