Kara Play

• Autor wątku Autor wątku krakar12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krakar12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam
Proszę o pomoc co mam zrobić czy mam to zapłacić
Sprawa wygląda tak, iż wziąłem telefon na kartę w mixsie, po pewnym czasie przestałem doładowywać konto, nr został wyłączony. Odezwała się do mnie windykacja, która żąda spłaty na kwotę 701 zl. Play wysłał mi pismo przed windykacją jak to sobie nazwał "opłata specjalna za przedterminowe rozwiązanie umowy" której ja nie rozwiązałem tylko play za niedoładowanie konta kwotą minimalną.
Punkt 15 umowy zawiera: "W przypadku gdy zawarcie niniejszej Umowy wiązało się z przyznaniem Abonentowi przez operatora ulgi. Operator jest
uprawniony jest żądać kary umownej z tytułu rozwiązania umowy przez abonenta lub przez operatora z przyczyn leżących po stronie abonenta przed upływem okresu na który umowa została zawarta w wysokosci nieprzekraczającej równowartości ulgi przyznanej abonentowi.

A zobacz na umowie, jaka jest kara umowna za zerwanie warunków. Kara proporcjonalnie maleje w zależności od ilości wykonanych doładowań.

Zapomniałem dodać że na umowie pisze wartość ulgi 727zł

Opłata specjalna, kara umowna - jak ich nie nazywać, są nienależne. Jedynie zwrot ulgi.

czyli zwrot ulgi trzeba w całości oddać

na ile miesięcy jest umowa, po ilu miesiącach przestałeś doładowywać?

Na nocie pisze opłata specjalna

Czyli kara. Moim zdaniem więc nienależne

Na piśmie które wysłał mi play pisze opłata specjalna a na umowie ulga czyli co teraz

Skoro sami nie wiedzą czego żądają to... poczekaj na rozwój sytuacji. Tylko dokładnie sprawdź w umowie jak sformułowany jest zapis o karze/zwrocie ulgi/opłacie specjalnej. Jeśli wyraźnie nie zażądają zwrotu ulgi, wszelkie inne opłaty są nienależne. Jak by tego nie nazwali.

Powrót