Kara porządkowa grzywny

• Autor wątku Autor wątku kamil.suchanow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamil.suchanow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Mój problem polega na tym że zmieniłem miejsce zamieszkania. W tym czasie toczyła się sprawa karna w której występuję w charakterze świadka. List polecony z datą rozprawy odebrał ktoś z rodziny i nie powiadomili mnie o tym. Kolejny list z datą następnej rozprawy odebrał brat. Jak się okazało została na mnie nałożona kara porządkowa grzywny w kwocie 3000zł, albowiem pomimo prawidłowego zawiadomienia nie stawiłem się na rozprawę bez usprawiedliwienia. Cóż można z tym zrobić? Druga sprawa jest taka iż wstawiłem w drugim terminie rozprawy tzn. czekałem przed salą rozpraw. Jak się okazało rozprawa zaraz się skończyła bez wezwania mnie. Pełnomocnik oskarżyciela posiłkowego powiadomiła mnie że sędzia postanowił o doprowadzeniu mnie na rozprawę przez policję. Pytanie dlaczego? Tyle osób widziało że tam byłem.. Oskarżony, obrońca oskarżonego, oskarżyciel posiłkowy jak i jego pełnomocnik.. Pomocy

Nie "Wstawilem" a stawilem.

Napisz o uchylenie grzywny, wyjasnij ze czekales przed druga rozprawa a nie zostales wezwany i zobowiaz sie do stawiennictwa na kolejnym terminie.

Powrót