Kara pozbawienia wolności

• Autor wątku Autor wątku niuniu7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niuniu7

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam, nie wiedziałem gdzie to umieścić więc postanowiłem w tym dziale , może ktoś z was mi pomoże odnośnie mojej sytuacji w którą się wplątałem. Mianowicie moj problem polega na tym że miałem do zapłacenia pewną kwotę której nie zapłaciłem komornik umożył postępowanie lecz w sądzie sedzia nałozuył karę pozbawienia wolności i u zaczyna się moj problem złożyłem zazalenie w terminie 7 dni i byłem na ponownej rozprawie która nic nie dała tylko przeciągneła się o 2 tygodnie na którą się nie zgłosiłem gdyż nie bylo mnie w kraju i tutaj sąd zastosował wykonanie kary pozbawienia wolności na jaki okres tego nie wiem bo niebylo mnie na tej sprawie nie otrzymałem zadnych dokumętów tylko wiem ze jezdzi za mną konwojówka żeby mnie złapać i umiescić w areszcie .Moje pytanie jest takie czy mozna teraz zapłacic w jakis sposób te pieniadze ? odwołać się od wyroku czy cokolwiek innego? proszę o pomoc jeśli ktoś wie.

Wygląda to na zamianę niezapłaconej grzywny na zastępczą karę aresztu (jeśli to kara za wykroczenie) albo pozbawienia wolności (jeśli to kara za przestępstwo). Jeśli tak - to w obu przypadkach od tej "zmienionej" kary można się uwolnić wpłacając po prostu należną kwotę - polecam lekturę art. 27 § 1 kodeksu wykroczeń (areszt) i 47 § 2 kodeksu karnego wykonawczego (kara pozbawienia wolności).

Wydaje mi się ze był to mandat samochodowy i jeśli wpłacę tą kwotę to automatycznie przestana mnie szukać czy muszę złożyć jakieś pismo w tej sprawie ps: dziękuje za zainteresowanie moim tematem.

Piszesz zbyt ogólnikowo by udzielić Ci odpowiedzi.

Użytkownik Advocatus Diaboli przeczytałem obydwa paragrafy które brzmią :Art. 27. § 1. Od zastępczej kary aresztu sprawca może być uwolniony w każdym czasie przez wpłacenie kwoty pieniężnej przypadającej jeszcze do uiszczenia.
§ 2. Jeżeli grzywna została uiszczona w części, karę zastępczą zmniejsza się w sposób odpowiadający stosunkowi kwoty zapłaconej w wysokości grzywny.

Art. 47.
§ 2. Od zastępczej kary pozbawienia wolności lub wykonywania pracy, o której mowa w art. 45 § 1, skazany może się w każdym czasie zwolnić przez złożenie kwoty pieniężnej przypadającej jeszcze do uiszczenia tytułem grzywny.

Rozumiem iż w normalnej sytuacji w przeciągu 7 dni od wydania wyroku sądu gdybym wpłacił to zostanie anulowana kara pozbawienia wolności lecz czy dotyczy to mnie jeszcze jeśli został wydany nakaz aresztowania? i gdy wpłacę określona kwotę jeśli zaistnieje taka sytuacja w której zostanę zatrzymany i pokażę dowód wpłaty automatycznie zostane zwolniony czy juz mi nic nie pomoże? i muszę odbyć pobyt w areszcie.

Tak jak wyżej w art. jest napisane uwolnić możesz sie w każdej chwili. Zanim cała sprawa zostanie odkręcona muszisz nosić przy sobie zaświadczenie że zapłaciłeś tą karę. Nie powinni Cie wtedy zatrzymywać ale do czasu wyjasnienia mogą na 24-48 godzin to tylko zalezy od nich.

Proponuję wpłacić grzywną i udać się do sądu z potwierdzeniem.

Wpłaty dokonaj w kasie Sądu będzie najbliżej sprawy :) Nie daj się tylko złapać przy okienku,przed dokonaniem wpłaty :)

Powrót