Kara UFG a nieświadomość nieposiadania ważnej polisy

• Autor wątku Autor wątku Jamajka_90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jamajka_90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Dzień dobry, właśnie otrzymałem karę z UFG na 6020zł za brak do 16/06/2022 OC. Zdziwiłem się, bo do tego czasu korzystałem z Ergo Hestii i dopiero po tym terminie zmieniłem na TUW. Ale do sedna, bo chyba wiem skąd to wszystko.

Poprzednia polisa w Ergo była ważna do 19/06/2021. Przed jej końcem dostałem ofertę na kolejną z opcją dwóch składek. Pierwsza była płatna do 19/06 a druga 03/12/2021. Każdą z nich opłaciłem przelewem kilka dni po terminie, ale z tego co wiem taka zwłoka nie wpływa na ważność OC, bo to ubezpieczyciel ma obowiązek przedłużyć z automatu.

W międzyczasie okazało się, że zalegałem z ratą za poprzednią polisę (tę ważną do 19/06/2021). Były już nawet pisam z windykacji, ale one przychodziły na adres mojej matki (mój meldunek) I nie przekazała mi w terminie. Zaległość uregulowałem.

Niestety teraz mi się wydaje, że przez tę kilku miesięczną zaległość, mimo przedstawienia i skorzystania przeze mnie z kolejnej polisy nie została mi ona wcale przedłużona.

Sprawdziłem na UFG, że od 20/06/2021 powstała luka.

Czy myślicie, że opisując sprawę UFG mogę liczyć na umorzenie? Nie wiem czy Ergo z uwagi ja opłacone składki może zawrzeć umowę wstecz. Wiem, że to moja wina, że niezbyt tego dopilnowałem, ale nie przyszło mi do głowy, że jeżdżę bez OC. Miałem kontrole policji i nigdy nic nikt nie mówił.

Proszę o pomoc.

Edit. Ok, teraz sprawdziłem i były zwroty tych opłaconych składek. Nie zauważyłem tego. Więc chyba jednak bić z tym nie zrobię...

Na ile rat można to rozłożyć? Trzeba przedstawić dochody?

Ostatnia edycja:
Jamajka_90 napisał:
Na ile rat można to rozłożyć? Trzeba przedstawić dochody
W necie są gotowe wnioski o umorzenie lub rozłożenie na raty, wystarczy wpisać w google "Wniosek o rozłożenie na raty kary z UFG".

bodzio2 napisał:
W necie są gotowe wnioski o umorzenie lub rozłożenie na raty, wystarczy wpisać w google "Wniosek o rozłożenie na raty kary z UFG".

Dzięki. Znalazłem, tylko ja z żoną złej sytuacji materialnej nie mamy,ale wydatków dużo na pożyczki/Kredyty.

Powrót