Kara UFG

• Autor wątku Autor wątku Kasia933
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kasia933

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie. Niestety ostatnio spotkała mnie niemiła niespodzianka. Dostałam pismo z UFG o karze 9300 zł za brak ciągłości ubezpieczenia. Samochód kupiony w lipcu tamtego roku poprzedni własciciel posiadał polisę na raty. 2 rata przyszła na moje nazwisko zapłacona i kolejna też z przekonaniem, że ubezpieczenie się przedłuzy na kolejny rok. Niestety nie przedłużyło się nie byłam tego świadoma a i ubezpieczalnia nie wyslała żadnego pisma o końcu umowy( tak wiem nie mają takiego obowiązku) i tego że została wpłacona kolejną rata która i tak nie będzie ważna. Mieszkam za granica nie miałam pocięcia, że ubezpieczenie się nie przedłuzy. Czy jest jakaś szansa na umorzenie kary?

Kupując pojazd masz dwie opcje co do polisy, albo ją wypowiadasz i kupujesz nową na siebie lub korzystasz ze starej. Jeśli decydujesz się korzystać ze starej a nie jest opłacona w całości to obowiązek opłaty pozostałych składek spada na Ciebie. Taka polisa trwa do końca i nie podlega automatycznemu wznowieniu, opłacone raty są jak najbardziej ważne. Niestety jeśli nie zakupiłaś nowej polisy to raczej kary z UFG raczej nie unikniesz. Natomiast coś się nie zgadza w kwocie kary, nie ma takiej jak 9300,-

Powrót