kara umowna kantoru internetowego cinkciarz

• Autor wątku Autor wątku cezar123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cezar123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!Mam problem z kantorem internetowym Cinkciarz.Pomyłkowo wpisałem jedno zero za dużo,w trakcie zlecania transakcji,nie miałem tyle pieniędzy i chciałem anulować transakcję,ale u nich to niemażliwe i naliczyli mi karę.Kary tej nie zapłaciłem i teraz dostałem wezwanie do sądu.Moje pytanie jest,czy taka kara jest legalna?Wtedy było póżno,ja zaraz na drugi dzień dzwoniłem do nich z prośbą o anulowanie,ale u nich to niemożliwe.Proszę o radę czy można coś z tym zrobić.Dziękuję.

Przeczytałem ale swoją drogą daje do myślenia § 5 ust. 11 regulaminu Cinkciarz:
Dokonanie wpłaty Kwoty Transakcji na rachunek bankowy CINKCIARZ.PL zgodnie z
ust. 10 powyżej jest tożsame ze złożeniem przez Użytkownika oświadczenia woli
zawarcia umowy rozporządzającej kupna, sprzedaży lub wymiany przez Użytkownika...

Czy samo zgłoszenie transakcji może być oświadczeniem woli zawarcia umowy kupna, sprzedaży? Wg regulaminu Cinkciarz chyba nie

vacero napisał:
Czy samo zgłoszenie transakcji może być oświadczeniem woli zawarcia umowy kupna, sprzedaży? Wg regulaminu Cinkciarz chyba nie
Dokladnie masz tutaj racje. Oswiadczenie woli wyraza sie tylko w sposob jaki zostal okreslony w regulaminie. Cos jest tozsame wzgledem czegos oznacza, ze mozna traktowac to zamiennie

Witam i dziękuję za zainteresowanie moim problemem.Nie byłem pewny czy ktoś będzie chciał mi pomóc i dlatego na początku nie opisałem mojego przypadku dokładnie.Całe zdarzenie miało miejsce w 2011 roku,wobec tego dla mnie ważny jest regulamin z 15.11.2010 roku.Tam nie ma nic o oświadczeniu woli,więc nie wiem czy ma to zastosowanie w moim przypadku.Natomiast zainteresowało mnie też coś takiego.Roz. III,par.5,punkt 3,regulaminu Cinkciarza,pisze:
Przyjęcie transakcji do realizacji przez CINKCIARZ.PL następuje w chwili zlecenia
przez Użytkownika transakcji, pod warunkiem zaksięgowania należności
Użytkownika na rachunku bankowym CINKCIARZ.PL w Czasie Pracy Portalu
CINKCIARZ.PL
nie wiem czy dobrze to rozumiem,ale jeśli nie wpłaciłem pieniędzy to nie było tranzakcji.
Poza tym,nie wiem czy taka kara nie jest naruszeniem dobrych obyczajów i nie jest wykroczeniem preciwko art.3851 par.1 i 3 oraz punktami 2,16,17 i 19 art. 3853 kodeksu cywilnego. Zwłaszcza że w par.3 punkt 3 regulamin Cinkciarz mówi:
Korzystanie z Portalu CINKCIARZ.PL jest nieodpłatne, z wyjątkiem zawierania
umów o dostarczanie informacji o rynku kapitałowym i pieniężnym.

Może ktoś bardziej zorientowany w temacie,mógłby ocenić czy to ma sens i może stanowić jakiś argument przed sądem,pozdrawiam i z góry dziękuję.

Witam!
Znalazłem jeszcze coś o klauzulach niedozwolonych,przeglądałem je i jest tam kilka podobnych do mojego przypadków,cz można by to jakoś wykorzystać w mojej sprawie?Pozdrawiam.

Mam podobna sytuacje z tym portalem, w regulaminie jest ze max kara to 10% calej tranzakcji a na obsludze klienta powiedzieli mi ze bede musial placic utracony zysk Cinkciarza z niezralizowanej tranzakcji, ktory portal sam wylicz na podstawie aktualnego kursu.

Czy moge sie czyms bronic
Czy ktos juz placil kary za niwywiazanie sie z umowy przelania waluty

Prosze o pomoc

Witam! moja sprawa skończyła się nie dawno,po ponad roku sądów.Nie musiałem płacić żadnej kary,ale mój przypadek był w 2012r.Cinkciarz miał wtedy inny regulamin,do teraz wprowadzili kilkanaście poprawek i prawie wszystkie na swoją korzyść.Nie jestem prawnikiem i nie mogę Ci pomóc.Powoływałem się na:Rejestr klauzul niedozwolonych i na art. 385 KK.

Więcej nie mogę Ci pomóc,ponieważ po uprawomocnieniu wyroku pousuwałem wszystkie notatki z komputera.
Pozdrawiam i powodzenia.

Wytłumaczycie mi jak to możliwe, że w ogóle nie można anulować transakcji? [...]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam,

ja też tego nie rozumiem: jak to można anulować transakcji???
Powinny być przynajmniej wyjątki w takiej sytuacji.

24.06.2016 w dniu referendum chciałam kupić dolara amerykańskiego. Okazało się, że nie kliknęłam w tą walutę, a w dolara australijskiego. Mało tego kursy skakały jak szalone i dolara australijskiego wyrwałam za 4,02 zł. Zgłosiłam reklamacje, sądząc że to winna ich systemu. Odpowiedź rzecz jasna: negatywna.

Czy uważacie że sprawa w sądzie coś pomoże? Dodam, że na tej transakcji jestem 8 tys. do tyłu. :(
POMÓŻCIE,proszę.

Witajcie ja rowniez mam problem z cinckiarzem. Ostatnio omyłkowo nacisnalem jedno zero za duzo i wyszla mi wysoka kwota,zadzwonilem do nich i powiedzialem ze nie mam tyle na wplate a oni ze moga mi anulowac transakcje za "drobna" oplata ktora na chwile obecna wynosi 3800zł... dla mnie to jakies chore... inaczej strasza ze jak nie zaplace skieruja sprawe do sądu co robic??? :mad:

W przypadku niezrealizowania zawartej transakcji (braku wpłaty) CINKCIARZ.PL ma prawo do naliczenia kary umownej w wysokości 10% wartości transakcji (patrz Regulamin kantoru » paragraf 6, punkt 1, podpunkt c oraz punkt 2) to jest u nich w regulaminie i dzwoniac na infolinie otrzymalem odpowiedz ze nie ma mozliwosci anulowania bez konsekwencji... naliczaja oplate na dany moment...

Powrót