Kara umowna w sieci PLAY

• Autor wątku Autor wątku Cu7a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cu7a

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie.

Mam nadzieję że pomogą mi Państwo w rozwiązaniu mojego problemu.
Około 7 miesięcy temu zerwałem umowę abonamentu w sieci Play. Po jakiś 2 miesiącach przysłano mi wezwanie do zapłaty około 700zł kary umownej. Czy mogę uniknąć płacenia wysyłając do Play pismo że przez tyle czasu nic mi nie przysłano i że tak jakby zostałem przez nich olany więc nie zapłacę? List nie był doręczony przez listonosza któremu potwierdzałem odbiór więc mógł on zaginąć i nie trafić do mojej skrzynki.

Pozdrawiam.

Najpierw przeczytaj co podpisałeś na umowie z Play.I czy faktycznie z umowy i regulaminu wynika ,że taka kara umowna istnieje dla odpowiedniej stawki abonamentowej.Jeżeli niczego takiego nie podpisywałeś to olać bo to wyłudzenie.Jeżeli podpisałeś a przy zerwaniu umowy była wina operatora i ją "udowodniłeś"to zwróć się do UOKIK-u. Jeżeli poczuwasz się do odpowiedzialności bo podpisałeś to możesz załatwić sprawę polubownie. List ,który otrzymałeś możesz olać. Ale tak musiało by być przez co najmniej 3 lata.Po tym okresie sprawa ulegnie przedawnieniu.To nie oznacza umorzenia, tylko jakby zamrożenie długu. NIE SĄDZĘ ABY TAKI PRECEDENS MIAŁ MIEJSCE.Przeważnie taka sprawa trafia do firmy windykacyjnej,następnie do e-sądu i komornika sądowego i naliczą Ci odsetki.

Jeżeli podpisałeś a przy zerwaniu umowy była wina operatora i ją "udowodniłeś"to zwróć się do UOKIK-u.
Po co? To sprawa indywidualna, jak już to do Rzecznika Konsumentów.

7 miesięcy to nie dużo... jakby było to 3 lata to można było pomyśleć nad przedawnieniem. Nie wiemy jakie były powody zerwania umowy i czy naliczenie kary było słuszne, to co mamy doradzić?

Witam,
moja umowa zakończyła się 9 maja w play czyli teraz jest na czasie nieoznaczonym wiem że jest okres wypowiedzenia miesięczny. natomiast w dniu jutrzejszym chcę podpisać umowe z plusem z od razu do nich przejść nie chcę czekać cały miesiąc. Czy play ma prawo narzucić mi z tego tytułu jakąś karę za to że nie poczekałam do końca okresu wypowiedzenia.

Play nie uwolni numeru do końca okresu wypowiedzenia i tyle.

Cu7a napisał:
.... Około 7 miesięcy temu zerwałem umowę abonamentu w sieci Play. .... Czy mogę uniknąć płacenia ..... Pozdrawiam.

Takie posty należy ignorować.... z zasady nie powinno się pomagać.

Gość podpisał umowę, potem ją zerwał i dziwi się że ktoś go wzywa do zapłaty...

Płać gościu i nie pytaj jak oszukać wierzyciela...... :winko:

Witam wszystkich a szczególnie tych którzy mi pomogą.
a wiec sprawa dotyczy również sieci play. Dostałem przedsądowe wezwanie do spłaty zadłużenia na kwotę 1500 zl z wliczonymi w tym odsetkami. Pismo nadane dnia 22.05.2014r. Kara wynika z niezapłaconej 1 faktury na kwotę 160 zl oraz 2 faktur po 550 zl przez zerwanie umowy. Pismo zostało nadane od kierownika działu windykacji oraz 1 kartka od radcy prawnego. Jestem osobą bezrobotną, a więc nie stać mnie na spłatę tego na raz. Moje pytanie brzmi czy moge starać sie o rozłożenie kwoty na raty lub umorzenie choć części z niej?
Proszę o pomoc!

Kiedy zerwana została umowa? I nie dubluj wątków!

Przepraszam ale zauważyłem ze to nie ten post wiec usunolem z tamtąd, nie mam akurat możliwość sprawdzenia dokładnej daty ale na tym pozwie jest data wystawienia ostatniego dokumentu do zapłaty z dniem 07.01.2013r. Niewiem czy to wystarczy...

Mniej więcej kiedy umowa została zerwana, nie musi być dzień i godzina.

Cu7a napisał:
Czy mogę uniknąć płacenia wysyłając do Play pismo że przez tyle czasu nic mi nie przysłano i że tak jakby zostałem przez nich olany więc nie zapłacę?
Pewnie, że możesz. Niech wiedzą, że jesteś nie tylko dłużnikiem, ale jeszcze przygłupem.

Powrót