Kara umowna z umowy rekrutacyjnej

• Autor wątku Autor wątku kasi_r
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasi_r

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

W październiku (konkretnie 17-ego) tego roku podpisałem umowę rekrutacyjną z firmą ISSP z Wrocławia w celu wyjazdu do Niemiec do pracy. Firma znalazła mi pracodawcę, podpisałem z nim umowę o pracę, pojechałem do pracy, przez jakiś czas pracowałem po czym z domku w którym mieszkałem zniknął mi portfel. Sprawa została zgłoszona na policję, dostałem zaświadczenie że został skradziony razem z dokumentami. Z powodu utraty dokumentów i pieniędzy wróciłem do Polski (14 grudnia) po uzgodnieniu z koordynatorem że wypowiedzenie przyjdzie mi pocztą.

W umowie rekrutacyjnej znajduje się następujący zapis

"Zleceniodawca podpisując umowę w oparciu o przedmiot umowy, w zakresie usługi rekrutacyjnej, ze wskazanym przez Zleceniobiorcę Klientem zobowiązuje się, iż w przypadku rozwiązania umowy bądź rozwiązania ze zleceniodawcą umowy z przyczyn leżących po stronie Zleceniodawcy - przed upłynięciem dnia 31.01.2015 zapłaci na rzecz Zleceniobiorcy karę umowną w wysokości 1000 PLN"

Dnia dzisiejszego przyszedł mi monit z firmy ISSP w którym żądają uiszczenia kary przed terminem 4 lutego 2015.
Do dzisiaj nie dostałem pisemnego wypowiedzenia od pracodawcy.

Czy w związku z zaistniałą sytuacją mam jakąś podstawę żeby uniknąć płacenia kary?
Czy ta kara jest w ogóle legalna tudzież ma jakąś podstawę prawną?
Jak powinienem dalej postąpić w tej sytuacji?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Powrót