Kara z Aok

• Autor wątku Autor wątku Qwerty30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

Qwerty30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam powtarzam temat gdyż w tych, które czytałem nie znalazłem konkretnej odpowiedzi.
Dzisiaj otrzymałem wspaniały list na kwotę 4100e.
Z tego co przestudiowałem w necie wiem dużo lecz krótkie streszczenie i pytanie.
Zameldowałem się 2 lata temu w DE nie podjąłem pracy więc wróciłem, żadnych zasiłków nic z niewiedzy się nie wymeldowałem gdyż znajomi mieszkają w danym mieszkaniu czasem ich odwiedzam i otrzymałem owy list na kwotę 4100e za nieplacenie składek pytanie brzmi czy jak uda mi się załatwić wymeldowanie z datą 2 lata wstecz to mi to umrzą(znalazłem artykuł, że nie oraz post na forum że tak) 2mc po meldunku założyłem firmę w PL lecz składki były płacone tylko 4mc więc rozumiem, że o ten okres mógłbym uszczuplić mój dług ale firma była zawieszona nie zamknięta do maja 2018 więc czy to mnie jakoś ratuje? Nie miałem innych składek odprowadzanych aby to udokumentować. Co do formularza E104 wyczytałem, że albo AOK musi się zgłosić po to czego pewnie nie zrobią albo NFZ niech go wyślę im na mój wniosek ale ile to trwa?
Najbardziej mnie interesuje czy wymeldowanie wsteczne mi coś da czy zostanie mi zapłacenie tego.
P. S. skąd oni wiedzieli że się Zameldowałem i nie pracowałem? dodam, że pracowałem sezonowo w DE 6-7 lat temu na okres 1.5mc i wtedy dostałem karte AOK więc ok wtedy dane mogli mieć ale te obecne musieli jedynie otrzymać z biura meldunkowego.

No właśnie oni wiedzą, bo kiedyś tu pracowałes właśnie sezonowo i otrzymali informację z biura meldunkowego że wróciłeś. Tak oto Niemcy próbują zapobiegać pracy na czarno.
1.Wstecznego wymeldowania z DE nie załatwisz żadną siłą.
2. Jak wystąpisz z wnioskiem do NFZ ten formularz zostanie do AOK przesłany. Powinni to zrobić niezwłocznie.
3. Okres Twojego polskiego ubezpieczenia uszczupli oczywiscie Twój rachunek.

bez wiekszego problemu otrzymałem wymeldowanie z datą 2lata wstecz Pan powiedział, że to wystarczy. Poszedłem z tym do AOK tak sie okazało, że oni mi naliczli od 2015 nie 2016 jak sie zameldowałem, bo w 2015 byłem na próbę w firmie na 4 dni pracy i oni mnie zglosili i nie wyrejestrowali a skoro nie miałem meldunku w 2015 to w pn znów po papier i do aok i Pani w aok powiedziała, że to wystarczy albo E104 z pl jedno albo drugie. dodam jeszcze, że Pani w aok powiedziała, że jak tego nie przedstawie to będę musiał zapłacić i tu palcami zrobiła cudzysłów, więc informacje na forum są trochę mylne nie ma się co straszyć za wczasu.

Ostatnia edycja:
Witam. Mam podobną sytuację z AOK, z tym że ja pracowałem w Niemczech do 27.07.18 następnie wyjechałem do Polski na miesiąc. Czyli 27.07.18 - 31.08.18r. to moja luka w ubezpieczeniu w Niemczech, ale pracodawca wymeldował mnie na ten czas z Krankenkase AOK natomiast ja z braku wiedzy nie wymeldowałem się z mieszkania gdyż wiedziałem że wracam za miesiąc. Dodam że w Polsce w tym czasie byłem ubezpieczony przypisany do ubezpieczenia w NFZ (przypisany do ubezpieczenia żony).
Tak więc po powrocie do Niemiec i podjęciu pracy u tego samego pracodawcy od 01.09.18r do listopada miałem spokój, nie przyszło żadne pismo z AOK nic i nagle w listopadzie przysłali mi 892euro do zapłaty za mój okres nieobecności (gdzie składka którą płaci mój pracodawca to 192euro - czyli kwotę biorą z kosmosu).
Co w takiej sytuacji mam zrobić.

Dodam że jestem znów do końca grudnia w Niemczech i wyjeżdżam do Polski a później mam miesiąc przerwy, wracam od lutego spowrotem do DE. Czy za każdym razem muszę się wymeldowywać z mieszkania i AOK?

Tak, za kazdym razem musisz sie wymeldowac zarowno z mieszkania, jak rowniez w AOK. Nie wystarczy ze wymelduje Cie pracodawca!!! To ty podpisales z AOK umowe.

ako26 skoro miałeś ubezp w PL to powinieneś to załatwić wnioskiem E104, który może wydać aok a Ty go zgłaszasz do NFZ a NFZ wysyła do nich i kopie do Ciebie ale tu jest problem, gdyż ja to zrobiłem a rachunki dalej przychodziły, wysłałem im kopie z listem rachunek, zrobiłem to drugi raz znów rachunek z karą, wyslalem im maila ze skanem i zjechalem ich co to ma być, podobno wyrzucanie u nich dokumentów jest normalne, potwierdzili ze otrzymali ale rozstrzygnięcie sprawy potrwa. Czekam już 2.5 mc na odp.
Ja z AOK umowy podpisanej nie miałem pracodawca mnie zgłosił bez mojej wiedzy, wynagrodzenia za 3 dni nie otrzymałem, meldunku nie miałem przypomnieli sobie jak wróciłem do niemiec w 2016 a list wysłali dopiero 2018 a to niby zatrudnienie było 2015

Qwerty30 napisał:
Ja z AOK umowy podpisanej nie miałem pracodawca mnie zgłosił bez mojej wiedzy,

to jest dosyc absurdalne stwierdzenie. W Niemczech istnieje obowiazek posiadania ubezpieczenia zdrowotnego, wiec pracodawca zatrudniajac pracownika MUSI go ubezpieczyc z automatu w ustawowej kasie chorych, zadna "wiedza" pracownika do tego nie jest potrzebna. Jedynie jesli pracownik nie chce byc w AOK, tylko w jakiejs innej kasie, musi sam z siebie zglosic to pracodawcy.
W Polsce pracodawca tez "bez twojej wiedzy" zglasza cie do ZUSu, i nie masz w tej sprawie nic do gadania

Tak wiem to doskonale, lecz w PL jest okres. próbny i nie płacone ubezp się kończy z automatu a AOK powinno mnie w ciągu tych 3 lat poinformować wcześniej o zaległym ubezpieczeniu a nie jak
kwota sięgała 4tys euro, po za tym 3mc bez meldunku jest ustawowe w de więc skoro okres ten był dłuższy 10 krotnie. Kiedyś pracowałem w DE 1.5mc i problemu nie było a sie nie meldowalem ubezp miałem i nikt mi później składek nie naliczał. Po za tym ktoś kogoś mógłby po złości zgłosić do ubezp w DE znając podstawowe dane i narobić komuś długu w niemczech? Wystarczy mieć gewerbe

Co wy z tymi 3 miesiacami bez meldunku?? Kto wam tych bajek naopowiadal. Masz 14 dni na zameldowanie sie. Ustawowo, jesli tego nie zrobisz podlegasz karze administracyjnej do 1000e.
Wy mylicie to z ubezpieczeniem tzw. turystycznym ktore trwa do 3 miesiecy max pod warunkiem ze nie podjales legalnej pracy. Wygasa z dniem podjecia pracy lub uplywem 3 m-cy. W zaleznosci co nastapilo jako pierwsze.
Ale to nie ma nic wspolnego z obowiazkiem meldunkowym!!!

Powrót